reklama

Jděte k šípku! Aneb jak si udělat pořádné zásoby vitamínu C na zimu

Sběr a konzumace šípků není úplně triviální záležitostí, musíte se poprat s trny a chloupky ukrytými pod dužinou Foto: Sběr a konzumace šípků není úplně triviální záležitostí, musíte se poprat s trny a chloupky ukrytými pod dužinouFoto: Thinkstock

Šípky mají více vitamínu C než citrony.

Také patříte k těm, kteří v případě nastupující virózy nebo nastydnutí hned běží pro citrony? Chyba! Daleko více céčka najdete v šípcích, jejichž čas právě teď přichází. Poradíme, jak je sbírat, sušit i jak připravit šípkový čaj nebo marmeládu.

Růže šípková (Rosa canina) nebo také šípek je nenáročný, vytrvalý keř, který dorůstá do výšky až tří metrů. Roste hlavně na prosluněných místech, na svazích, okrajích lesů nebo v křovinatých pásech, kvete v červnu a šípky na něm dozrávají během září a října. Na sušení by se měly sbírat za suchého slunného počasí, takže výpravu za šípky doporučujeme pojmout jako procházku, při které si naplno užijete krásu nastupujícího podzimu. Navíc si domů přinesete košík plný vitamínu C – ve 100 g šípkové dužiny ho je 200 mg, zatímco ve stejném množství citronů je jen 40 mg céčka. Kromě toho šípky obsahují i karoten, vitamín B, třísloviny, kyselinu citronovou a jablečnou, cukr a slizové látky.

Sbírejte opatrně, sušte rychle

Sběr a konzumace šípků není úplně triviální záležitostí, každý, kdo si chce užít jejich léčivou sílu, musí překonat dvě úskalí nachystané přírodou – šavlovitě zahnuté ostny, které na sběrače nemilosrdně číhají na větvích keřů, a chloupky ukryté pod dužinou šípků. Ty rozhodně nedoporučujeme konzumovat, v krku by mohly natropit neuvěřitelnou rotyku. Pokud jsme si těchto nebezpečí vědomi, můžeme se do sušení šípků nebo výroby marmelády pustit. K sušení sbíráme dozrálé, sytě zbarvené, ale ještě pevné šípky. Změklé šípky, které přešly mrazem se hodí pro přípravu marmelády nebo vína. Nasbírané šípky probereme a zbavíme zbytků stopek a okvětí. Proces sušení by měl být co nejrychlejší, aby se ztratilo co nejméně vitamínu C, použijeme tedy sušičku nebo troubu a teplotu nastavíme na 60 ºC. Sušení můžeme urychlit i tak, že jednotlivé šípky namáčkneme nebo rozkrojíme. Opravdu důkladně usušené je přesypeme do dobře těsnící sklenice a uskladníme v temnu. Ideální doba pro jejich skladování je maximálně jeden rok.

Ale čaj z nich je se spoustou vitamínu C Foto: Ale čaj z nich je se spoustou vitamínu CFoto: Thinkstock

Čaj plný céčka

Bylinkáři doporučují pití odvaru z šípků například při zánětu močových cest nebo při zácpách. Jenže několikaminutovým varem se z šípků ztratí velké množství vitamínu C. Nápoj, který skutečně posílí naši odolnost vůči chřipce a dalším infekčním chorobám, připravíme následujícím způsobem: Šípky nadrťte v hmoždíři a jednu polévkovou lžíci drti na několik hodin namočte do ½ litru studené vody. Těsně před konzumací směs zahřejte na zhruba 70 ºC, rozhodně ji ale nevařte. Čaj, který mimochodem opravdu výborně chutná, přelijte do hrnku přes cedníček s rozprostřeným kapesníčkem nebo použijte papírový filtr. Jen tak se vyhnete dávení chloupků, které uvízly v krku.

Marmeláda z šípků? Proč ne

Pokud patříte k milovníkům zavařování a po rybízu, malinách nebo rajčatech toho stále nemáte dost, zkuste se ještě pustit do šípkové marmelády. Jedná se sice o pracnou záležitost, ale marmeládu ocení i velcí gurmáni a nějaký ten vitamín C v ní také zůstane. Na 1 kilogram šípkového protlaku budete potřebovat půl kilogramu cukru. Podle tradičních receptů je nutné nejdříve každý šípek očistit, podélně rozpůlit a lžičkou nebo nožem odstranit všechny chloupky a jadérka. Připravené šípky pořádně opereme, nasypeme do velkého kastrolu, zalijeme vodou a povaříme několik minut tak, aby změkly. Hrnec odstavíme, šípky s vodou rozmixujeme a pak propasírujeme přes síto. Zvážíme, přidáme adekvátní množství cukru (lepší je samozřejmě třtinový) a vaříme do zhoustnutí. Marmeládu nalijeme do čistých sklenic, ty uzavřeme a necháme vychladnout dny vzhůru.

Na přípravu marmelády si vyhraďte dostatek času. Užijte si to, nespěchejte a nebudete litovat Foto: Na přípravu marmelády si vyhraďte dostatek času. Užijte si to, nespěchejte a nebudete litovatFoto: Thinkstock

Moderním hospodyňkám se logicky nechce trávit spoustu času vydlabáváním jadérek a chloupků. Proto to zkouší trochu jinak. Základní postup je stejný, ale šípky není nutné půlit a odstraňovat vnitřky. Obtížné chloupky a jadérka se někteří snaží odstranit ve fázi, kdy se pasíruje a to tak, že směs lisují přes husté plátýnko. A co vy? Máte nějaký zaručený recept na šípkovou marmeládu, jejíž příprava nezabere spoustu času? Tak se o něj podělte s ostatními.

(bras)

Mohlo by vás zajímat:

Článek

Bezinky jsou bohatým zdrojem vitamínů Foto:

Vyrazte na bezinky a připravte si marmeládu s jablky

Ještě minimálně do konce září máme možnost sbírat a zpracovávat zralé plody černého bezu. Velice specificky voní a chutnají a navíc obsahují řadu účinných látek, které nás...

Článek

Ozdobné dýně můžete aranžovat do košíčků, které vyplníte slámou nebo sisalem a dalšími přírodními dekorativními materiály – šiškami, větvičkami jehličnanů či jeřabin, barevnými listy,… fantazii se zkrátka meze nekladou. Foto:

Ozdobte si byt okrasnými dýněmi. Jaké koupit, aby dlouho vydržely?

Neřiďte se jen barvou či tvarem, ale i stavem plodu.


reklama