Encyklopedie

23. června 2014 16:41

Iva Kropáčková

Zelí hlávkové / Brassica oleracea var. capitata

Hlávkové zelí patří mezi nejvíce používané zeleniny. Obsahuje vitamíny C, B, provitamín A a minerální látky, jako je draslík a síra. Šťáva ze syrového, a zejména kysaného zelí, má podpůrné účinky na střevní mikroby.

Pěstování:

Kdobrému růstu potřebuje hlávkové zelí vlhčí polohy. Proto se mu daří výtečně i ve výše položených oblastech.

Zelí vyžaduje dostatek živin vpůdě, která má mít alkalickou reakci. Kyselé půdy nesnáší.

Pozemky osázené zelím potřebují většinou doplňkovou zálivku

Zelí se pěstuje zpředpěstované sadby na vzdálenost 50 x 50 centimetrů. Sazenice sázejte dostatečně hluboko, až po „srdíčko“.

Využití:

Hlávkové zelí můžete využít kpřímé spotřebě včerstvém stavu nebo ho můžete konzervovat sterilizací a nebo ještě lépe pomocí mléčného kvašení.

Zelí hlávkové/Brassica oleracea var. capitata, Foto: Jindřich Votýpka

Sdílejte článek
Štítky hlávkové zelí brukev zelná

Přečtěte si také