reklama

5 jednoduchých jídel z cukety. Musíte je vyzkoušet

Královna léta Foto: Královna létaFoto: Thinkstock

Cuketa patří k typicky letní zelenině. Někdy se jí ale urodí tolik, že si s ní nevíme rady.

Cuketu řadíme k těm super potravinám, které si bez větších problémů a zkušeností můžeme vypěstovat na zahrádce. Má jemnou chuť, vysoký obsah cenných látek a větší obsah vody, takže po ní určitě nepřiberete. Je to ideální zelenina pro lidi, které trápí nadváha, dna či otoky končetin. Ke konzumaci jsou nejlepší mladé, nepřerostlé cukety, které se nemusí vydlabávat ani loupat. Ale určitě nezatracujte ani větší plody, které jste nestihli včas sklidit – ty jsou výborné třeba na cuketovou variantu bramboráku nebo jako zdravá ingredience sladkých moučníků.

Vybrali jsme několik jednoduchých, ale přitom velice chutných receptů:

Krémová cuketová polévka s koprem Foto: Krémová cuketová polévka s koprem. Foto: Thinkstockphotos

Krémová cuketová polévka s koprem

Budete potřebovat: Jednu větší vydlabanou cuketu, litr zeleninového vývaru, lžíci másla, 4 stroužky česneku, tři brambory, šálek sladké smetany, svazek čerstvého kopru, sůl, pepř a ocet dle chuti

Postup: Na másle velice opatrně opečeme na plátky nakrájený česnek, přidáme na malé kostky nakrájenou cuketu a brambory. Zalijeme horkým vývarem, osolíme, opepříme a vaříme do změknutí zeleniny. Polévku rozmixujeme, část kostek cukety a brambor můžeme nechat v celku, vrátíme na plamen, dochutíme octem, zalijeme smetanou a přisypeme nasekaný kopr. Ještě chvilku prohřejeme a můžeme podávat.

Rychlé špagety s cuketou Foto: Rychlé špagety s cuketou. Foto: Thinkstockphotos

Rychlé špagety s cuketou

Budete potřebovat: Balení vašich oblíbených špaget, 2 malé cuketky, 3 stroužky česneku, 2 lžíce olivového oleje, hrst čerstvé bazalky, sůl a pepř dle chuti, 100 g nahrubo nastrouhaného parmazánu

Postup: Cukety nastrouhejte na hrubém struhadle a nechte okapat v cedníku. Česnek nakrájejte na malé kousky a opatrně orestujte na rozehřátém oleji. Přidejte okapanou cuketu, osolte, opepřete a nechte za stálého míchání na pánvi, dokud nebudete mít uvařené a slité špagety. V servírovací míse smíchejte těstoviny, orestovanou cuketu a natrhané lístky bazalky. Na talířích posypte parmazánem.

Cuketové chipsy pro mlsouny Foto: Cuketové chipsy pro mlsouny. Foto: Thinkstockphotos

Cuketové chipsy pro mlsouny

Budete potřebovat: Cuketu, olivový olej, sůl a koření dle chuti, případně nastrouhaný parmazán

Postup: Cuketu nakrájejte na co nejtenčí plátky (nejlíp to půjde na struhadle nebo škrabkou), v misce pokropte olivovým olejem a přidejte sůl a koření dle vlastní chuti a fantazie. Kolečka rozložte na plech s pečicím papírem, případně ještě posypte nastrouhaným parmazánem a pod dohledem pečte v troubě rozehřáté na pouhých 110 ºC.

Zapečené cuketové lodičky Foto: Zapečené cuketové lodičky. Foto: Thinkstockphotos

Zapečené cuketové lodičky

Budete potřebovat: 2 středně velké cukety, 400 g mletého hovězího masa (případně 2 balení sojového granulátu pro vegetariány), cibuli, 3 stroužky česneku, 3 rajčata, tři lžíce olivového oleje, čerstvé bylinky, sůl, pepř, nastrouhaný parmazán na posypání

Postup: Na oleji orestujeme nakrájenou cibulku a česnek, přidáme mleté maso, osolíme, opepříme a čekáme, až se maso dostatečně propeče. Na závěr přidáme ještě nadrobno pokrájená rajčata a čerstvé bylinky (například oregano, petrželku nebo bazalku). Směsí naplníme podélně rozkrojené a vydlabané cukety a dáme do středně vyhřáté trouby na plechu vyloženém pečicím papírem. Pečeme zhruba 40 minut, 10 minut před koncem pečení lodičky posypeme strouhaným parmazánem.

Omeleta s cuketou a bylinkami Foto: Omeleta s cuketou a bylinkami. Foto: Thinkstockphotos

Omeleta s cuketou a bylinkami

Budete potřebovat: 3 až 4 vejce, jednu menší cuketu, jarní cibulku, velkou hrst čerstvých bylinek, pepř a sůl dle chuti, máslo nebo olivový olej na pánev

Postup: Na pánvi rozehřejte lžíci tuku a pak do ní nalijte vejce rozšlehaná se solí a pepřem. Když začnou vejce tuhnout, přisypte na ně nastrouhanou a okapanou cuketu smíchanou s nasekanými bylinkami a nakrájenou cibulkou, dopečte a ihned podávejte.

 (bras)

 Mohlo by vás zajímat:

Článek

Ovoce i zelenina jsou zdravé všechny, při dietě si ale vybírejte Foto:

10 druhů ovoce a zeleniny, díky kterým zůstanete štíhlí

Léto je v plném proudu a na zahrádkách každý den dozrává nové ovoce a zelenina. Využijte je a získejte svou postavu snů.

Článek

Stojí pár korun a přitom se z ní dají uvařit úžasné dobroty Foto:

Podzimní zelenina, která vás dostane

S létem zdaleka nekončí období, kdy si můžete dopřávat dostatek zeleniny každý den. I na podzim je jí dost, jen už třeba nevypadá tak atraktivně. Co třeba mrkev, cibule...

Článek


reklama