reklama

Houby rostou už i ve středních Čechách. Máme pro vás aktuální situaci

Hřib dubový/Boletus reticulatus Foto: Hřib dubový/Boletus reticulatusFoto: Jindřich Votýpka

Už jen Praha živoří.

SITUACE k 5. září 2014
Začíná září, měsíc, který je pro houbaře obdobím nejlepšího růstu hub, a jak se zdá, opravdu se růst hub plošně zlepšuje.

Ochlazení a deště v posledních dnech nahrávají růstu hub. Doposud doslova s kosou se chodilo houbařit hlavně na Šumavě, na Zlínsku, Olomoucku a severní Moravě. V Brně dokonce prý rostou i mezi paneláky a to i „praváky“. Situace se lepší i v dalších regionech republiky. V Krkonoších se hřibovité houby rozhodly růst všude a tak si krásný úlovek můžete donést i z obyčejné pěší procházky kolem Horních Míseček a vůbec nemusíte vstoupit do lesa. Rostou rovnou u cestičky.

Chcete dostávat v houbařské sezóně každý týden do mailu aktuální mapku růstu hub? Staňte se členy České mykologické společnosti. Za 100 Kč ročně je mapak vaše. V posledních dnech se zlepšila situace i ve středních Čechách. Plné košíky nacházeli houbaři kolem Řevničova i v Křivoklátských lesích. Jen samotné hlavní město má s vládcem hub problémy, neroste téměř nic. Snad jen špičky a žampiony v trávě, ale proslulý Klánovický les nebo obora Hvězda na houbařskou sezonu teprve čekají.

A co v současnosti roste? Posle slov předsedy České mykologické společnosti Jaroslava Landy je to především hřib hnědý, dubový, kovář, babky, kozák březový a dubový, klouzci zrnitý, obecný i modřínový, ke slovu se začínají hlásit i ryzce a bedly. Holubinek je všude obrovské množství, když nerostou hřibovité, houbaři sbírají i ty. Ale když hřiby rostou, o holubinky už nikdo nestojí.

Další houby najdete v naší Encyklopedii. Chcete-li vědět, co roste v Praze a středních Čechách, můžete v sobotu a v neděli navštívit výstavu hub v přízemí VŠUP na náměstí Jana Palacha 80 v Praze 1. A jestli máte nějaký ten úlovek, podpořte pražskou sekci mykologů, která výstavu pořádá, a obohaťte nějakým tím svým úlovkem jednu z prvních houbařských výstav v republice. Jak dodává Jaroslav Landa, za každou houbu budou vděčni, protože v Praze ani v houbařských místech kolem města zatím stále moc nerostou.

Marta Pawlicová

Mohlo by vás zajímat:


Článek

Hřib kovář/Boletus erytropus Foto: Jindřich Votýpka

Je hřib kovář jedlý, nebo nejedlý?

Na tuto otázku je odpověď jak od chytré horákyně: záleží na tom, v jakém stavu ho jíte.

Článek

Zavařené potraviny si uchovávají řadu cenných látek Foto: Thinkstock

Zavařit, nebo zamrazit? Co je lepší?

I když jsou dávno pryč časy, kdy hospodyňky celé léto zpracovávaly plody zahrady na zimu, stále máme chuť uschovat si část úrody.

 

reklama