Zahrada

7. března 2016 06:00

Markéta Zídková

Jablečný ocet dokáže štěpit tuky i zvýšit imunitu. Je to hotový elixír mládí

Jablečný ocet je elixírem života.

Kdo chce být zdravý, měl by každý den sníst alespoň jedno jablko. Toto na první pohled obyčejné ovoce v sobě má tolik prospěšných vitamínů, minerálů, antioxidantů, nerozpustné vlákniny – pektinu, že napomáhá správnému trávení, štěpení tuků, a dokonce dokáže tělo zbavovat parazitů a neutralizovat účinky radioaktivního záření.

Z čerstvých rozdrcených jablek, která se pak nechají kvasit, se vyrábí jablečný ocet, jenž je označován za zázračný elixír mládí, zdraví a štíhlosti. Kromě prospěšných látek z jablek má totiž také antibakteriální a antimykotické účinky a má přirozeně vysoký obsah fosforu, hořčíku, draslíku a vápníku. Ničí v těle patogenní bakterie a viry, napomáhá dobrému trávení a podporuje štěpení tuků. To z něj činí skvělý doplněk při hubnutí a cestě ke štíhlé linii. Při pravidelném užívání také dochází k posílení imunity organismu.

Ideální je vybírat jablečný ocet vyrobený z celých jablek, bez chemického zpracování, bez stabilizátorů a neodfiltrovaný. Na co všechno ho můžete použít?

Na zahlenění

Máte pocit, že na vás už zase něco leze? Nemůžete se zbavit rýmy nebo kašle? Uvařte si horký čaj a do něj nalijte trochu jablečného octa. Ten díky svým antibakteriálním účinkům ředí hleny a pomáhá tělu se jich zbavovat.

Získejte energii

Cítíte se leniví a nejraději byste zalezli do postele? Kopněte do sebe panáka jablečného octa. Možná to sice nechutná nejlépe, ale ocet pomáhá regulovat pH v těle, což vede k přirozenému zvýšení energie.

Pro bolavé nohy

Jsou-li vaše chodidla celá bolavá po namáhavém dni, dopřejte jim domácí lázeň v horkém jablečném octu. Ten zklidní bolavé svaly, ale také snižuje otoky a zjemňuje pokožku.

Lepší trávení

Může se zdát divné bojovat s bolavým žaludkem octem, ale lžička jablečného octa smíchaná se sklenicí studené vody pomáhá lépe trávit jídlo a redukovat pálení žáhy a dalších příznaků špatného zažívání.

(kor)

Mohlo by vás zajímat:

Sdílejte článek
Štítky jablko ocet trávení imunní systém

Přečtěte si také