reklama

4 tipy jak zpracovat úrodu bazalky

Bazalka se původně do Evropy dostala jako okrasná květina. V současnosti se bez ní neobejdeme v kuchyni. Foto: Bazalka se původně do Evropy dostala jako okrasná květina. V současnosti se bez ní neobejdeme v kuchyni.Foto: Thinkstockphotos

Máte letos díky slunnému a teplému počasí obzvláště velkou úrodu bazalky? Ano, je výborná do špaget nebo do caprese, ale uštípané rostlinky tak rychle dorůstají, že je možná nestíháte konzumovat. Přinášíme tedy několik tipů, jak tuto úžasnou rostlinku zpracovat i pro následující týdny a měsíce.

Bazalka pravá (Ocimum basilicum) má domovinu v Indii. Díky tomu, že k jejím schopnostem patří odpuzování hmyzu, byla v zemi, odkud pochází, považována za posvátnou rostlinu. Do Evropy se bazalka dostala v 16. století, původně jako okrasná rostlina, obyvatelé středomořských států ji ale postupně začali využívat v kuchyni. Právě hlavně kvůli její typické vůni a výrazné chuti tuto letničku pěstujeme i u nás, přitom se ale možná trochu zapomíná na to, že bazalka má i léčivé schopnosti. Celoročně se dá pěstovat v truhlíku za oknem, od půlky května ji můžeme přesadit do bylinkového záhonu, ale i pro venkovní pěstování je výhodnější ponechat bazalku v nádobě – přenesením ji totiž nejlépe ochráníme před nepříznivým počasím a slimáky. Rostlina má ráda teplo, slunce a pravidelnou zálivku. K jejímu zdárnému růstu a košatění přispějeme průběžným zaštipováním. Velkou úrodu bazalky v záhoně začněte zpracovávat včas, s příchodem chladného počasí totiž začnou její stonky dřevnatět a spodní lístky opadávat.

Tip první – nasušit

Mít čerstvou bazalku kdykoliv po ruce už není žádný problém. Foto:

Mezi čerstvou a nasušenou bazalkou je opravdu velký rozdíl. Ta sušená zdaleka tolik nevoní, ale zase je výborná pro přípravu léčivých čajů. Celou nať sbíráme kdykoliv od července do září, ale nejlépe v době květu, kdy rostlina obsahuje nejvíce účinných látek. Sušíme v tenkých vrstvách ve stínu při teplotách do 35 ºC. Suchou a rozdrcenou bazalku dobře uzavřeme do sklenice a skladujeme v temnu. Na přípravu čaje, který si můžeme ordinovat několikrát denně při nadýmání, zácpě nebo nechutenství, stačí lžička sušené drogy na jeden šálek horké vody. Stejně připravíme i obklad, který je výborný na opruzeniny nebo akné. Naše babičky ze sušené bazalky a vepřového sádla připravovaly mazání na rozpraskané rty, odvar používaly jako chladivý nápoj při horečkách nebo jím léčily záněty dásní.

Tip druhý – zamrazit

Pro kuchyňské účely je vhodnějším způsobem zakonzervování zamražení. Bazalka sice velice rychle ztratí svěží zelenou barvu a zhnědne, ale její aroma je výraznější než po sušení. Bazalkové lístky přeberte, opláchněte a nechte oschnout. Poté nasekejte a zamrazte v sáčku se zipem, ze kterého vymáčknete všechen vzduch. Až budete bazalku potřebovat při vaření, odeberete ji jednoduše lžící.

Tip třetí – olej

Příprava bazalkového oleje není žádná věda. Foto:

Svazek čerstvé bazalky opláchněte, důkladně osušte a natrhejte na kousky. Ty pak dejte do čistě vymyté sklenice a zalijte olivovým olejem tak, aby rostlinka nevykukovala nad hladinu. Sklenici uzavřete a na 14 dní odložte na tmavé místo. Pokud chcete, aby vám olej vydržel co nejdéle, po dvou týdnech ho přeceďte a dál už skladujte bez bylinek. Využití pro něj najdete určitě v kuchyni, například jako na zálivku do salátů nebo jako dochucovadlo.

Tip čtvrtý – pesto

Každý, kdo vyzkoušel vyrobit a ochutnal domácí bazalkové pesto tvrdí, že se s tím kupovaným nedá srovnávat. Pokud máte rádi italskou kuchyni a zrovna přemýšlíte o tom, jak naložit s bazalkou v záhoně, dokud ještě vypadá hezky, není co řešit, pusťte se do výroby pesta.

Kromě čerstvě natrhané bazalky (asi 6 hrstí) budete potřebovat nasucho opražené piniové oříšky nebo mandle, případně loupané slunečnice (2 lžíce), strouhaný parmazán (5 lžic), rozmačkaný česnek (2 stroužky) a olivový olej (asi 100 ml). Bazalku opláchněte, nechte úplně oschnout a natrhejte na kousky. Všechny suroviny rozmixujte, nakonec přidejte parmazán a teprve potom případně dosolte a podle potřeby přidejte olivový olej. Uvedené množství surovin je orientační, zvolte takový poměr, který bude vyhovovat vaší chuti. Bazalkové pesto nevydrží věčně, i v lednici se jedná spíše o dny a úplně zaručeně nefunguje ani fígl, kdy se pesto, aby nezačalo plesnivět, zalévá vrstvičkou olivového oleje. Chcete-li mít tuto specialitu připravenou i na zimu, zamrazte ji v malých porcích, třeba v tvořítkách na led nebo v malých miskách.

Domácí bazalkové pesto – vyzkoušíte ho jednou a jiné už nebudete chtít. Foto: Domácí bazalkové pesto – vyzkoušíte ho jednou a jiné už nebudete chtít.Foto: Thinkstockphotos

(bras)

Mohlo by vás zajímat:

Článek

Mladé jarní bylinky jsou plné vitamínů a minerálů Foto:

Jaké bylinky do nádivky? Kopřiva je klasika, skvělé jsou i sedmikrásky

Velikonoční nádivka neodmyslitelně patří na slavnostní stůl. Zkuste ji letos udělat trošku jinak.

Článek

Nepostradatelná majoránka  Foto:

Majoránka je nenápadná bylinka s exotickým původem

Majoránka je u nás dobře známé, a snad dokonce nejvíce používané koření. Málokdo by asi hádal, že má exotický původ, pochází ze Středomoří a používaná je již od starověku.

Článek

Nejlepší bylinkové recepty Foto:

20 nej receptů s čerstvými bylinkami

Čerstvé bylinky jsou fenomén! Pokud to s vařením myslíte vážně, pořiďte si domů truhlíky a zasaďte si co nejvíc druhů. Každá bylinka má totiž něco do sebe a vaše vaření...


reklama