reklama

Co s nadúrodou květáku? Zkuste květákovou rýži

Květáková rýže Foto: Květáková rýžeFoto: Thinkstock

Květáková rýže je skvělá letní příloha.

Stejně jako v módě nebo v designu obkladaček, tak i v zelenině panují módní trendy. Momentálně je na výslunní květák, takže pokud máte na zahrádce velkou úrodu, vězte, že jdete s dobou. Ať už květák pěstujete, nebo kupujete, je to skvělá zelenina, která by neměla chybět na vašem stole. Nejenom proto, že je chutný, ale má i skvělé vlastnosti: možná vás překvapí, že i květák má vysoký obsah vitaminu C, kyseliny listové, draslíku, vlákniny. Skvělý je i proto, že je to dietní potravina, 100 g květáku má jen 142 KJ (30 kcal). Květák by v omezené míře měly jíst jen osoby trpící dnou, protože obsahuje vyšší množství kyseliny močové, tedy ve 100 g květáku je jí 24 mg. Pokud se vás tato nemoc králů netýká, což je pravděpodobné, protože se vyskytuje dosti vzácně, pak si květák dopřávejte ve všech možných úpravách – a obalovaný květák a mozeček jsou jen těmi nejzákladnějšími variantami, jak si květák připravit. Co třeba zkusit květákovou rýži?

Květák nemá rád teplo Foto: Květák nemá rád teploFoto: Thinkstock

Květáková rýže

Je to skvělá příloha, která vzhledem připomíná kuskus, ale samozřejmě chutná úplně jinak. Bezvadné na ní je, že nejen dobře chutná, ale má minimum kalorií: zatímco 100 g kuskusu má 725 kJ, rýže 814 kJ, květáková rýže před přípravou jen 142 kJ.

Postup:

Květák umyjeme, rozdělíme na větší růžičky a buďto dáme do mixéru, který ho cca za 30 sec rozseká na drobné kousky připomínající kuskus, nebo si drobné kousky vytvoříme ručně. Buďto květák nakrájíme na malé kousky nebo nastrouháme na struhadle.

Květákou rýži můžeme uvařit v horké vodě (několik minut), upéct v troubě na 200 °C (pečeme cca 12 minut) nebo orestovat na oleji (cca 5 minut).

Na sádle
Nejchutnější, ale i nejpracnější bude, když orestujete cibulku na sádle, přidáte květákovou rýži, necháte cca 1–2 minuty restovat, podlijete vývarem a necháte 10–15 minut dusit. Dochutíte solí a pepřem.

(web)

Mohlo by vás zajímat:

Článek

Článek

tále se vyplatí vysévat salát, především pak polníček, který dává sklizeň až do prvních mrazíků Foto:

Zelenina, kterou právě teď můžete vysít. A ještě tento podzim budete sklízet

Ačkoli se zdá, že sezona pomalu končí, stále můžete na uvolněné záhony vysít mnoho druhů zeleniny.

Článek

Ovoce i zelenina jsou zdravé všechny, při dietě si ale vybírejte Foto:

10 druhů ovoce a zeleniny, díky kterým zůstanete štíhlí

Léto je v plném proudu a na zahrádkách každý den dozrává nové ovoce a zelenina. Využijte je a získejte svou postavu snů.

reklama