reklama

Lednová sklizeň špenátu? Špenát můžete pěstovat i pod sněhem!

Čerstvý špenát z vlastní zahrádky si můžete dopřát klidně i v lednu Foto: Čerstvý špenát z vlastní zahrádky si můžete dopřát klidně i v lednuFoto: Brass

Čerstvé lahodné špenátové listy můžete sklízet i v lednu. A to i bez skleníku nebo pohádkové Marušky a jejích dvanácti měsíčních přátel. My jsme to vyzkoušeli a špenát byl vynikající.

Patříte k milovníkům čerstvé zeleniny a neradi necháváte v zimě záhony zahálet? Možná už máte zkušenosti se zimním pěstováním pórku, kapusty nebo salátu polníčku, při letošním podzimním výsevu zkuste přidat i špenát a pár řádků na záhonu nechejte klidně až do ledna.

Špenátek zpracovaný bezprostředně po sklizení ze zahrádky je o několik řádů lahodnější než mražený protlak ze supermarketu. Navíc se jedná o velmi nenáročnou rostlinku s krátkou vegetační dobou, takže vám poroste doslova před očima. Nejpozději do šesti týdnů od výsevu můžete sklízet. Špenát můžete pěstovat ve dvou vlnách. V té jarní (při výsevu v březnu a v dubnu) bude špenát patřit k prvním výpěstkům na zeleninové zahradě. K vašim hlavním úkolům bude ale ohlídat, aby nevzešel do květu.

Špenát přečkal i vlnu velkých prosincových mrazů a sklízeli jsme ho o víkendu pod čerstvě napadaným sněhem Foto: Špenát přečkal i vlnu velkých prosincových mrazů a sklízeli jsme ho o víkendu pod čerstvě napadaným sněhemFoto: Brass

Baví vás pěstování? Inspirujte se v naší Encyklopedii. Na oblíbenou listovou zeleninu obsahující řadu prospěšných živin nezapomeňte ani koncem léta. Záhony, které se postupně uvolní po sklizni jiné zeleniny, po špenátu přímo volají. My jsme koncem srpna a začátkem září postupně zaseli odrůdu Carambole F1 s poměrně velkými a bublinovitými listy. Je vhodná jak pro jarní, tak pro podzimní výsevy a podle informací, které jsou uvedeny na sáčku se semeny, je odolná nejenom proti plísním a vybíhání do květu, ale i proti vymrzání. Část listů jsme sklidili už v říjnu, ale pár řádek jsme zkusili nechat na později. A podařilo se – chutnal báječně.

Je k nevíře, jak si uchoval svoji barvu Foto: Je k nevíře, jak si uchoval svoji barvuFoto: Brass

Na právě sklizeném špenátu si můžete pochutnat na několik způsobů, vždy se můžete spolehnout na to, že jeho příprava je přímo blesková, stačí doslova několik minut. Vyzkoušet můžete špenátovou polévku, slaný špenátový koláč nebo omelety se špenátem. Výborný je i v salátech nebo jenom s bramborem a vejcem. Tak dobrou chuť!

(bras)

Mohlo by vás zajímat:

Článek

Semínka v lednu Foto:

Rajčata, saláty – milujete vlastní zeleninu? Tak pojďte promyslet jarní výsadbu. Teď je ideální čas

Než se rozhodnete, co nakoupit a vysít, než si to promyslíte, bude pomalu konec ledna a to je doba, kdy už vyséváme do truhlíčků první rostlinky. V tu dobu je čas na...

Článek

Řeřicha setá (Lepidium sativum) Foto:

Nejzdravější zelenina na světě? Vypěstujete si ji sami doma

Zapomeňte na jahody nebo na vitamíny nabušené citrusové plody. Nejvíc vitamínů a minerálních látek na světě má...

Článek

Vánoční hvězda Foto:

Co s vánoční hvězdou po Vánocích? Rozhodně ji nevyhazujte!

Vánoční hvězda není rostlinou na jedno použití, při správné péči vám za rok zase pokvete.

reklama