reklama

Máme pro vás aktuální mapku růstu hub k 23. říjnu. Hřiby stále rostou

Hřib smrkový/Boletus edulis Foto: Hřib smrkový/Boletus edulisFoto: Jindřich Votýpka

Vlhko a chladnější počasí vyhovuje podzimním druhům hub.

Při podzimní procházce s pejskem jsem v místech, kde běžně nacházíme špičky nebo žampiony, našla čirůvky dvoubarevné. Seděly v trávě a svými světle hnědými hlavičkami připomínaly spíše spadlé podzimní listí. Bylo jich celé hnízdo, od nejstarších až po právě vykukující ze země. Tyto báječné houby podzimu rostou prý všude – na loukách, stráních, na okrajích lesů i ve stínu pod stromy. Je z nich báječná „dršťková“ polévka, jsou výborné i naložené v octu. 

Chcete mít v sezoně každý týden v mailu aktuální mapu výskytu hub? Staňte se členy České mykologické společnosti. Za 100 Kč ročně je vaše.

Počasí růstu podzimních hub zatím docela přeje. Rostou stále ještě hřibovité druhy, všechny skupiny václavek, a na řadu přicházejí i podzimní čirůvky, kterých je na některých místech doslova na kosu. „Houby stále rostou, a to na celém území naší republiky. Jejich růst je nicméně více mozaikovitý, téměř vymizely lokality s maximálním růstem,“ upřesňuje předseda České mykologické společnosti Jaroslav Landa. Podle jeho slov tento stav vydrží ještě několik týdnů. „Do lesa nebudou už vyjíždět tlupy houbochtivých sběračů, ale pouze znalci a milovníci podzimních lesních procházek,“ dodal mykolog. 

KLIKNUTÍM NA MAPKU JI ZVĚTŠÍTE. PAK KLIKNĚTE NA ČTVEREČEK VPRAVO DOLE A DOSÁHNETE MAXIMÁLNÍ VELIKOSTI.

Vyznáte se houbách? Otestujte se v naší Encyklopedii.

Marta Pawlicová

Mohlo by vás zajímat:

Článek

Pečárka zápašná neboli žampion zápašný (Agaricus xanthoderma) Foto:

Víte, že existují i jedovaté žampiony? Jak je rozlišit od těch pravých?

Žampion zápašný je nejnebezpečnější houbou pro houbaře.

Článek

Václavka smrková/Armillaria ostoyae Foto:

Václavky jsou jedovaté houby. Přesto je jíme

Na václavky už v tuto dobu můžete vyrazit s koši.

 

Článek

Hřib kovář/Boletus erytropus Foto:

Je hřib kovář jedlý, nebo nejedlý?

Na tuto otázku je odpověď jak od chytré horákyně: záleží na tom, v jakém stavu ho jíte.

 

reklama