reklama

5 tipů, jak odstranit nálepky ze zavařovaček

Je to nádhera, když sklenice s marmeládou nebo naloženou zeleninou nehyzdí staré etikety Foto: Je to nádhera, když sklenice s marmeládou nebo naloženou zeleninou nehyzdí staré etiketyFoto: Thinkstockphotos

Zavařování je zase v módě a všechny nás moc baví. Kromě dobrého obsahu chceme mít i pěkný obal.

Zavařování prožívá obrovskou renesanci, zajímáme se o to, co jíme, a zeleninu a ovoce, které si vypěstujeme na vlastní zahradě nebo sesbíráme v lese, považujeme právem za to nejlepší. Proto se zamýšlíme nad tím, jak s úrodou co nejlépe naložit, aby opravdu nic nepřišlo nazmar.

Pro zavařování jsou ideální šroubovací skleničky různých velikostí. Kupujeme v nich majonézy, hořčice, okurky, jogurty nebo med. Je opravdu škoda je vyhazovat, byť v rámci třídění do kontejnerů na sklo. Bohužel, původní etikety na nich občas drží jak přišité. S některými skleničkami si krásně poradí myčka, ale zdaleka ne se všemi.

Tohle není opravdu žádná paráda… Foto: Tohle není opravdu žádná paráda…Foto: archiv autora

Odstranit zbytky lepidel a papírů ze skleniček, které chceme využít na zavařování, je docela oříšek. Hlavně proto, že na každý typ materiálu platí něco jiného. Takže základní rada zní: zkoušet, zkoušet, zkoušet…Tady je několik ověřených tipů:

1. Skleničky namočte na několik hodin do horké „jarové“ vody.

2. Použijte hadřík namočený v benzínu.

3. Použijte hadřík nebo houbičku namočenou v lihu.

4. Skleničky potřete stolním olejem, případně jiným tukem. Někdo radí Heru, jiný majonézu, my jsme vyzkoušeli i kašičku z oleje a jedlé sody – nechte několik minut působit, pak setřete a znovu naskládejte do myčky.

5. Někdy zafunguje i citronová šťáva, kterou polepená místa potřeme, necháme působit a pak se pokusíme setřít.

Vyzkoušeli jsme čištění všemi uvedenými způsoby, toto je olej smíchaný s jedlou sodou Foto: Vyzkoušeli jsme čištění všemi uvedenými způsoby, toto je olej smíchaný s jedlou sodouFoto: archiv autora

Každý z těchto způsobů má něco do sebe, žádný ale není úplně stoprocentní. Levnější než benzín nebo líh je stolní olej. Navíc je daleko příjemnější pro nos i ruce, takže nejdřív doporučujeme zkoušet tuto variantu.

(bras)

Mohlo by vás zajímat:

Článek

Dejte zelenině volnost Foto:

Chcete velkou sklizeň zeleniny? Vysejte všechny druhy dohromady

Dříve v přírodě také rostliny nerostly ve skupinkách podle druhů, ale promíchané dohromady. Zkuste se k tomu vrátit.

Článek

Článek

Dýní je mnoho druhů Foto:

Nejvděčnější zelenina? Dýně

Je to neuvěřitelné, kolik hmoty dokáže jedna rostlina vyprodukovat.

Článek

Česnek je nad zlato Foto:

Česnek používali už ve starém Egyptě. Naučte se ho správně sklidit

Zelenina, která by neměla chybět na žádné zahrádce.

reklama