reklama

Ačokča je paprikookurka. Víte, jak ji pěstovat a zpracovat?

Ačokča/Cyclanthera pedata - detail Foto: Ačokča/Cyclanthera pedata - detailFoto: Jindřich Votýpka

Z ačokči můžete zkonzumovat jak plody, tak i listy.

Možná už jste se s ní setkali: jdete někde kolem zahrady a u plotu vidíte popínavou rostlinu, která má plody připomínající lusk, který roste nahoru. Tak to je ačokča.

Název paprikookurka či papriková okurka, jak se jí také říká, by mohl naznačovat, že se jedná zas o nějaký nový "vynález" neboli křížence mezi okurkou a paprikou. Podobně jako josta je kříženec černého rybízu a srstky angreštu. Nicméně v tomto případě je to omyl. Ačokča neboli cyklantera (Cyclanthera pedata), lidově také zvaná korila, je liána z Jižní a Střední Ameriky.

Další zajímavé rostliny najdete v naší Encyklopedii.Jak ji pěstovat?

Můžeme ji pěstovat i u nás, a to podobně, jako bychom pěstovali melouny, okurky či tykve, neboť ačokča patří do čeledi tykvovitých rostlin. Je to jednoletá bylina, která dorůstá až pěti metrů (pokud její stonek dokonale natáhnete a dáte mu dokonalou oporu, dosáhne až do této výšky).

Ačokča paprikookurka Foto: Ačokča paprikookurkaFoto: Thinkstock

Ačokča potřebuje vlhko a teplo, proto si ji předpěstujte na okně, dále pak pěstujte ve skleníku či uvnitř a ven ji dejte až po třech zmrzlých mužích, tedy po 15. květnu (respektive až nebudou hrozit přízemní mrazíky). Musíte ji hodně zalévat a hnojit, jinak bude mizerně plodit. Plodit začíná právě v srpnu a pokračuje ještě i v září.

Článek

Bohužel bez chemie to nejde Foto:

Napadla vaše rajčata šedá plíseň? Poradíme, jak s ní zatočit

Teplé a vlhké počasí urychluje šíření plísní. Když už plíseň zasáhla rajčata, lze ještě zachránit úrodu?

Jak ji konzumovat?

Sklízejí se ještě nezralé plody, které za syrova připomínají hrášek. Můžete je naložit do sladkokyselého nálevu jako okurky – budou pak tak i chutnat. To ke slovu přijde jejich okurková duše. Chcete-li jimi nahradit papriku, naplňte je masem, jako se plní paprikové lusky. Můžete je nakrájet a přidat všude tam, kam byste přidali papriku –- do leča, pod maso, ale i do salátu.

Listy můžete spařit, nasekat a použít na špenát.

Ačokča je velmi zdravá. Jaké obsahuje minerální látky a vitáminy? Čtěte ZDE.

Mohlo by vás zajímat:

Článek

Jaké máte nejraději Foto:

Zavařujeme zeleninu. Osvědčené tipy, jak na okurky, rajčata a papriku

Je vrchol sezony plodové zeleniny, už nejen ve skleníku nebo fóliovníku, ale i na volné ploše dozrávají okurky, rajčata a paprika.

Článek

Zavařené potraviny si uchovávají řadu cenných látek Foto:

Zamrazit, nebo zavařit? Co je lepší?

I když jsou dávno pryč časy, kdy hospodyňky celé léto zpracovávaly plody zahrady na zimu, stále máme chuť uschovat si část úrody.

Článek

Usušit a pak dát do oleje a máte středomořskou pochoutku Foto:

5 rad, jak vybrat sušičku na ovoce a zeleninu

Sušení je jedním z nejstarších způsobů, jak potraviny uschovat na delší dobu.

reklama