reklama

8 jedů, které číhají v našich oblíbených jídlech

I zdravé a lahodně chutnající potraviny mohou být nebezpečné. Víte skutečně, na co si dávat pozor? Představujeme vám 8 hrozeb pro vaše zdraví a v krajním případě i život, které by klidně mohly skončit před vámi na talíři. Požití těchto jedů není žádná fantazie, kolem většiny z nich kroužíme docela blízko, některé dokonce míváme v lednici nebo spíži. Přesto nemusíte propadat panice a bát se o sebe, životu nebezpečné většinou bývá jen jejich velké množství. Určitě je ale dobré vědět, s čím není radno experimentovat a čemu bychom se měli obloukem vyhýbat.

Pecky z ovoce Foto:
Zdroj: Thinkstock
Pecky z ovoce

Ovoce většina z nás miluje a s velkou oblibou chroupá. Ale pozor, pecky a pecičky některých druhů, konkrétně jablek, meruněk, hrušek, třešní nebo broskví obsahují amygdalin, což je látka, která se za určitých okolností může proměnit v jedovatý kyanovodík. Pokud omylem spolknete pár jadérek z jablka, určitě vás to nijak nepoloží, ale po požití většího množství pecek byste mohli skončit i v kómatu.

reklama