reklama

Chytré rady, jak udržovat gril

Aby se vám jídlo příště nepřipálilo Foto: Aby se vám jídlo příště nepřipáliloFoto: Thinkstock

Nablýskaný gril pro vás bude hračka.

Čistit gril je otrava, ale grilovat příště na špinavém by byla ještě větší. Ještěže s příhodným náčiním nevyhnutelnou proceduru zkrátíte na minimum. Budete-li postupovat s pečlivostí Winstona Wolfa z filmu Pulp Fiction, ošetřený gril se vám odmění a bude nejen dobře vypadat, ale i podstatně lépe fungovat.

Úkol pro kartáč a odmašťovadlo

Přichycené zbytky jídel, popel i zbytky briket odrhněte z roštu mosazným kartáčem nebo jemnou drátěnkou. Speciální trojkombinaci s abrazivní houbou a škrabkou pořídíte za přibližně 70 korun.

Dražší náčiní kombinuje štětiny a škrabku s houbičkou Foto: Leopold ViennaMastnotu z grilu saponátem neodstraníte, speciální přípravky to ale zvládnou. V diskusích na internetu uživatelé poukazují na rychle účinkující sprej Foodoo. Vesměs pozitivní zpětné vazbě se těší i přípravek Lynn, ovšem s výhradou, že musí poměrně dlouho působit.

Po omytí nechte rošt oschnout, případně jej osušte hadrem. Na mokrý rošt nesypte rozpálené dřevěné uhlí ani brikety.

Zbavte kotel grilu popela. Popel rychle vlhne a plesniví. Pokud je špinavé víko nebo kotel grilu, očistěte je zvenku i zevnitř tak, aby se smalt matně leskl. V případě, že se na vnitřní straně víka a kotle grilu připekly zbytky jídla nebo masa, odstraňte je čističem a jemným mosazným kartáčem nebo houbou. Nepoužívejte ostré kovové špachtle, které poškozují smalt.

 

U plynového grilu zkontrolujte hořáky

Náčiní pro údržbu grilu:
- mosazný kartáč
- jemná drátěnka, možno i z ocelové vlny
- čistič grilu, ideálně ve spreji
- houba nebo hadr
- ostrý nožík
- misky na odkapávající tuk

Pokud gril necháváte přes léto venku, zvažte, zda na něj nepořídit nylonový obal, který jej ochrání před deštěm a ptáky.

I plynové grily je nutno udržovat v dobrém stavu, aby dlouho a spolehlivě sloužily. S popelem se sice nepotýkají, stopám po omastku či marinádě ba ani kouře z připálenin ale neuniknou. Konstrukce plynových grilů je oproti grilům na dřevěné uhlí složitější, zvláštní péči vyžadují zejména plynové hořáky.

Vyčistěte grilovací rošt. Před nebo po grilování zvyšte teplotu uvnitř grilu na maximum, opalte zbytky jídla, po vychladnutí pak očistěte rošt mosazným kartáčem. Hliníkové misky na odkapávání tuku a šťávy se obtížně čistí, jejich pravidelnou výměnou předejdete zápachu ze zkaženého tuku, který by mohl ovlivnit chuť grilovaného masa.

Kartáč s mosaznými štětinami nepoškrábe rošt (Lucifer, 75 Kč)   Foto: Kartáč s mosaznými štětinami nepoškrábe rošt (Lucifer, 75 Kč) Foto: Lucifer

Pečlivý pan Wolf by doporučil pravděpodobně následující postup: Odstraňte film od kouře a mastné skvrny na víku grilu i bočních stolcích a hořácích. Použijte jemnou mýdlovou vodu, houbu nebo hadr, společně s čističem na smaltový povrch. Pečlivě vyčistěte ventilační klapky grilu a opalte je zvýšením teploty. To je důležité, protože pokud by na nich ulpěla silnější vrstva usazenin, klapky by se ovládaly jen ztuha a na vrchní plášť grilu by z nich kapala mastnota. Vyčistěte boční panely a komoru grilu od tukových usazenin, i ty mohou znečistit vnější plášť grilu a svým pachem znehodnotit pokrm. Udržujte otvory na odtok tuku v čistotě a čistěte je vždy při vychladlém grilu.

Nepoužívejte agresivní chemické čisticí prostředky (například na čištění kamen či sporáků), mohly by poškodit povrchovou úpravu určitých částí grilu.

David Horák

reklama