reklama

Doma pěstované okurky a cukety mohou být smrtelně jedovaté. Jak se vyhnout riziku?

Hořká chuť může být smrtelná Foto: Hořká chuť může být smrtelnáFoto: Thinkstock

Německé úřady varují před smrtelně jedovatými cuketami. Čechy problém nepostihl.

Smrt 79letého muže v německém Heidenheimu, 270 km od českých hranic, o které psala i česká média, lékaři připsali jedovaté cuketě. Úřady sousední země proto varují před konzumací vlastnoručně vypěstovaných hořkých cuket a tykví. Podle Bavorského zemského úřadu pro zdraví a bezpečnost potravin (LGL) se vlivem nedávného sucha v zelenině hojně vytvářejí nebezpečné hořčiny. Jak už bylo řečeno v úvodu, Čechům se problém podle všeho vyhýbá a mluvčí ministerstva zdravotnictví Štěpánka Čechová ujišťuje, že „schopnost produkce kukurbitacinů byla téměř eliminována“.

Podle informací z německých médií penzista zemřel v nemocnici krátce po konzumaci zeleniny. Lékařům si však ještě stačil postěžovat, že nákyp z vlastnoručně vypěstovaných cuket chutnal hořce. Podle LGL se přitom nejedná o ojedinělý případ. Další těžké otravy letos hlásilo i několik klinik z Bavorska. Německý úřad proto důrazně varuje před konzumací hořce chutnajících tykví a cuket ať už syrových nebo tepelně upravených.

Jed z vlastní zahrádky

Otrava z domácí zeleniny
- obezřetnost je namístě hlavně u okurek vypěstovaných z vlastních semen
- na jed kukurbitacin upozorňuje hořká chuť
- riziko zvyšuje nevhodná kombinace plodin na záhoně

Předmětný hořčin se z tykvovité zeleniny podařilo šlechtěním vyloučit. Potíž je v tom, že neodborným pěstováním na soukromých zahrádkách z vlastních semen se nebezpečná látka do této zeleniny opět vrací. Jed přitom nevzniká jen v těchto nežádoucích mutacích, jeho tvorbu podporují i vysoké teploty, které představovaly i pro řádné odrůdy mimořádnou zátěž.

Nebezpečí tvorby jedovatého hořčinu roste i na záhonech, kde plodnice cuket zahrádkář umístil v sousedství okrasných tykví. Vzájemným opilováním se oba druhy kříží a výše zmíněný německý úřad LGL z toho důvodu varuje před vyséváním semen z podomácku vypěstovaných cuket. Zakoupená semena jsou v tomto ohledu bezpečná.

Plody sklízejte mladé, radí z ministerstva

Kukurbitacin dráždí sliznice trávicího ústrojí a podle množství v těle způsobuje nevolnost a průjem. V nejhorším případě ale organismus zcela přemůže.

Ve stavu nejvyšší zralosti se ovšem toxiny objevují i u jinak bezpečných druhů. „Proto se plody např. cukety nebo dýně konzumují mladé, před dosažením stavu plné zralosti. Platí zásada, že se nekonzumují plody, které vykazují trpkou nebo hořkou chuť,“ vysvětluje mluvčí Ministerstva zdravotnictví Štěpánka Čechová. Zahrádkáři by podle ní měli především pečlivě vybírat semena, z nichž cukety a další tykvovitou zeleninu pěstují. I kdyby ale vypěstovali jedovaté plody, stále je ještě varuje nepříjemná chuť takové zeleniny. „V případě, že domácí výpěstky vykazují hořkou chuť, je nutné změnit pěstovaný druh, a dále věnovat pozornost době sklizně tak, aby byly pro účely konzumace sklízeny pouze mladé plody,“ doporučuje Čechová.

Kukurbitacin

Kukurbitacin patří mezi hořčiny, což jsou jsou přírodní látky různého chemického složení a výrazně hořké chuti. V léčebných dávkách nemají žádné vedlejší účinky. Podporují vylučování žaludečních šťáv a tím i zlepšují trávení. Užívají se převážně jako tinktury nebo alkoholové výtažky.

Kukurbitacin, který měl v těle otrávený německý zahrádkář, patří mezi triterpenové hořčiny. Jedna či dvě jedovaté cukety jej obsahují dost na to, aby látka podráždila sliznice trávicího ústrojí a způsobila nevolnost a průjem. Jak ukázal případ německého zahrádkáře z konce srpna, kukurbitacin výjimečně organismus i zcela přemůže.

(dah)

Mohlo by vás zajímat:

Článek

reklama