reklama

Čerstvý salát si v květináči za oknem můžete pěstovat celý rok. Jaké jsou vhodné odrůdy?

Salát je nejen chutný, ale i krásný Foto: Salát je nejen chutný, ale i krásnýFoto: SEMO A TESCO

Vitamíny za oknem.

Jaro je v plném proudu, zahrádkáři upravují záhony, vysévají zeleninu i květiny a sklízejí první ranou zeleninu. Ale co „bezzemci“, kteří kromě okenního parapetu nebo nanejvýš balkonu nevlastní žádný jiný pozemek?

Věděli jste, že můžete doma pěstovat také salát? Ne ten hlávkový, protože ten na domácí pěstování není určen, ale listový. Stačí do truhlíku, který je vhodný na pěstování muškátů, vysít semínka některé z odrůd listového salátu a za 6 až 8 týdnů můžete sklízet. Listové saláty nevytvářejí uzavřené pevné hlávky, ale pouze seskupení listů různých tvarů a barev v podobě ploše kulatých až kulovitých růžic, které se najednou celé uříznou obdobně jako salát hlávkový. Dle dostupných informací díky této stavbě obsahují více vlákniny a antioxidačních vitamínů s výrazným protirakovinotvorným účinkem. Při výběru správné odrůdy je můžete pěstovat doma od jara do podzimu.

Mít vlastní bylinky v květináči se v posledních letech stalo samozřejmostí. Jestli si je nedokážete sami vypěstovat, stačí zajít do specializovaného obchodu a vonící bylinky máte doma. Pak stačí jen uštipovat a oživovat saláty, maso nebo přílohy.

Jaký druh si vybrat

Z nabídky na trhu vybíráme tři druhy, které vás zaručeně nezklamou.

DUBAGOLD – poloraná odrůda listového salátu vhodná pro jarní, letní i podzimní sklizeň. Listy polovzpřímené až vodorovné, světle zelené barvy. Odrůda odolná proti vybíhání do květu za dlouhého dne.

Baby leaf Dubagold Kobe Foto: Baby leaf Dubagold KobeFoto: SEMO A TESCO

DUBARED – poloraná odrůda listového salátu typu červenolistý dubáček vhodná rovněž pro celoroční sklizeň. Listy polovzpřímené, tmavě červené barvy, odrůda vhodná k dozdobení jídel. Je odolná proti vybíhání do květu.

Baby leaf Dubared Kobe Foto: Baby leaf Dubared KobeFoto: SEMO A TESCO

RODEN – poloraná odrůda červeného listového salátu se zkadeřenými listy typu Red Fire, vhodná pro jarní a podzimní sklizeň. Listy polovzpřímené, velmi tmavě červené barvy. Vyniká jako ozdoba salátových mis a pokrmů.

Baby leaf Roden Kobe Foto: Baby leaf Roden KobeFoto: SEMO A TESCO

Novinky na trhu

V letošním roce poprvé se saláty objevily v květináčích také v obchodních řetězcích. Květináčky jsou naplněné hlínou a saláty tam mohou růst i po přinesení domů. Jak je to možné?

Co odrůda, to jiná barva i list Foto: Co odrůda, to jiná barva i listFoto: SEMO A TESCO

„Jde o novinku na trhu, saláty odrůdy Salanova,“ sdělil nám obchodní ředitel Odbytového družstva Polabí, která novinku v květináčích dodává také na farmářské trhy. „Hlávka tohoto salátu je tvořena velkým množstvím stejně velkých lístků, které jsou přímo esencí chutí a čerstvosti. Salanova má v průměru 4krát více jednotlivých lístků než klasické odrůdy listových salátů. Právem patří mezi neoficiálního krále mezi saláty. Listy jsou sladší, křehčí a u odrůdy Salanova Crispy neustále dorůstají.“

Baví vás zahradničení? Inspirujte se v naší Encyklopedii.

Když si tento salát v květináči přinesete domů, umístěte ho na okenní parapet nebo balkon a dostatečně zalévejte. Hnojit nemusíte, v zemině je dostatečná dávka výživy. Takto čerstvý vám vydrží i několik týdnů a vy budete mít vitamíny vždy po ruce.

