Encyklopedie

15. června 2014 23:08

Iva Kropáčková

Rybíz červený a bílý / Ribes hybridum

Červené a bílé rybízy jsou oblíbené pro svou poměrnou nenáročnost a odolnost vůči povětrnostním podmínkám. Rodí téměř každoročně. Jsou důležitými zdroji vitamínů a minerálních látek, nemají vysokou kalorickou hodnotu. Bílé rybízy s bělavě nažloutlými plody s mírně nakyslou chutí.se pěstují mnohem méně než červené.

Kdo se rozhodne pěstovat rybíz (Ribes), může si vybrat z pestré nabídky různých tvarů od kulovitého až po rozložitý keř či dokonce stromek. Při správné péči bohatě plodí zdravé a všestranné ovoce, pěkně vypadá a poslouží například i jako předěl okrasné a užitkové části zahrady.

Péče a využití rybízu

  • Rybíz červenýa bílý jsou náročné na vláhu během počátečního růstu výhonů, nasazování květů a dozrávání plodů.
  • Jsou náročné na půdu. Potřebují vyšší obsah humusu. Nejlépe jim vyhovují hlinitopísčité nebo písčitohlinité půdy.
  • Rybízy se pěstují ve tvaru keře. Z oček na kořenového krčku vyrůstají každoročně nové výhony.
  • Čerstvé plody jsou vynikající do koláčů, jinak se zpracovávají do džemů, šťáv a sirupů.

Léčivé účinky rybízu

Je až neuvěřitelné, kolik prospěšných látek jedna malinká kulička rybízu člověku nabízí. Tak například už 40 kuliček pokryje doporučenou denní dávku vitaminu C pro dospělého člověka. Rybíz zvyšuje imunitu, pomáhá při angínách, rýmě i zánětech sliznic, chrání oči a cévy.


Přečtěte si také