reklama

Fazole jsou nedoceněná zelenina s vysokým obsahem vitaminů a minerálů

V naší kuchyni není tato zelenina zcela doceněna. Přitom jde o zásobárnu důležitých vitaminů a minerálů. Foto: V naší kuchyni není tato zelenina zcela doceněna. Přitom jde o zásobárnu důležitých vitaminů a minerálů.Foto: Thinkstockphotos

Jen málo druhů zeleniny přináší takový užitek jako fazole. I když máme třeba jen mini zahrádku, můžeme je na ní pěstovat v pyramidě po celý rok. Navíc můžeme zakrýt nežádoucí části plotu, kterými je na pozemek vidět.

Původně byly fazole pouze popínavé. Dnes u nás pěstujeme fazoli obecnou tyčkovou a z ní vyšlechtěnou fazoli keříčkovou. Známe odrůdy se zelenými, žlutými, fialovými nebo žíhanými lusky rozmanité velikosti.

Zahradní, nebo polní?

Rozdíl mezi zahradními a polními fazolemi je hlavně v jejich různém využití. Fazole zahradní je pěstována pro sklizeň zelených lusků, které jsou bez pergamenové vrstvy a tzv. struny ve hřbetu. Mají lahodnou chuť a jsou lehce stravitelné. Fazole polní je určena pro sklizeň a využití suchého zrna. Lusk má strunu i pergamenovou membránu, které společně usnadňují vyjmutí semen ze suchého lusku.

Fazole má dvě růstové formy, a to keříčkovou a tyčkovou, která k růstu vždy potřebuje oporu.

Pěstování

Pro fazole musíme mít záhon s propustnou záhřevnou půdou. Vyséváme je v květnu buď přímo do země doma naklíčené, nebo vysazujeme předpěstované v malých květnících s kvalitní substrátovou zeminou představující startovací dávku hnojiva pro začátek vegetace rostliny. Sazeničky mají proti naklíčeným semenům ukládaným do záhonu výhodu, jelikož nejsou v zahradní zemině „namáčknuty“. Výsevný substrát totiž obsahuje rašelinu a vytváří kolem malých sazeniček ochranný bal do doby, než samy překoření a stanou se odolné vůči novému okolí.

Z lusků (bez semen) Španělé a Portugalci připravovali nápoj proti melancholii i pro uklidnění trávicí trubice. Foto: Z lusků (bez semen) Španělé a Portugalci připravovali nápoj proti melancholii i pro uklidnění trávicí trubice.Foto: Thinkstockphotos

Na záhon je vhodné před výsadbou rozhodit asi 130 g mletého vápence na metr čtvereční.

Semena tyčkových fazolí vyséváme obvykle do hnízd po 8 semenech, a to do hloubky 5 cm, keříčkové odrůdy po 5 semenech do hloubky okolo 8 až 10 cm, aby keře měly větší stabilitu. Fazole vyséváme postupně až do srpna. Z posledních výsevů sklízíme lusky ještě v polovině října.

Tyčkové odrůdy vyžadují oporu. Velice vhodná je tzv. pyramida tvořená asi 8 tyčkami, zapíchanými na obvodu do kruhu o průměru asi 180 cm. Tyče na jejich vrcholu svážeme. Vzniklá pyramida je poměrně odolná proti náporům větru a hlavně nezabírá moc místa. Můžeme ji postavit i v jinak nevyužívaném místě zahrady.

Použití

Lusky sklízíme nedozrálé a konzumujeme je pouze tepelně upravené. Syrové jsou mírně toxické. V naší kuchyni není tato zelenina zcela doceněna. Přitom jde o zásobárnu důležitých vitaminů a minerálů. Fazole je bohatá na riboflavin (B2), další vitaminy skupiny B, kyselinu listovou, vitamin E, vitamin C, karoten a niacin. Z minerálních látek obsahuje velmi mnoho draslíku, vápníku, fosforu, hořčíku, jódu, trochu sodíku a železa.

