reklama

4 výtečné recepty z lipového květu: zkuste med, limonádu, víno anebo lipové bonbony

Lipový med můžete přidávat do čaje nebo ho ředit s vodou a pít msíto šťávy Foto: Lipový med můžete přidávat do čaje nebo ho ředit s vodou a pít msíto šťávyFoto: Thinkstock

Nikoliv nadarmo kdysi rostla na každé návsi lípa.

Červen a červenec patří lípě, našemu národnímu stromu. Naši předci ho vysazovali na návsích, na křižovatkách cest, protože poskytuje vydatný stín, zároveň hojnou potravu včelám a je skvělý pro domácí léčitelství i kuchyni. Čaj z lipového květu zná asi každý, když do něj přidáte trochu mléka, má narůžovělou barvu, můžete ho pít jen tak nebo s medem a i s citronem. Je skvělý proti horečcem, při nachlazení a a kašli. Čaj z lipového květu není tedy třeba představovat, pokud si chcete květy nasušit sami, je dobré sbírat ještě nerozvinuté květy. Pak jsou ale další báječné recepty, které tak rozšířené nejsou:

Nejjednodušší je nasušit si lipový květ na čaj Foto: Nejjednodušší je nasušit si lipový květ na čajFoto: Thinkstock

Med (sirup) z květů lípy

Patří do rodiny medů z bylinek a květin, které se těší velké popularitě – z pampelišek, chudobek, meduňky. Není to v pravém smyslu slova med, protože si ho vyrobíte sami bez včel. Ale konzistencí připomíná čerstvý med nebo hustší sirup.

Budete potřebovat:

50 dkg lipového květu (to je docela velká hromádka, květy jsou ale velké, za chvíli je máte natrhané)
Šťáva z 7 citronů/nebo 4 lžičky kyseliny citronové
4 litry vody
4 kg cukru

Postup:

1. Natrhané květy rozložte na pár hodin na plech nebo noviny, aby vylezl veškerý hmyz. Květy můžete opláchnout, kromě hmyzu a prachu ale opláchnete i pyl. Celý proces však tak urychlíte.
2. Dejte květy do velké nádoby, přidejte na kolečka nakrájený citron nebo citron vymačkejte (pokud ho nepoužijete, tak kyselinu citronovou přidejte až po vylouhování), zalijte převařenou, zchladlou vodou a nechte 24 hodin louhovat.
3. Přeceďte přes gázu nebo přes plátýnko, květy vymačkejte (přidejte kyselinu, pokud ji použijete místo citronu) a dejte pomalu vařit, abyste získali požadovanou hustotu.
4. Vlejte do sklenic, zavíčkujte a uložte ideálně na chladné, studené místo.

Lípa (Tilia) je rod opadavých stromů Foto: Lípa (Tilia) je rod opadavých stromůFoto: Thinkstock

Limonáda z lipového květu

Budete potřebovat:

velkou sklenici, ideálně pětilitrovku od okurek
lipový květ dle velikosti sklenice
citron
cukr
převařenou studenou vodu

Postup:
Skládejte střídavě květ lípy, kolečka citronu a prosypávejte cukrem. Poté zalijte studenou převařenou vodou. Sklenici zadělejte. Nechte louhovat týden. Poté zceďte, uchovávejte v chladu. Servírujte studené. Cukr je konzervant, tedy s ním extrémně nešetřete, na druhou stranu to s ním nepřežeňte, nevyrábíte sirup, ale limonádu. Výsledný produkt proto můžete ještě dosladit.

Článek

Banány si zachovají krémovou konzistenci Foto:

Nanuky z chia semínek jsou úplně nadupané zdravím

Dát dětem k snídani zmrzlinu? Tuhle s klidným svědomím.

Lipové bonbony proti kašli

Budete potřebovat:

120 g medu
100 g cukru krystal
2 lžíce velmi silného lipového čaje (ideálně z čerstvých květů)
šťávu z poloviny citronu

Postup:

Vše smíchejte a dejte vařit na mírný oheň, dokud směs nezhoustne tak, že vám lžička směsi na talířku ztuhne. Pak směs vylijte na mokré prkénko, nakrájete na kostičky a nechte ztuhnout. Dejte do krabičky nebo pytlíčku a máte bonbony na chuť anebo proti kašli.

Lipové víno

4 hrsti lipového květu
1 kg cukru
4 l převařené, zchladlé vody
vinné kvasinky
(můžete si na kolečka nakrájet i citron, vypeckujte ho)

Vše smíchejte a nechte kvasit týden. Aby se cukr rychleji rozpustil, můžete do horké vody přidat cukr a vše nechat zchladnout, pak teprve přidat květ, citron a nakonec vinné kvasinky. Nechte kvasit týden. Po týdnu vše přeceďte, dejte do lahví, kde nechte víno ještě týden pracovat. Pak můžete konzumovat. 

(web)

Mohlo by vás zajímat:

Článek

Hřešte bez obav z tlousnutí Foto:

Je báječný! Nepečený jahodový dort, na který všechny dostanete

Tenhle skvělý dort má jen minimum kalorií a je velmi snadný na přípravu.

Článek

Sedmikráska chudobka (Bellis perennis) je mocná léčivka Foto:

Snadno a rychle: Vyrobte si lahodný sirup ze sedmikrásek

Pro někoho je to potvora, která mu kazí jeho anglický trávník. Přitom je sedmikráska chudobka tradiční léčivka, která se využívá i v homeopatii.

Článek

Zinek a antioxidanty, to je oč tu běží Foto:

Drobné ovoce – maliny, rybíz i jahody zvyšují chuť na sex. Pokud je tedy sníte celé

Zrníčka (semínka) jsou zárodkem nového života. Proto jsou nabitá minerály, tedy i zinkem, který zvyšuje potenci.


reklama