reklama

Encyklopedie

Zelí hlávkové / Brassica oleracea var. capitata

Zelí hlávkové/Brassica oleracea var. capitata Foto: Zelí hlávkové/Brassica oleracea var. capitataFoto: Jindřich Votýpka

Hlávkové zelí patří mezi nejvíce používané zeleniny. Obsahuje vitamíny C, B, provitamín A a minerální látky, jako je draslík a síra. Šťáva ze syrového, a zejména kysaného zelí, má podpůrné účinky na střevní mikroby.

Pěstování:

K dobrému růstu potřebuje hlávkové zelí vlhčí polohy. Proto se mu daří výtečně i ve výše položených oblastech.

Zelí vyžaduje dostatek živin v půdě, která má mít alkalickou reakci. Kyselé půdy nesnáší.

Pozemky osázené zelím potřebují většinou doplňkovou zálivku

Zelí se pěstuje z předpěstované sadby na vzdálenost 50 x 50 centimetrů. Sazenice sázejte dostatečně hluboko, až po „srdíčko“.

Využití:

Hlávkové zelí můžete využít k přímé spotřebě v čerstvém stavu nebo ho můžete konzervovat sterilizací a nebo ještě lépe pomocí mléčného kvašení.

Zelí hlávkové/Brassica oleracea var. capitata Foto: Jindřich Votýpka

Zelí hlávkové/Brassica oleracea var. capitata, Foto: Jindřich Votýpka

 

reklama