reklama

Jedlý, nebo nejedlý? Máte strom s červenými listy a plody – a co teď s ním?

Prunus cerasifera ‚Nigra‘ – Slivoň myrobalán Foto: Prunus cerasifera ‚Nigra‘ – Slivoň myrobalánFoto: archiv

Strom se jmenuje Prunus cerasifera ‚Nigra‘ – Slivoň myrobalán a jeho plody jsou ...

... jedlé. Jsou příbuzné špendlíků, které rostou divoce podél cest. Jejich plody jsou velmi podobné, co ale člověka mate, jsou červené listy, díky kterým strom (někdy vzrůstem spíše vysoký keř) vypadá exoticky. Tento kultivar s červenými listy se jmenuje nigra, v zahradnictvích ho často můžete koupit také jako prunus pissardi nigra. Setkat se můžete i s označením Slivoň myrobalána.

Takže jestliže vás příbuzní dosud varovali, abyste se nenechali nalákat krásným vzhledem ovoce a nechali ho být, nemusíte se už bát. Pokud ho máte, vyrazte na zahradu a nebojte se je natrhat.

Strom dosahuje výšky až 5–7 metrů a krásně kvete, podobně jako sakury. Pokud chcete, aby měl takto intenzivně vybarvené červené listy, potřebuje přímé slunce. Ve stínu budou listy méně syté. Nemusíte se o něj strachovat, není nijak choulostivý, naopak snese i hluboké mrazy. Potřebuje dostatek vláhy (v parném létě ho můžete zalévat), nikoliv však přemokření. Půda by měla být kyselejší, s dostatkem živin.

Prunus cerasifera ‚Nigra‘ – Slivoň myrobalán Foto: http://dawsonsgardenworld.com.au

Prunus cerasifera ‚Nigra‘ – Slivoň myrobalán. Foto: http://dawsonsgardenworld.com.au

(mar)

 

Mohlo by vás zajímat:

Článek

Hřib kovář/Boletus erytropus Foto: Jindřich Votýpka

Je hřib kovář jedlý, nebo nejedlý?

Na tuto otázku je odpověď jak od chytré horákyně: záleží na tom, v jakém stavu ho jíte.

Článek

Ačokča/Cyclanthera pedata - detail Foto: Jindřich Votýpka

Ačokča je paprikookurka. Víte, jak ji pěstovat a zpracovat?

Z ačokči můžete zkonzumovat jak plody, tak i listy.

Článek

Zavařené potraviny si uchovávají řadu cenných látek Foto: Thinkstock

Zavařit, nebo zamrazit? Co je lepší?

I když jsou dávno pryč časy, kdy hospodyňky celé léto zpracovávaly plody zahrady na zimu, stále máme chuť uschovat si část úrody.

reklama