reklama

Chcete zpomalit stárnutí? Objevte a vypěstujte si amarantový olej

Amarantové zrno je čočkovitého tvaru a má velmi malé rozměry, v průměru 1 až 1,5 mm. Foto: Amarantové zrno je čočkovitého tvaru a má velmi malé rozměry, v průměru 1 až 1,5 mm.Foto: Archiv Marty Pawlicové

Amarantový olej obsahuje jednu velmi vzácnou látku.

Amarantový olej obsahuje skvalen, látku v přírodě velmi vzácnou. Skvalen se ve větším množství vyskytuje pouze v játrech hlubinného žraloka, některých mořských ryb a v pak už jen v semeni právě této vysokohorské rostliny, amarantu. Poprvé byl izolován a pojmenován japonským lékařem Mitsumaru Tsujimotem v roce 1906.

Skvalen má výrazný antioxidační účinek chránící zdravou buňku před poškozením a mutacemi, které způsobují volné kyslíkové radikály. Skvalen výrazně zpomaluje proces stárnutí kůže, ochraňuje kůži před škodlivými účinky slunečního záření, zvyšuje její odolnost proti radioaktivním a rentgenovým paprskům.

Skvalen je přírodní látka typu isoprenoidů, která je prekurzorem v syntéze steroidů (stresových hormonů nadledvinek) a důležitých antioxidačních látek, jako je koenzym Q10.

Dále skvalen zvyšuje odolnost lidského organismu proti infekcím a škodlivým účinkům znečištěného prostředí. Zatím neznámým způsobem zabraňuje skvalen vzniku rakoviny plic u jedinců vystavených vdechování kouře s vysokým obsahem dehtových látek.

Kromě toho má amarantový olej vysoký podíl nenasycených mastných kyselin, především kyseliny linolové a olejové. Tyto složky výživy jsou nepostradatelné pro normální látkovou výměnu lidského organismu.

Zrno života
Amarant pěstovali staří Aztékové, Inkové a Mayové jako svou základní potravinu, kterou nazývali „svatým zrnem“ a používali ji přírodní léčitelé i při svých rituálních obřadech. Nejvzácnější pro ně bylo zrno, které se dalo skladovat celoročně. Amarant je svými vlastnostmi důležitý jako prevence pro všechny věkové kategorie. Zvláštní význam má pro malé děti (lyzin podporuje tvorbu mozkových buněk) a pro sportovce (minerály, vitamíny, nenasycené mastné kyseliny a kvalitní bílkovina podporují růst svalové hmoty). U starší generace podporuje regeneraci buněk a významně ovlivňuje látkovou výměnu. Teprve před několika lety byl amarant znovu objeven jako obilí pro běžnou potřebu a od té doby je podporován širokou veřejností.

Marta Pawlicová

Mohlo by vás zajímat:

Článek

Laskavec jedlý poskytuje bezlepkovou mouku Foto:

Jak pěstovat amarant na mouku

Staří Aztéci, Inkové a Mayové nazývali tuto základní plodinu svatým zrnem. Pro nás je skvělá v tom, že neobsahuje lepek.

Článek

Amaranthus hypochondriacus PYGMY TORCH Foto:

Květiny našich babiček zažívají renesanci - nesmrtelný laskavec

Staří Aztéci, Inkové a Mayové nazývali amarant neboli laskavec svatým zrnem.

Článek

Hřib kovář/Boletus erytropus Foto:

Je hřib kovář jedlý, nebo nejedlý?

Na tuto otázku je odpověď jak od chytré horákyně: záleží na tom, v jakém stavu ho jíte.

Článek

Děti vám rády pomohou Foto:

Přízemní mrazíky přicházejí. Ochraňte si svou úrodu a květiny

Máte doma připravenou netkanou textílii a místo, kam můžete uklidit choulostivé rostliny v truhlících?

 

reklama