reklama

Co udělá sucho s houbami? Nezničí jim podhoubí na několik let dopředu?

Hřib smrkový/Boletus edulis Foto: Hřib smrkový/Boletus edulisFoto: Jindřich Votýpka

V Česku panuje katastrofické sucho spolu s nadprůměrně vysokými teplotami.

Sucho, které zasáhlo Česko, nejenom vypaluje trávníky u rodinných domů a nutí zahrádkáře permanentně zalévat, ale ohrožuje i sklizeň kukuřice a raných brambor, snižuje zásoby podzemních vod. Kromě toho má vliv i na houby, které my Češi a Moraváci s takovou láskou chodíme sbírat do lesa.

V současné chvíli, tedy na začátku srpna 2015, je situace taková, že houby vůbec nerostou. Není divu, když půda je totálně vysušená do hloubky, jsou oblasti, kde už šest týdnů nezapršelo. Když je takovéto sucho, z podhoubí nevyroste plodnice – to je lidově řečeno celá nadzemní část, tedy houba, kterou sbíráme. Ta obsahuje výtrusy, díky kterým se houba rozmnožuje. Když plodnice nevyroste, ten rok se houba nerozmnoží. Nicméně „podhoubí se mezitím zregeneruje a houba se objeví zase příští rok,“ citovaly Lidové noviny mykologa Josefa Šutaru. Podhoubí skryté v zemi je totiž odolné a v zemi bývá uloženo desítky i stovky let a je schopné přežít i sucho, které nyní panuje. Zřejmě zničující by bylo až několik let panující extrémní sucho, které jsme ale zatím na našem území nezaznamenali.

Klimatické změny ale způsobují to, že se na našem území začaly objevovat houby, které rostou ve Středomoří – hřib královský a jedovatý hřib Le Galové. Naopak naše hřiby se začínají stěhovat do vyšších nadmořských výšek.

(web)

Mohlo by vás zajímat:

Článek

Pečárka zápašná neboli žampion zápašný (Agaricus xanthoderma) Foto:

Víte, že existují i jedovaté žampiony? Jak je rozlišit od těch pravých?

Žampion zápašný je nejnebezpečnější houbou pro houbaře.

Článek

Bedla vysoká/Macrolepiota  procera Foto:

Bedla vysoká / Macrolepiota procera

JEDLÁ houba. Patří do čeledi Pečárkovité - Agaricaceae.

reklama