reklama

Kde teď nejvíc rostou houby? Prozradí šéf mykologické společnosti

Čirůvka dvoubarvá/Lepista personata Foto: Čirůvka dvoubarvá/Lepista personataFoto: Jindřich Votýpka

Podzimní les zve k procházkám i sběru různých druhů hub.

Podzim jako vyšitý, už jen málokdo si troufne vstát po ránu, obléknout si nepromokavé oblečení, vzít si košík a nůž a vyrazit do lesa na houby. Snad jen mykologové.

Podle předsedy České mykologické společnosti Jaroslava Landy houby stále rostou, a to téměř rovnoměrně po celé republice. Nejvíce ve středních Čechách, východních Čechách a Krkonoších. O tom, že hub je v lesích stále dost, se přesvědčili i samotní členové společnosti a příznivci, kteří se před týdnem vybrali do Klánovického lesa u Rohožníku. „Přinesli jsme ještě přes stovku nálezů, z nichž téměř polovina byla jedlá. Roste kozák kapucínkový, jedlá a výtečná houba, nebo stroček trubkovitý. Tyto chutné houby sbírají bohužel jen znalci. Ale naši členové nechodí do lesa jen pro jedlé houby. Mezi nasbíranými úlovky byla například šupinatka nádherná, pavučinec hnědočervený nebo rarita našich lesů květnatec Archerův,“ dodal předseda.

Chcete mít v sezoně každý týden v mailu aktuální mapu výskytu hub? Staňte se členy České mykologické společnosti. Za 100 Kč ročně je vaše.

Až do prvních mrazíků porostou ještě čirůvky – čirůvka dvoubarevné, čirůvka fialová nebo čirůvka zemní. Na loukách najdete i pečárky (žampiony). Pozor, hojně roste pečárka zápašní, kterou někteří mykologové řadí mezi silně jedovaté. Konzumace v menším množství není smrtelná, v každém případě vás kruté bolesti žaludku a břicha přinutí co nejrychleji vyhledat lékařskou pomoc.

Pro zájemce z Prahy a okolí máme jednu pozvánku. Česká mykologická společnost připravila na sobotu 1. listopadu vycházku za houbami do Šárky v Praze 6. Sraz je za konečnou stanici tramvají před provozovnou McDonaldem v 9.30 hodin.

Vyznáte se houbách? Otestujte se v naší Encyklopedii.

Marta Pawlicová

Mohlo by vás zajímat:

Článek

Pečárka zápašná neboli žampion zápašný (Agaricus xanthoderma) Foto:

Víte, že existují i jedovaté žampiony? Jak je rozlišit od těch pravých?

Žampion zápašný je nejnebezpečnější houbou pro houbaře.

Článek

Hřib kovář/Boletus erytropus Foto:

Je hřib kovář jedlý, nebo nejedlý?

Na tuto otázku je odpověď jak od chytré horákyně: záleží na tom, v jakém stavu ho jíte.

Článek

Muchomůrka růžovka/Amanita rubescens Foto:

Víte, jak rozeznat růžovku neboli masáka od muchomůrky tygrované?

Je to velmi chutná houba, ale sbírat byste ji měli jen tehdy, když jste si stoprocentně jistí, že je to ona.

reklama