Fazolky jsou cennou zeleninou při cukrovce, jelikož snižují obsah cukru v krvi. Nacházejí se v nich antibakteriální látky. Přítomné aglutininy mají silně močopudné účinky. Tato zelenina je vhodná při chorobách srdce a krevního oběhu, ale i při poruchách ledvin

Chutná semena

Především tyčkové odrůdy fazolí jsou vhodné na semena. Ty se využívají zvláště při přípravě polévek. Pnoucí pozdní odrůdy dávají bohatý výnos a vysokou kvalitu semen. Lusky jsou dlouhé, semena jsou velká, ledvinkového tvaru a mohou být různě zbarvená. Sklízíme je v době, kdy lusky dozrávají a schnou. Dosušujeme je ve stínu do doby, kdy lusky při manipulaci začínají praskat. Semena uschováváme v tmavé a suché místnosti.

Fazolky jsou cennou zeleninou při cukrovce, jelikož snižují obsah cukru v krvi. Foto: Fazolky jsou cennou zeleninou při cukrovce, jelikož snižují obsah cukru v krvi.Foto: Thinkstockphotos

Pozor na nadýmání

Někteří lidé nemohou konzumovat fazole kvůli potížím se zažíváním. Nadýmání je způsobeno tím, že některé cukry obsažené v této zelenině nejsou pro člověka stravitelné a jsou rozkládány až bakteriemi ve střevech. Předcházet se tomu dá máčením fazolí a následným slitím vody, ve které se vyluhovaly nežádoucí cukry (bohužel se tak ztratí i část minerálních látek a vitaminů). Na vaření se poté použije čerstvá voda.

Nevyhazujte lusky!

Z lusků (bez semen) Španělé a Portugalci připravovali nápoj proti melancholii i pro uklidnění trávicí trubice. Takový nápoj působil příznivě při zadržování vody v těle, čímž dokázal snížit tlak krve.

Na jeho přípravu používali 4 hrsti nadrcených sušených lusků, které ve dvou litrech vody nechali nabobtnat a poté na mírném varu asi půl litru tekutiny odpařili. Scedili přes sítko a pili 3 až 5x denně vlažný.

Nejoblíbenější odrůdy

Keříčkové

Bona – zelenoluská odrůda, středně raná až pozdní (vegetační doba 68 až 72 dní). Odrůda je vhodná pro postupný sběr

Aidagold – středně raná odrůda, asi 30 až 40 cm vysoká, bez vlákna, na průřezu oválná. Velice oblíbená odrůda mezi malopěstiteli. Určena pro přímý konzum, konzervování i pro mražení

Carmen – polopozdní až pozdní odrůda vhodná na suchá zrna. Hodí se k přípravě „maďarských“ fazolových gulášů. Zrno je středně velké, oválného tvaru a červenohnědé barvy

Tyčkové

Elda – výnosná, velice chutná zahradní fazole. Lusky jsou žluté a dozrávají postupně, proto je sklízíme probírkou

Limca – oblíbená odrůda, má krásný zelený lusk, který dorůstá do velikosti 22 cm. Když lusky přerostou, lze je také usušit a sklidit tak suché fazole

Borlotto di vigevano – pnoucí pozdní odrůda s dobrým výnosem, zdravotním stavem a velmi dobrou kvalitou semen. Lusky jsou dlouhé, s četnými červenofialovými skvrnami

Blue lake – středně raná odrůda s fialovým luskem. Lusky jsou 14 až 18 cm dlouhé, kulaté na průřezu. Vynikají skutečně jemnou a delikátní chutí. Vařením ztrácejí barvu.

Marta Pawlicová

Mohlo by vás zajímat:

Článek

Tumbling Tom RED je keříčková odrůda červených převislých třešňových rajčátek Foto:

Nemáte zahradu? Nezoufejte. Existují květiny i zelenina kompaktního růstu do nádob

Nemáte zahradu, zahrádku či alespoň malý záhon u domu? Nevadí, pomocí sortimentu zeleniny a květin, které jsou vhodné nejen do menších zahrad, ale i do nádob, osadíte i...

Článek

Řeřicha setá (Lepidium sativum) Foto:

Nejzdravější zelenina na světě? Vypěstujete si ji sami doma

Zapomeňte na jahody nebo na vitamíny nabušené citrusové plody. Nejvíc vitamínů a minerálních látek na světě má...

Článek

Salát sklízíme ráno, kdy je nejvíce čerstvý Foto:

Vyzkoušejte letos barevné odrůdy salátu s kadeřavými listy

Za normálního průběhu jara se právě teď můžete začít těšit z toho, jak to pěkně roste, na první plody své práce. A také budete kromě výsevů salátové zeleniny na venkovním...

reklama