reklama

7 nejčastějších otázek ke klíčení. Možná si je kladete i vy

Je lepší pro klíčky světlo, nebo tma? Foto: Je lepší pro klíčky světlo, nebo tma?Foto: Thinkstock

Rozhodli jste se konečně obohatit jídelníček o klíčky, a i když jste měli ze začátku pocit, že na tom není nic těžkého, nakonec přece jen trochu váháte? Pokusíme se na některé vaše otázky odpovědět.

Klíčit můžeme kdykoliv, ale jaro je nejvhodnějším obdobím, protože tělo i mysl jsou po zimě unavené a čekají na přísun nové energie. A tu zaručeně dodají právě klíčky – semínka, která probudíme a nastartujeme tak, že v nich přímo lavinovitě vzroste množství vitamínů, minerálů a enzymů. Je to jednoduché, levné a zdravé, tak proč to nezkusit? Těm, kteří s klíčením teprve začínají, není často úplně jasné, jaká semínka jsou ke klíčení vhodná nebo třeba za jakých podmínek je klíčení nejlepší. Přinášíme odpovědi na časté dotazy k domácímu pěstování vitamínů, možná v nich najdete to, co potřebujete vědět a pustíte se do něj.

Musím mít ke klíčení speciální misky?

Na našem trhu je k dispozici řada nakličovacích zařízení, ta nejjednodušší pořídíte už za 200 korun. Je ale několik způsobů, jak získat klíčky i bez nich. Můžete si vzpomenout na školní léta a klíčení na vatě, případně podle řady doporučení na internetu zkusit zavařovačky nebo PET lahve.V každém případě ale semínka nejdřív na několik hodin namočte a potom se postarejte o to, aby nezaschla nebo naopak nezačala plesnivět. Důležitá je čistota a dostatečná cirkulace vody a vzduchu. Ideální je minimálně třikrát denně semínka proplachovat a měnit vodu z misky.

Klíčení není žádná věda Foto: Klíčení není žádná vědaFoto: Thinkstock

Za jakých podmínek klíčit. Je lepší tma nebo světlo?

Klíčení může probíhat při normální pokojové teplotě a na denním světle, určitě ale ne na místě, kam přímo svítí slunce. Tma není pro úspěšné klíčení nezbytností, některé klíčky, například ty mungové, můžete ale nechat první tři dny ve tmě a teprve potom je přemístit na světlo, při dodržení tohoto postupu budou křehčí.

Jaká semínka jsou pro začátek nejvhodnější?

Klíčení není žádná věda, s problémem, čím začít, si opravdu hlavu lámat nemusíte. Doporučujeme vyzkoušejte například mungo či adzuki fazolky, zelenou čočku, cizrnu a z obilovin třeba žito nebo oves. Případně můžete koupit směs připravenou speciálně pro klíčení, například s vojtěškou, hořčicí a pískavicí. Velice rychlé a jednoduché je klíčení loupané slunečnice – tu budete určitě umlsávat postupně hned po jejím namočení, klíčí velice rychle, je slaďoučká a výborná například do ranního jogurtu.

Článek

Co do nakličovací misky nepatří?

Ke klíčení určitě nepoužívejte semena zahrádkářská, ta bývají chemicky ošetřena a nehodí se ani velké druhy fazolí, které by vám mohly způsobit zažívací problémy a navíc by vám asi ani nechutnaly. Jinak doporučujeme experimentovat, uvidíte sami, kde budete úspěšní a co vám bude vyhovovat. Pokud budete chtít vyzkoušet červenou čočku, kupte neloupanou. Neúspěšní budete pravděpodobně s chia semínky, které kolem sebe hned po namočení vytvoří gelový obal.

Mohou se klíčky tepelně upravovat?

S klíčky je to stejné, jako s běžnou zeleninou, i z ní se tepelnou úpravou řada cenných látek vytrácí. Tepelná úprava je samozřejmě možná, ale ideální je její délku zkrátit na minimum, odborníci na výživu doporučují klíčky blanšírovat, tedy krátce spařit a potom rychle ochladit. Někdy je ale tepelná úprava ku prospěchu, například u cizrny, která je syrová tužší, bude chutnější, když ji před konzumací krátce opražíte.

Článek

Limetkovo - kokosové nanuky Foto:

Báječné nanuky z kokosového mléka a limetek. Hotové za pět minut

Přijde vám kombinace kokosového mléka a limetek vražedná? Počkejte, až ochutnáte.

Jak mohu klíčky využít v kuchyni?

Možností, jak klíčky konzumovat, je celá řada. Syrové jsou vynikající do salátů, na chléb s máslem nebo do pomazánek, dipů či jako posyp už hotového pokrmu – polévky nebo třeba rizota. Sladké klíčky slunečnice jsou výborné do snídaňových kaší nebo jogurtu. A klíčky obilovin se přidávají dokonce do těsta při pečení domácích chlebů, klíčky luštěnin jsou zase výbornou ingrediencí do karbanátků.

Musím klíčky ihned zkonzumovat, nebo je možné je skladovat?

Klíčky nejsou vhodné k dlouhému skladování. Pokud je nezkonzumujete ihned, nechte je po propláchnutí co nejdéle osychat a teprve potom je dejte v plastové krabičce do lednice, maximálně ale na tři dny. Před konzumací klíčky znovu pořádně propláchněte.

(bras)

Mohlo by vás zajímat:

Článek

Cesta do budoucnosti Foto:

Pusťte se do klíčení! Takhle vypadá moderní továrna na zdraví za pár korun

Objevte nakličovací misky a čerstvé vitamíny si vypěstujete doma za pár dní a korun.

Článek

Nepostradatelná majoránka  Foto:

Majoránka je nenápadná bylinka s exotickým původem

Majoránka je u nás dobře známé, a snad dokonce nejvíce používané koření. Málokdo by asi hádal, že má exotický původ, pochází ze Středomoří a používaná je již od starověku.

Článek

Jde to i bez chemie Foto:

Jak na mravence, moly a další hmyz v domácnosti? Fungují bylinky i koření. Na mravence třeba skořice

S hmyzem v domácnosti bojuje občas každý. Majitelé psů a koček trápí klíšťata, bojujeme s mravenci, moli šatními i potravinovými či komáry. Kupované prostředky jsou často...

reklama