reklama

8 jedů, které číhají v našich oblíbených jídlech

I zdravé a lahodně chutnající potraviny mohou být nebezpečné. Víte skutečně, na co si dávat pozor? Představujeme vám 8 hrozeb pro vaše zdraví a v krajním případě i život, které by klidně mohly skončit před vámi na talíři. Požití těchto jedů není žádná fantazie, kolem většiny z nich kroužíme docela blízko, některé dokonce míváme v lednici nebo spíži. Přesto nemusíte propadat panice a bát se o sebe, životu nebezpečné většinou bývá jen jejich velké množství. Určitě je ale dobré vědět, s čím není radno experimentovat a čemu bychom se měli obloukem vyhýbat.

Kešu oříšky Foto:
Zdroj: Thinkstock
Kešu oříšky

Pozor na syrové kešu oříšky, obsahují stejnou látku jako třeba jedovatý břečťan nebo škumpa. Toto nebezpečí se jmenuje urushiol – v malém množství způsobuje svědění pokožky, ale dokáže také ošklivě poleptat trávicí a dýchací trubici. Jádra kešu ořechů, která jsou k dostání v našich obchodech, jsou neškodná, procházejí horkou párou, která urushiol ničí. Určitě si ale dávejte pozor na kešu neznámého původu, třeba při cestách do zahraničí.

reklama