reklama

Chcete, aby vám chryzantémy dlouho kvetly? Poradíme, jak vybrat

Chryzantémy zvané listopadky jsou symbolem podzimu Foto: Chryzantémy zvané listopadky jsou symbolem podzimuFoto: Thinkstock

Chryzantémy se do Evropy dostaly až z daleké Číny a Japonska.

Od té doby bylo vyšlechtěno mnoho odrůd, které se liší vzrůstem – můžete si koupit malou pokojovou chryzantémku i vzrostlou rostlinu na balkon. Jejich barevné spektrum je téměř stejně široké, jako je škála barevných odstínů, které je schopné rozlišit naše oko. Snad jedině nenajdete modrou, šedou, černou a sytě hnědou. A zelená už je k mání. O něco méně pestrá je květová různorodost. Na trhu najdete chryzantémy  plnokvěté, poloplné i jednoduché. Vedle toho ploché, paprsčité, sasankokvěté, pomponkovité, polokulovité.

Mezi lidmi je stále nejoblíbenější barvou žlutá. Jak jste na tom vy? Pokochejte se v naší galerii:

Poběžíte do květinářství? Pak si vyberte takovou rostlinu, která vám dlouho pokvete. Jak ji poznáte:

– chryzantéma musí být dobře tvarovaná, tedy lehce zakulacená
– musí mít zdravé, nezahnědlé listy
– ideální je, aby byla rozkvetlá z jedné třetiny. Pokud bude rozkvetlejší, pak svou krásu do značné míry vyplýtvala v květinářství, místo aby si ji schovala pro vás

Baví vás zahradničení? Inspirujte se v naší Encyklopedii.Chryzantéma potřebuje slunce a hodně výživy, proto ji přihnojujte, respektive během září jí dopřejte hnojivo s vyšším obsahem draslíku. Nesmí stát ve vodě. Pokud květináč umístíte do ozdobného obalu bez odtoku, dbejte na to, aby po zalévání nezůstala v nádobě voda. 

Podívejte se na video, kde se dozvíte více:

Podobné užitečné rady najdete v pořadu Receptář prima nápadů vždy v neděli ve 12.35 na Primě. Pokud jej nestihnete, tak pak v archivu u nás na webu na Prima PLAY.

(mar)

Mohlo by vás zajímat:

Článek

Jedlá chryzantéma Foto:

Znáte jedlou chryzantému?

Tip na rostliny, které jsou nejen krásné, ale i chutné.

Článek

Cibuloviny sázejte na podzim Foto:

Cibuloviny sázíme na podzim. Poradíme, jak

Kdo zahradničí, ten to dobře ví: na podzim je potřeba se chystat na jaro.

Článek

Co druh tykve, to jiný tvar Foto:

Zavařovat, kandovat, sušit… S dýní se dají dělat divy!

Tradičních dýňových receptů na polévky, saláty a ragú najdete všude spousty. Co si ale trochu zaexperimentovat a zkusit něco jiného? Něco, co vám bude nejen moc chutnat,...

reklama