reklama

Dýňové lasagne s houbami

Dýňové lasagne Foto: Dýňové lasagneFoto: Marek Kučera

Dýňová dynastie vládne podzimu.

Nádherné barvy ve slunečním spektru, benevolentní rozměry a především chuť vláčné dužiny činí z rodiny dýní, tykví a kabaček skutečné vládkyně podzimních zeleninových přehlídek. Na rozdíl od jejich opulentního vzhledu a barev je dužina dýní v chuti překvapivě jemná, takřka nenápadná. Hodí se tak do slaných i sladkých pokrmů.

Dýňové lasagne s houbami

Pěkně domácké a hřejivé jako všechna zapečená jídla – na lasagne se prostě každý těší. Vláčná náplň přídavkem dýně ještě získá. Toto jídlo je lepší připravit den předem a na druhý den jen upéct.

6 PORCÍ / PŘÍPRAVA: DO 60 MINUT + ODPOČÍVÁNÍ

Budete potřebovat:
1 lžíci olivového oleje
220 g máslové dýně nakrájené na kostičky
1 červenou papriku zbavenou semínek a nakrájenou na kostičky
1 cibuli nakrájenou nahrubo
2 stroužky česneku, rozdrcené
220 g hub nakrájených na plátky
800 g krájených loupaných konzervovaných rajčat
1 lžíci rajčatového pyré
2 lžičky cukru
1 lžíci čerstvého tymiánu
100 g čerstvého špenátu, nakrájeného
6–8 plátů lasagní
sůl a pepř

SÝROVÁ OMÁČKA
75 g másla
75 g hladké mouky
900 ml horkého mléka
2 lžičky dijonské hořčice
100 g sýru typu Gruyѐre nebo ementál, nastrouhaného
250 g mozzarelly, nakrájené na kostičky

Postup

1. Olej rozehřejte ve velkém kastrolu. Přidejte dýni, papriku, cibuli a česnek a na středním plameni smažte 4 až 5 minut, až cibule trochu zvláční. Přidejte houby, rajčata, cukr, tymián, špetku soli a pepře a přikryjte pokličkou. Vařte na nízkém plameni 20 až 30 minut, až zelenina změkne. Vsypte špenát a promíchejte, aby zavadl.

2. Mezitím si připravte sýrovou omáčku. Máslo rozehřejte v kastrolu, vsypte mouku, 1 minutu smažte a pak pomalu zašlehávejte horké mléko, až vznikne hladká hustá omáčka. Osolte ji, opepřete, vmíchejte hořčici a polovinu tvrdého sýra.

3. Třetinu rajčatové omáčky rozestřete na dno zapékací formy a pokryjte třetinou sýrové omáčky. Navrch rozložte vrstvu lasagní a posypte polovinou mozzarelly. Naneste polovinu zbylé dýňové omáčky a pak polovinu zbylé sýrové omáčky. Pak rozložte další vrstvu lasagní a posypte zbylou mozzarellou. Navrch rozestřete zbylou dýňovou a pak sýrovou omáčku. Posypte zbylým tvrdým sýrem. Připravenou formu dejte nejméně na 6 hodin, lépe přes noc, do ledničky, aby lasagne změkly.

4. Troubu předehřejte na 200 °C a lasagne zapékejte 45 minut, až zezlátnou a omáčka bude probublávat.

FOTO MAREK KUČERA

V NOVÉM čísle časopise Fresh najdete i další originální recepty z dýní…

Dýňová dynastie Foto: Dýňová dynastie; foto: Marek Kučera

A nejenom recepty z dýní. Čerstvý Fresh najdete na stáncích ve středu 14. září 2016.

Článek

Pestré chuti podzimu s Prima FRESH  Foto:

Vychutnejte si pestré chutě podzimu s novým číslem časopisu Prima FRESH!

Podzimní číslo časopisu Prima FRESH najdete v prodejní síti již od 14. září a opět v něm nechybí spousta originálních receptů, s kterými si užijete podzim plný chutí, vůní...

reklama