reklama

Chcete si na čerstvých dýních pochutnávat i v únoru? Poradíme, jak je uchovat

Kam s nimi? S dětmi na hřiště, s dýněmi do sucha a tepla Foto: Kam s nimi? S dětmi na hřiště, s dýněmi do sucha a teplaFoto: Archiv Marty Pawlicové

Jak zařídit dýním na zimu pohodlné bydlení? Není to vůbec těžké, jen musíte vědět, čeho se především vyvarovat.

Měkké stopky

První předpoklad dlouhého a spokojeného života dýně pod vaší střechou musí být splněn už při koupi v obchodě či při sklizni (pokud jste kromě konzumentů i pěstitelé). Jestli chcete, aby vám dýně vydržely co nejdéle, vybírejte (případně sklízejte) pouze takové se zaschlou stopkou. Dýně se stopkou dosud nedřevnatou a měkkou jednak nejsou pořádně zralé, ale hlavně se vám od stopky začnou brzo kazit.

Takže pokud máte doma hezkou hladkou tvrdou dýni s tvrdou stopkou, nepotlučenou a nenahnilou, nic vám nebrání v tom zařídit jí u sebe tak útulné bydlení, že vám vydrží čerstvá a chutná minimálně do února, klidně ale až do dubna či ještě déle. Jak na to?

Základní pravidla:
Vybírejte jen dýně s tvrdou stopkou
Nesmíte je skladovat v teplotě nižší než 10 °C, ani ve vyšší než pokojové
Můžete je zabalit do novin či slámy
Dýně se nesmí dotýkat jedna druhé
Nesmí být ve vlhkém prostředí, sklep není vhodný, naopak panelákový byt je ideální

Vystavte je…

Někdo zastává názor, že dýně (a zvlášť ty Hokkaidó) jsou společenské a měly by být vystaveny k potěše všech nájemníků někde na poličce, občas pohlazeny, občas oprášeny a samozřejmě čas od času zkontrolovány, jestli neplesnivějí od pupíku či od stopky. Bez problému snesou pokojové teploty, pokud vám zrovna nestojí na krbové římse, stejně jako chladnější klima až do zhruba 10 stupňů. Vyvarujte se toho nechávat dýně na příliš studeném místě či se zpozdit s jejich sklizní. Pokud totiž přejdou mrazem, jejich životnost se značně zkrátí.

Jak zpracovat dýně? Skvělé recepty najdete v novém časopisu Prima Fresh, který najdete na stáncích 12. listopadu.

Článek

Časopis Prima FRESH  Foto:

PŘEKVAPENÍ! Vydáváme časopis Prima FRESH

Kulinární web Prima Fresh spatřil světlo světa před rokem a půl a za tu dobu už si získal své stálé čtenáře. Proto jsme se rozhodli nadělit jim i sobě první letošní...

 … nebo schovejte

V případě ale, že si nechcete obývák zaneřádit hromadou oranžových koulí a stejně byste si na nich po Novém roce rádi pochutnali, existuje i jiné řešení. Dýně můžete zabalit do novin, vložit do papírových tašek či je vyskládat na dřevěnou lísku, proložit suchou slámou a uskladnit. Papír či sláma se používá proto, aby do sebe nasákly vodu, která se z dýní neustále a ve velkém množství odpařuje. Dýně by se neměly dotýkat jedna druhé a místo jejich zimního odpočinku by mělo být dostatečně větrané, ale hlavně, a to musíme zdůraznit, suché!!!

Jednotlivé druhy dýní najdete v našem dýňovém speciálu ZDE.

 

Článek

Pozor na plísně

Největším katem dýní obecně jsou totiž plísně, proto sklep, jakkoli si myslíte, že suchý, neudělá těmto plodům přes zimu většinou dobře. Naopak v klasickém panelákovém bytě, kde se věčně potýkáte s přesušeným vzduchem, můžete dýně klidně strčit pod postel a budou se mít jak v ráji. Samozřejmě i tam je musíte občas zkouknout a případně odstranit ty špatné, aby se plíseň nešířila.

Článek

Co druh tykve, to jiný tvar Foto:

Zavařovat, kandovat, sušit… S dýní se dají dělat divy!

Tradičních dýňových receptů na polévky, saláty a ragú najdete všude spousty. Co si ale trochu zaexperimentovat a zkusit něco jiného? Něco, co vám bude nejen moc chutnat,...

Můžete i mrazit

Baví vás zahradničení? Inspirujte se v naší Encyklopedii. Ze stejného důvodu (velké vlhkosti) je pro skladování dýní zcela nevhodná i lednice. Naproti tomu mrazák je jejich kamarád – tedy pokud se smíříte s faktem, že je před konzumací budete muset nechat rozmrazit. Jestli tedy dýně nechcete vystavovat ani je chodit v průběhu zimy kontrolovat a máte-li dostatečně velký mrazák, směle je nakrájejte na měsíčky, vydlabejte semínka, vložte do igelitových sáčků či dóz a šup s nimi do mrazáku. Po pár hodinách na kuchyňské lince budou chutnat jako čerstvé.

(kar)

Mohlo by vás zajímat:

Článek

Jako čert ostré Foto:

Naučte se nakládat nejlepší kozí rohy na světě

Přemýšlíte, jak zpracovat velké množství “kozích rohů“ a jiných malých papriček? Zavařte je!

reklama