reklama

Chcete zdokonalit jarní saláty? Zkuste umeocet

Umeocet Foto: UmeocetFoto: Thinkstock

Také jste se s příchodem jara s chutí pustili do přípravy salátů a ještě přemýšlíte, čím by se daly kromě čerstvé zeleniny a různých semínek a ořechů vylepšit? Začněte používat umeocet – bude přínosem pro vaše zdraví, navíc tam, kde ho použijete, už nebudete muset přidávat žádnou sůl.

Umeocet vzniká jako vedlejší produkt při nakládání japonských švestiček umeboši do sudů s mořskou solí a právě díky tomu, že obsahuje sůl, to vlastně není ocet. Neobsahuje barviva ani jiné chemické přísady, je červený a chutná slano-kysele. K dostání je běžně hlavně v obchodech se zdravou výživou a jeho využití v kuchyni je všestranné.

Umeocet Foto: UmeocetFoto: Thinkstock

Co jsou umešvestky?

Zatímco umeocet je cenově velmi dostupná záležitost, samotné švestičky vyjdou podstatně dráž. A stejně jako umeocet není ocet, umešvestka není vlastně švestka – jedná se o meruňku, která roste v Japonsku. Plody se sklízejí ještě zelené a v dřevěných sudech dozrávají několik měsíců. I u nás si našly řadu příznivců, hlavně mezi lidmi, kteří se zajímají o makrobiotiku a zdravé stravování. Pomáhají při překyselení organismu, posilování imunitního systému, při zažívacích potížích, bolestech hlavy, únavě, ale i při kocovině.

Článek

Přírodní a zdravé dochucovadlo

I umeocet, i když je vlastně jakýmsi odpadem při výrobě umešvestek a je k dostání doslova za pár korun, obsahuje spoustu enzymů, vitamínů a minerálních látek. Stejně jako umeboši posiluje imunitu, působí proti překyselení a pálení žáhy, zpomaluje stárnutí a zabírá při bolestech hlavy. Můžete si dokonce dopřát velice jednoduchou léčebnou kůru, která spočívá v pravidelném pití ranního nápoje z vlažné vody s lžičkou umeocta. Umeocet je ideální do zálivek salátů, ale dobře se hodí i na dochucení různých pomazánek, omáček, obilovin, luštěnin, rýže nebo polévek. Při přípravě jídla nezapomeňte, že už obsahuje sůl, další přisolování už většinou není nutné.

Připravte si zálivku do jarního zeleninového salátu s umeoctem, tady je několik tipů:

S citronovou šťávou:
Smíchejte 3 lžíce kvalitního olivového oleje
2 lžíce umeocta
a šťávu z půlky citronu
dochuťte čerstvě namletým pepřem

S medem a tahini:
Lžíci medu smíchejte s
3 lžícemi olivového oleje
lžící umeocta
tahini
a lžící čerstvě vymačkané pomerančové šťávy

S kysanou smetanou:
Kysanou smetanu smíchejte se
lžící olivového oleje
umeocta a
citronové šťávy
případně doslaďte dle chuti troškou javorového sirupu nebo medu

S hořčicí:
Smíchejte lžíci umeocta
s 2 lžícemi vaší oblíbené hořčice
a 3 lžícemi olivového oleje.
I sem se dle chuti hodí trocha citronové šťávy
a medu.

(bras)

Mohlo by vás zajímat:

Článek

Dobré jsou i sirupy z bylinek Foto:

Připravte si chutný domácí sirup z bylinek, fialek či levandule

Nejznámější je sirup z černého bezu. Co ale zkusit udělat šťávu z meduňky nebo tymiánu?

Článek

Sběr rakytníkových plodů je kvůli trnitým větvím spíš očistec. Pokud ale vytrváte a sklizeň šikovně zpracujete, budete mít dostatečný přísun céčka a dalších vitamínů na celý rok Foto:

Rakytník obsahuje 10x více vitamínu C než pomeranč

Rakytník řešetlákový – keř, který musíte pěstovat v páru, protože je samčí a samičí.

reklama