reklama

8 jedů, které číhají v našich oblíbených jídlech

I zdravé a lahodně chutnající potraviny mohou být nebezpečné. Víte skutečně, na co si dávat pozor? Představujeme vám 8 hrozeb pro vaše zdraví a v krajním případě i život, které by klidně mohly skončit před vámi na talíři. Požití těchto jedů není žádná fantazie, kolem většiny z nich kroužíme docela blízko, některé dokonce míváme v lednici nebo spíži. Přesto nemusíte propadat panice a bát se o sebe, životu nebezpečné většinou bývá jen jejich velké množství. Určitě je ale dobré vědět, s čím není radno experimentovat a čemu bychom se měli obloukem vyhýbat.

Rebarbora Foto:
Zdroj: Thinkstock
Rebarbora

Pěstitelé a milovníci rebarbory neboli reveně, pozor! Pokud si dopřáváte oloupané a tepelně upravené kousky této jinak zdravé pochoutky v koláčích, je všechno v pořádku. Zapomeňte ale na konzumaci listů – ty obsahují velké množství kyseliny šťavelové, jež může mimo jiné způsobit tvorbu ledvinových kamenů. 5 kilo listů už by mohlo ohrozit zdraví, ale nemocným s ledvinami nebo s močovými cestami a samozřejmě dětem může uškodit i menší množství.

reklama