Kuchyně

6. ledna 2018 06:00

Matouš Hartman

Ušetřete energii při vaření. Vyberte sporák, který připraví večeři úsporně

Při vaření můžeme spotřebovat velké množství energie. Ať už létáte kolem hrnců denně, nebo jen občas, vyplatí se vědět, kde ušetřit. Jaký typ sporáku si přivézt domů, pokud chcete ušetřit energii?

Sporák už máte deset let, je stále funkční a vy jste na něj zvyklí. Víte kdy ztlumit brambory i na jaký stupeň usmažit palačinky. Ale přemýšleli jste, kolik tepla vyletí pánubohu do oken? Energetický faktor je velkým důvodem k nákupu nového sporáku.

Dnes už opravdu neexistují žádné limity pro výběr. U mnoha prodejců si můžete vybrat materiál, barvu, funkce i cenu. Věnujte pozornost rozhodování o tom, jaký zdroj energie je pro vás nejlepší.

Čím se řídit při výběru?

První věc je zdroj energie. Pokud se rozhodnete pro plynový sporák, měli byste mít plynovou přípojku, protože jinak vás čeká věčné kontrolování a doplňování plynové lahve. Indukce má zas vysoký příkon, a pokud ho nemáte, může se stát, že vám při vaření nezbude energie na myčku ani pračku. Rozhodně v každé kategorii věnujte pozornost úsporné energetické třídě, která vám dokáže ušetřit plno peněz.

Sklokeramická varná deska

Jedná se o dnes už zastaralý způsob vaření. Plotna se zahřívá pomalu, tepelné ztráty jsou velké. Teplota se navíc špatně reguluje. Ke všemu hrozí nebezpečí, že se spálíte o dlouho rozpálenou plotýnku. Z toho vychází, že sklokeramická deska se hodí spíše pro občasné vaření, když nemáme možnost plynu či indukce.

Foto: istock.com

Plynový sporák

Ten stále vyhrává u většiny kuchařů. Teplo ovšem nepůsobí jen tam, kde má. Ohnivý prstenec nám dokáže způsobit nejedno nežádoucí vzplanutí. Navíc mastná špína v kuchyni je důsledkem spalování plynu. Velkou výhodou je rychlá regulace stupně vaření. Nevýhodou zase špatná údržba hořáků, pokud vám jídlo z hrnců přeteče.

Foto: istock.com

Indukce

Indukce znamená okamžité teplo tam, kde má být. Je to velká úspora energie a odpadá riziko popálenin. Velkou nevýhodou je nutnost vyměnit nádobí. Ve svém starém litinovém hrnci po babičce na indukci nic neuvaříte. Takže starou pánvičku můžete začít používat jako dekoraci.

Foto: istock.com

Čemu dát přednost?

Plyn je stále v kurzu, ale pro přesné a úsporné vaření je lepší indukce. Pro indukci navíc mluví čistota a bezpečnost, nepohodlná může být potřeba nakoupit nové hrnce a pánve.

(red)

Další články:


Přečtěte si také