reklama

Chcete zhubnout? Jezte a pěstujte brambory

Brambory jsou nízkokalorické Foto: Brambory jsou nízkokalorickéFoto: Thinkstock

Brambory mají sice vysoký glykemický index (tělo je rychle stráví), ale na druhou stranu mají málo kalorií.

Chcete-li si udržet linii, konzumujte brambory. 100 gramů vařených brambor obsahuje 70 kilokalorií, přitom 100 gramů rýže dvojnásobek a stejné množství těstovin až 160 kcal. I když je tedy pravda, že rýže zasytí na delší dobu než brambory, ale po těstovinách je také brzy hlad.

Brambory je nutno počítat k nejdůležitějším základním potravinám. Celkové množství balastních látek (vlákniny) činí asi 2,5 %, minerálních látek je kolem 1 %. Z nich je významný zejména draslík, ale také hořčík, fosfor, mangan, sodík, vápník a železo. Z obsahu vitaminů stojí za pozornost zvláště vitamin C (kyselina sorbová) s obsahem kolem 17 mg ve 100 g sušiny, ale také vitaminy ze skupiny B. Hlízy obsahují v malém množství také enzymy, různé organické kyseliny, barviva a aromatické látky. Obsah vitaminu C může dosáhnout hodnot až 40 % denní spotřeby.

Další užitečné rady najdete v naší Encyklopedii.Rozhodně tedy brambory nepodceňujte a neříkejte, že je máte nejraději, když projdou přes čuníka. To byste všechny ty výše popsané užitečné látky přenechali čtyřnohému zvířeti.

Kolik jich sníme

Na rozdíl od dob, kdy byly brambory pro většinu lidí hlavní základní potravinou a tehdejší spotřeba se pohybovala okolo 150 kg brambor na hlavu za rok, zaznamenáváme v posledních letech pokles. V současnosti je to asi 75 kg. Významnou roli tu sehrává orientace na zušlechtěné a hotové výrobky, čímž odpadá u většiny obyvatel potřeba zásobovat se bramborami na zimní uskladnění.

Brambor je velké množství odrůd. Chcete vědět, jak je vybrat?

Článek

Brambory se pěstují v mnoha odrůdách Foto: Thinkstock

Rozhoduje tvar i chuť aneb Návod, jak vybrat v obchodě dobré brambory

Brambory kdysi vysvobodily Evropu z opakujících se hladomorů.

(mp)

Mohlo by vás zajímat:

Článek

Hřib kovář/Boletus erytropus Foto: Jindřich Votýpka

Je hřib kovář jedlý, nebo nejedlý?

Na tuto otázku je odpověď jak od chytré horákyně: záleží na tom, v jakém stavu ho jíte.

Článek

Článek

Buďte rychlejší než ptáci! Foto: Thinkstock

Zavařujeme bezinky: TOP recepty na povidla, víno, likér i džem

Černají se černají černé bezinky na stráni i na mezi. Právě vrcholí období zralosti jejich plodů.

reklama