reklama

Jedlé plevele aneb Zdraví, které roste na zahradě

Každý zahrádkář je z plevele nešťastný, protože jej musí pořád odstraňovat, neboť zarůstá anglické trávníky a záhony plné květin. Ano, plevelem nazýváme rostliny, které nějakým způsobem škodí účelu výsadby. Ale celá řada plevelů je jedlých a dobře si na nich pochutnáte, zároveň obsahuje celou řadu vitamínů a minerálních látek. Jedlé plevele se výborně hodí i na přípravu bylinných nápojů nebo přírodní kosmetiky. Mnohé plevele najdete i volně v přírodě.

Princezna Pampeliška  Foto:
Zdroj: Thinkstock
Smetanka lékařská neboli pampeliška

Smetanka lékařská neboli pampeliška je noční můrou všech, kteří touží po pěkném trávníku. Pochutnat si můžete na mladých listech i žluťoučkých kvítcích. Kvete od jara do podzimu a je bohatá na celou řadu látek, jako je draslík, mangan, vitamíny A, B, C a D či fruktózu. Kromě použití v léčitelství bojuje smetanka lékařská výborně proti slabosti a únavě. Podporuje trávicí orgány a působí močopudně. Pozitivní účinky má také na funkci ledvin a jater. Doporučujeme ji připravovat ve formě odvaru. To znamená 2 čajové lžičky usušeného, řezaného smetánkového kořene zalíváme šálkem vody a necháme 10–15 minut louhovat. Nakonec scedíme. Pokud narazíte na pampeliškové listy, které ještě neobsahují hořké mléko, můžete je konzumovat ve formě zeleniny v salátech. Nemusíme asi zmiňovat, že z pampelišek se připravuje výborný pampeliškový med.

reklama