reklama

Máta peprná je bylina, která vyčistí nos i mastnou pleť

Máta si poradí i s ucpaným nosem. Dnes ji inhalujeme, staří bylinkáři ale dokonce doporučovali šňupání prášku ze sušené máty. Foto: Máta si poradí i s ucpaným nosem. Dnes ji inhalujeme, staří bylinkáři ale dokonce doporučovali šňupání prášku ze sušené máty.Foto: Thinkstockphotos

Většina z nás mátový čaj pije jako vynikající přírodní lék na zažívací obtíže. Věděli jste ale, že máta vydatně pomáhá i při nachlazení, zánětu dutin nebo mastné pleti? Při jejím užívání ale buďte opatrní, ne vždy a pro každého je vhodná.

Máta peprná (Mentha piperita) je jednou z nejužívanějších léčivek. Neobejdou se bez ní ani výrobci kosmetiky a samozřejmě kuchaři a milovníci dobrého jídla. Jedná se o trvalku, kterou můžeme bez problémů pěstovat na zahrádce, ale i na balkoně nebo v květináči na okně, je skutečně nenáročná, postačí, když ji ochráníme před prudkým sluncem a suchem.

Plevel plný mentolu

Máta peprná je trvalka, která se volně v přírodě vyskytuje jen vzácně, ale v našich zahrádkách patří k nejoblíbenějším bylinkám. Dorůstá výšky až 80 centimetrů, její chlupaté čtyřhranné lodyhy se zubatými podlouhlými lístky se během léta postupně rozvětvují a v červenci a v srpnu fialově vykvetou. Rostlina vyhání řadu mladých výhonků, které snadno koření a rozrůstají se i tam, kde už jsme ji neměli v úmyslu pěstovat. Máta mimo jiné obsahuje mentol, díky kterému tak nezaměnitelně voní a chutná.

Ještě je čas, tak sušte…

Mátu sušíme od července do září. Sbíráme jenom samotné lístky (nejlépe těsně před tím, než rostlina vykvete) nebo celou nať i s květy. Pro sběr jsou ideální suché, slunné dny v čase kolem poledne. Bylinu sušíme ve stínu, ale snažíme se, aby tento proces byl co nejrychlejší. Při příliš pomalém sušení totiž lístky hnědnou a jsou pak nepoužitelné. Při sušení v sušičce nebo v troubě dbáme na to, aby nastavená teplota nepřesáhla 35 ºC. Skladujeme v pevně uzavřené nádobě nejdéle jeden rok. Pro léčebné účely využíváme nálev ze sušené máty, případně olej nebo tinkturu.

Pro některé je mátový čaj opravdovou lahůdkou, pro jiné lékem… Foto: Pro některé je mátový čaj opravdovou lahůdkou, pro jiné lékem…Foto: Thinkstockphotos

Před jídlem, nebo po něm?

Nálev připravíme z jedné až dvou lžiček sušených lístků a čtvrt litru vroucí vody. Bylinku zalijeme a necháme pod pokličkou 10 minut louhovat. Šálek čaje vypitý zhruba hodinu před jídlem je ideální při nechutenství, podpoří totiž chuť k jídlu a činnost žaludku. Šálek mátového čaje po jídle by si zase měli dopřát ti, které trápí nadýmání nebo to s konzumací prostě jen přehnali a je jim těžko. Máta působí protizánětlivě, takže připravený nálev můžeme kloktat při bolesti v krku, stejně dobře poslouží i jako ústní voda s dezinfekčními účinky. Horký čaj můžeme také inhalovat a to při potížích s dutinami nebo při nachlazení a zánětu průdušek.

Mátové mazání

Mátový olej má široké využití. Můžete si ho zkusit vyrobit sami. Foto:

Inhalovat můžeme i páru z horké vody, do níž jsme nakapali mátový olej. Ten je běžně k dostání v prodejnách s přírodními produkty, ale pokud se vám máta na záhoně dostatečně rozrostla, můžete si ho zkusit vyrobit sami – jeden z dostupných receptů radí lehce napěchovat sklenici čerstvě nasušenou mátou, zalít olivovým nebo slunečnicovým olejem a nechat dva týdny na slunci. Poté stačí všechen olej scedit do lahvičky a uchovat v chladu a temnu. Olej působí chladivě a v koupeli přináší úlevu při revmatismu, namožených svalech nebo bolestech kloubů. Při bolestech hlavy stačí kápnout olej na vlhký kapesník a přiložit na čelo, s mastnou pletí si poradíme když pár kapiček oleje vetřeme do navlhčené pokožky.

Lístky na talíři

Máta je stále populárnější i v našich kuchyních. V čerstvém stavu je nepostradatelná do některých alkoholických a nealkoholických koktejlů nebo do řecké okurkové speciality s názvem tzatziki. Sušenou mátu používáme jako koření k masům nebo například do pomazánek. Řada lidí miluje mátu natolik, že čaj z ní popíjí jen kvůli chuti nebo si alespoň pár lístečků přidává do černého čaje. Máta je skutečně úžasná, měli bychom ale vědět, že není vhodná pro ženy v prvních měsících těhotenství, kojící matky, malé děti a pro ty, kteří užívají homeopatika. Pokud si nejsme jisti, poradíme se s lékařem, to se ostatně týká i většiny ostatních bylinek. Navíc platí, že mátový čaj by se neměl popíjet nepřetržitě – bylinkáři doporučují po deseti dnech užívání čaje udělat alespoň sedmidenní přestávku.

(bras)

Mohlo by vás zajímat:

Článek

Koriandr je koření i lék  Foto:

Koriandr je koření, mocné afrodiziakum i přírodní lék

Koriandr byl znám už ve starověkém světě, byl součástí kořeněných vín a léčivých přípravků, taktéž byl jednou z ingrediencí nápojů lásky. Toto koření je součástí...

Článek

Bazalka pravá  Foto:

Bazalka je božská bylina z Indie

Bazalka pravá (Ocimum bazilice) je důležitá kuchyňská bylina se zvláštní jemnou vůní. V tropech celého světa roste asi šedesát druhů bazalek.

Článek

Jde to i bez chemie Foto:

Jak na mravence, moly a další hmyz v domácnosti? Fungují bylinky i koření. Na mravence třeba skořice

S hmyzem v domácnosti bojuje občas každý. Majitelé psů a koček trápí klíšťata, bojujeme s mravenci, moli šatními i potravinovými či komáry. Kupované prostředky jsou často...


reklama