reklama

Jak vypěstovat čerstvé bylinky doma na parapetu

Nevadí, že nemáte zahrádku Foto: Nevadí, že nemáte zahrádkuFoto: FTV Prima

Vypěstovat si čerstvé bylinky brzy na jaře není žádný zahradnický kumšt, ale je třeba dodržet jisté zásady.

Stačí správně zvolit sortiment rostlin, vhodnou zeminu a nádobu. Samotné pěstování však vyžaduje také citlivý přístup k rostlinám a jejich potřebám. Jaké bylinky lze nyní doma rychlit a jak je správně pěstovat, poradil Gondíkům s. r. o. zahradník pan Jakub Krulich.

Pokud chceme v předjaří pěstovat bylinky a mít je dřív než vyrostou na zahradě, je nyní ideální čas vysadit si bylinkový truhlík a bylinky si přirychlit. Dny se již prodlužují a přibývá slunečního svitu, který bylinky potřebují pro svůj růst. Nejlepší je pěstební truhlík umístit na prostorný slunečný parapet.

„Pro pěstování doporučuji základní, tzv. polévkový truhlík, který bude mít široké použití v kuchyni. Vybereme pořádný trs pažitky, kadeřavou či naťovou petržel, keř tymiánu, dobromysl neboli oregano. A neměl by chybět stříbřitý smil italský, který je mnohem známější pod názvem maggi,“ říká Jakub Krulich a dodává: „Doporučuji volit vitální kompaktní byliny ze zahradnictví, nikoliv rychlené bylinky ze supermarketů, které jsou spíše určeny k přímé spotřebě, nikoliv pro další pěstování.

Doporučujeme zvolit trs pažitky, kadeřavou či naťovou petržel, keř tymiánu, dobromysl neboli oregano. A neměl by chybět stříbřitý smil italský, který je mnohem známější pod názvem maggi Foto: Doporučujeme zvolit trs pažitky, kadeřavou či naťovou petržel, keř tymiánu, dobromysl neboli oregano. A neměl by chybět stříbřitý smil italský, který je mnohem známější pod názvem maggiFoto: FTV Prima

Těchto pět bylinek je vhodné vysázet do truhlíku 60–80 cm dlouhého. Volba nádoby na osazení by měla odpovídat vašemu vkusu a možnostem péče, kterou rostlinám můžete věnovat. Tradiční keramický truhlík je potřeba častěji zalévat. U pěstebních nádob je důležité, aby měly odtokové otvory. Dno je každopádně lepší ještě vysypat drenáží a teprve pak dát substrát. Běžné plastové truhlíky jsou poměrně úzké, proto se při pěstování bylin nejlépe osvědčily truhlíky širší nebo samozavlažovací, kdy je však prospěšné, aby zemina vždy před další zálivkou mírně vyschla.

Bylinkám bude vyhovovat mírně vylehčený, propustný substrát. „Nebojte se do komerčního bylinkového substrátu přidat trochu písku nebo drobného štěrku nebo si nechte substrát připravit u zahradníka,“ radí Jakub Krulich.

Pořiďte si truhlík dlouhý 60 - 80 cm Foto: Pořiďte si truhlík dlouhý 60 - 80 cmFoto: FTV Prima

Kdo s kým bude sedět?

Při přesazování se rostliny nejprve vyklepnou z pěstebního květináče tak, aby se neporušil kořenový bal. Jejich rozmístění v truhlíku záleží jen na vás. Pomocí lopatky nebo ruky se bal do truhlíku umístí tak, aby byly kořeny řádně zapuštěné v truhlíku a stonky nebyly utopené. Truhlík není dobré naplňovat substrátem až k povrchu. Na většině nádob je optická ryska (cca 3 cm pod hranou), která milovníkům bylinek napoví, kde končí substrát. Po vysazení se substrát kolem každé sazeničky rukou lehce umáčkne.

Nyní již můžeme postavit truhlík na slunné okno; čím více mají bylinky slunečního svitu, tím jsou aromatičtější, a tedy chutnější. Po výsadbě rostlinky vždy ihned zalijeme. Do samozavlažovacího truhlíku doplníme také vodu do zásobníku. Běžné opatříme podmiskou.

A jak lze uplatnit tyto bylinky v kuchyni? Tato skladba se výborně hodí do polévek: pažitkou a petrželkou lze ochutit zeleninový a masový vývar. Tymián nesmí scházet v masových vývarech včetně rybích, dobromysl zase v bramboračce. Dobromysl a tymián dohromady pozvednou gulášovku nebo je lze dát jako přídavek do různých čajů, stačí pár lístků do šálku. Trocha maggi, které má výraznou chuť, se přidává ke konci varu tak, aby v pokrmu nedominovalo, ale krásně jej scelilo a přidalo špetku pikantnosti. Komplex těchto bylinek nám pokryje jarní potřebu vitaminů a dalších mikroživin, lahodí jazýčku i oku na talíři. A všechny také podporují trávení, což ocení organismus zlenivělý po zimě.

Až se oteplí, bylinkám určitě prospěje pobyt venku, časem je také přihnojte hnojivem na bylinky. „Nemáte-li opravdu jinou možnost než pěstovat rostlinky doma, počítejte, že postupně zeslábnou a budete je muset obměnit. V každém případě z nich ale sklidíte dostatek natě na vydatné a chutné polévky, neseřezávejte ji však až těsně u země, vždy ponechte drobné strniště 3 až 4 cm vysoké. Pouze petrželku a pažitku můžete ustřihnout úplně nad zemí,“ dodává Jakub Krulich.

(web)

Mohlo by vás zajímat:

Článek

Bylinky jsou dostupné a účinné Foto:

10 skvělých bylinek a koření, které zatočí s depresemi i opary

Bojíte se chřipky nebo nachlazení? Vsaďte na bylinky.

Článek

V květináčích umístěných na slunném místě se při troše péče daří pažitce, petrželce, šalvěji, rozmarýnu nebo majoránce Foto:

Základní pravidla pěstování bylinek na okně

Stačí troška místa, sluníčka a vody – a vaše jídlo získá jinou dimenzi.

reklama