Jak jsme zjistili, osivo odrůdy Salanova a Salanova Crispy se zatím nabízí jen velkopěstitelům, jde totiž o nově vyšlechtěné odrůdy z Holandska, kde bylo využito křížení známých úspěšných odrůd Endívie a Ledového salátu. Ale protože salát není hybridem a kvete v ten samý rok, jak ho vysejeme, mohou si ho zvědaví zahrádkáři nechat vykvést a sklidit pak kvalitní semena, která jsou nositelem novošlechění. A Salanovu vysít příští rok do květináčku doma.

Fajn tipy jak pečovat o saláty

Jak má vypadat opravdu čerstvý salát?

Čerstvost u většiny salátů poznáte už na první pohled. Salát nesmí být povadlý, zbarvený např. do hněda, pokud to není jeho přirozená barva, či nesmí nějak měnit konzistenci. Neměl by být také mechanicky poškozený nebo nést stopy po různých škůdcích.

Je rozdíl mezi saláty, které se prodávají v zimě a těmi jarními?

Rozdíl je určitě v šíři nabízeného sortimentu. Přes zimu se k nám nedostane tolik druhů jako na jaře, kdy je jejich hlavní sezona. Zároveň typické jarní saláty, které rostou venku na poli a potřebují ke svému růstu určité klimatické podmínky, jsou určitě lepší volbou než ty vypěstované ve sklenících přes zimu. Konzumovat bychom měli ideálně vždy sezonní potraviny, protože ty obsahují nejvíce prospěšných látek.

Článek

Jak pěstovat bylinky na balkoně Foto:

Založte si bylinkovou zahrádku na balkoně. Stačí trocha péče a místa

Základní pravidla, aby se bylinkám dařilo a měli jste bohatou úrodu.

Existují rozdíly v chuti salátů?

Určitě ano. Jarní saláty mívají sladší a jemnější chuť a jsou vhodné ke konzumaci i samostatně – třeba jen s olivovým olejem a kapkou citronu. Tužší saláty, jako např. římský salát nebo tzv. pekingské zelí, mají méně výraznou chuť a hodí se nejvíce do míchaných salátů. Dále pak existují různé zvláštní odrůdy salátů, jako je např. rukola a čekanka, které mají specifickou nahořklou chuť.

Jak nejlépe saláty doma uchovávat, aby nám vydržely co nejdéle čerstvé?

Saláty zaléváme vždy ráno či dopoledních hodinách tak, aby rostliny stačily do večera oschnout. Foto:

Saláty rozhodně doma před uložením neomývejte, ani je nijak „nečistěte“. To vše provedete až těsně před jejich konzumací. Ideální je vložit salát do plastové nádoby přikryté vlhčenou utěrkou, která nám zajistí vhodné podmínky a přitom dovoluje salátu „dýchat“. Skladovat bychom je měli v dolní části lednice, v přihrádkách tomu určených, při teplotě do +8 °C.

Jak na pultech obchodů poznáme „dnešní“ salát od toho včerejšího?

Většina čerstvých jarních salátů začíná velmi rychle uvadat. Pokud nejsou zasazené v hlíně, jejich trvanlivost se pohybuje (v závislosti na konkrétní odrůdě) v řádech několika dní. Jednoduchý způsob, jak poznat salát čerstvý od toho „včerejšího“, je podle listů – pokud se nám zdají „unavené“, pravděpodobně půjde o salát starší.

Jak správně salát porcovat a zpracovávat? Máme používat nůž nebo jej trhat?

Většina salátů by se rozhodně měla trhat. Tedy pokud nechcete zničit vitamin C a extrémně citlivou kyselinu listovou. Výjimku v tomto tvoří salát římský, ze kterého se připravuje např. známý Caesar salát, jehož listy by se naopak měly krájet.

MARTA PAWLICOVÁ, FOTO SEMO A TESCO

Mohlo by vás zajímat:

Článek

Řeřicha setá (Lepidium sativum) Foto:

Nejzdravější zelenina na světě? Vypěstujete si ji sami doma

Zapomeňte na jahody nebo na vitamíny nabušené citrusové plody. Nejvíc vitamínů a minerálních látek na světě má...

Článek

Zahrada v květu Foto:

Perný květen na zahradě

Racionálně vzato by květy v květnu na zahradě neměly nikoho překvapit. Květnové oteplení jako každý rok zkrátka přiměje většinu u nás rozšířených rostlin k rozkvětu....

reklama