reklama

Encyklopedie

Šalvěj lékařská / Salvia officinalis L.

Šalvěj lékařská/Salvia officinalis L. Foto: Šalvěj lékařská/Salvia officinalis L.Foto: Jindřich Votýpka

Všestranná léčivka

Použití:

Jako koření se užívají čerstvé nebo sušené listy barvy zelenošedé až stříbrošedé.

Šalvěje chutnají trpce a lehce nahořkle a hodí se hlavně k vepřovému a telecímu masu. Přidává se také do omáček, nádivek, k ochucení sýrů. Ve staročeské kuchyni byla používána šalvěj lékařská tak často jako petrželka.

Sbírá se i kvetoucí nať v červnu až červenci. Používá se též v léčitelství pro své protizánětlivé, antivirotické a antibakteriální účinky, zabraňuje průjmům.

Omezuje pocení, zejména je-li nervového původu, jako např. při nočním pocení v klimaktériu nebo v pubertě.

Pomáhá při žaludečních, střevních a žlučníkových potížích a nadýmání.

Droga je i osvědčenou přísadou do čajových směsí při léčbě různých druhů rakovin.

Ve vyšších dávkách (nebo v kombinaci s alkoholem) působí toxicky. Není známo mnoho případů otravy, ale je vhodné zvážit použití jako léčiva, potraviny, nebo především esenciálních olejů z šalvěje, které při vysokých dávkách vyvolávají riziko poškození jater. Při přípravě čaje ovšem pouze relativně malé množství účinných látek přechází do vody a tři až šest šálků šalvějového čaje denně je považováno za netoxickou dávku.

Šalvěj lékařská/Salvia officinalis L. Foto: Jindřich Votýpka

Šalvěj lékařská/Salvia officinalis L., Foto: Jindřich Votýpka

reklama