reklama

Encyklopedie

Skladování potravin

Chladnička – místo, které přímo magicky přitahuje mlsouny… Foto: Chladnička – místo, které přímo magicky přitahuje mlsouny…Foto: thinkstock.com

Správným skladováním prodloužíme životnost potravin a zachováme v maximální míře jejich původní jakost.

Jednotlivé druhy potravin mají specifické nároky na skladování. Samozřejmě bychom jim měli věnovat pozornost i v domácnosti a ukládat je do čtyř základních zón.

 

Suchá zóna: Prostory s ideální teplotou 18-20 ºC a nízkou vlhkostí, tato kritéria splňuje dobře odvětrávaná spíž, případně skříňky kuchyňské linky. Do suché zóny patří například koření, mouky, luštěniny, rýže, cereálie, čaje, káva, dochucovadla, zavařeniny, konzervy, oleje, ocet, čokoláda, cukrovinky, těstoviny nebo pečivo. Většinu z těchto potravin můžeme ponechat v originálních obalech, některým ještě musíme věnovat další pozornost. Do této kategorie patří například pečivo, které bychom neměli nechávat v mikrotenu, vhodnější je ukládání do chlebníku nebo zabalení do utěrky. Koření přesypáváme do kořenek – v originálních otevřených sáčcích by ztratilo aroma. Ze stejného důvodu přespáváme do pevně uzavíratelných dóz mletou kávu nebo sypané čaje.

 

Chladná zóna: Jedná se o sklep či sklípek se stálou teplotou kolem 12 ºC a větší vlhkostí. V této zóně, pokud ji máme k dispozici, skladujeme ovoce, zeleninu, brambory, nealkoholické nápoje, pivo a víno. V domácnostech bez sklepa se většina těchto potravin přesouvá do zóny chlazené.

 

Chlazená zóna: Místo s teplotou 0-5 ºC, tyto podmínky v domácnosti splňuje chladnička, do které patří čerstvé maso, vejce, mléko a mléčné výrobky, uzeniny, zákusky, máslo nebo hotové pokrmy, které hodláme rychle spotřebovat. S rozmyslem využíváme jednotlivých zásuvek a přihrádek v chladničce, je to důležité kvůli pachům potravin a také kvůli nebezpečí zvanému křížová kontaminace, což je přenos mikroorganismů z míst jejich přirozeného výskytu na ostatní potraviny. Z tohoto důvodu skladujeme v chladničce odděleně například syrové maso nebo vejce a také neomytou zeleninu.

 

Ne každému ovoci je v chladničce dobře. Třeba banány tam brzy zhnědnou a zkazí se. Dopřejte jim raději pokojovou teplotu Foto: thinkstock.comNe každému ovoci je v chladničce dobře. Třeba banány tam brzy zhnědnou a zkazí se. Dopřejte jim raději pokojovou teplotuFoto: thinkstock.com

 

 

Mrazicí zóna: Jedná se o mrazák nebo mrazničku s teplotou pod -18 ºC, kde skladujeme mražené potraviny jako například maso, zmrzliny ovoce a zeleninu nebo houby. Jednotlivé porce ukládáme v plastových sáčcích nebo krabičkách s datem, které nám po čase prozradí, jak dlouho je skladujeme. Držme se pravidla, že mraženou potravinu bychom měli do roka spotřebovat. I v mrazničce se pokuste od ostatních potravin oddělit maso, ideální je pro něj spodní zásuvka.

 

reklama