reklama

Nechcete tloustnout, ani se vzdát sladkého? Pěstujte stévii, třeba i doma v květináči

Stévie v květináči Foto: Stévie v květináčiFoto: iStock

Stačí jeden lístek stévie a máte oslazený šálek čaje. Tato rostlina původem z jižní Ameriky je navíc velmi zdravá a můžete ji pěstovat i doma.

Lidstvo dlouho nemělo cukr k dispozici, sladilo se pouze medem, sušeným ovocem, sladkým sirupem, který se zpracovával (třeba javorový), dokonce i mrkví. V českých zemích se první zmínky o cukru objevují až za Karla IV., kdy se cukr vozil z Orientu a byl coby luxusní zboží pěkně drahý. Dnes, kdy je cukr běžně dostupný, ho každý z nás spořádá v průměru 40 kg za rok. Cukr, respektive sladká chuť nám dělá dobře – což máme zakódováno v genech z dob dávno minulých. Kyselá chuť signalizovala, že jídlo je zkvašené, tedy může být zkažené, hořká zase, že se může jednat o jed, slaná chuť prozrazovala obsah anorganických solí, které taky nejsou pro člověka vhodné. Za to sladká chuť byla bezpečná. Ne nadarmo i malé děti preferují sladké.

Cukr nahradíte stévií

Cukr je pro lidský organismus droga, má podobné účinky na mozek jako kokain, proto na něm vzniká závislost. Potřebu sladkého lze ukojit i jinak než jen cukrem, ne vše lze ale sladit medem nebo javorovým sirupem. Přírodním sladidlem, kterým lze cukr nahradit, je rostlina stévie sladká (Stevia rebaudiana). Od pradávna ji ve svém jídelníčku používají indiáni z kmene Guarani v dnešní Paraguayi a Brazílii. Stévie se dnes nepěstuje pouze v Jižní Americe, ale i v Malajsii, Číně, Japonsku a Koreji.

Rádi pěstujete rostlinky? Inspirujte se v naší Encyklopedii.

Proč je stévie – cukrová tráva tak zdravá?

- Snižuje únavu a únavový syndrom
- Snižuje chuť na cigarety a alkohol
- Zvyšuje produkci inzulinu a tím napomáhá ke snížení projevů cukrovky (diabetes mellitus II.)
- Snižuje projevy pálení žáhy
- Zlepšuje trávení
- Potlačuje zápach z úst – buď si připravíte roztok, kterým si vypláchnete ústa, nebo můžete žvýkat listy. Stévie má aktibakteriální účinky. Přispívá tak i k menší kazivosti zubů

Stévie sladká (Stevia rebaudiana) Foto:

U stévie se o sladkou chuť starají glykosidy steviosid a rebaudiosid. Ty jsou v čisté podobě 200–300krát sladší než cukr! Pokud si stévii budete sami pěstovat, budete používat čerstvé nebo sušené lístky, které jsou sice méně sladké, přesto však mají asi 30–40krát vyšší sladivost než řepný cukr.

Jak pěstovat stévii

Stévii je trvalka, pěstujeme ji v květináči či truhlíku, přes léto ji můžeme letnit či vysadit na slunný záhon, ale potřebuje relativně vyšší teplotu, ideálně kolem 25 °C. Pěstovat ji můžete i ve skleníku. Nicméně musíte sledovat teploty, abyste ji včas zazimovali. Při teplotě pod 10 °C stévie přestává růst, první podzimní mrazy rostliny zničí. Přes zimu jí uvnitř domu stačí teplota 8–14 °C. Mírně ji zalévejte, aby substrát zcela nevyschl.

Nejsladší je stévie, když kvete, proto to je ideální doba, kdy ji sklízet. Z jedné rostliny  lze sklidit až 0,5 kg sušeného materiálu.

Na zimu ji zastřihněte 10 cm nad povrchem půdy, výhony uschnou, ale stévie na jaře opět vyraší z vegetativních pupenů na kořenovém krčku. Stévii pěstujeme v kvalitním zahradním substrátu, do kterého přidáme humus.

Sklizeň stévie

Obecně rostlinám pomáhá, když je tvarujeme, zastřihujeme, nejinak tomu je u stévie. Zaštípnutím podpoříme jejich větvení. Když výhony dosáhnout 40–50 centimetrů, zkrátíme je asi na 20 cm. Mladé části výhonů můžeme konzumovat čerstvé nebo je sušíme.

Kvetoucí stevie Foto: Kvetoucí stevie, Foto: iStock

 

Stévie ze semínka na zahrádce

Stévii si můžete vypěstovat i ze semínka. Semínka v únoru či březnu vysejte ve skleníku na substrát a jen lehce zasypte. Potřebují teplotu 20 °C. Když vzrostou, přepikýrujte je do větších květináčů. Ven přesazujte až po třech zmrzlých.

(mar)

Mohlo by vás zajímat:

Článek

Řeřicha setá (Lepidium sativum) Foto:

Nejzdravější zelenina na světě? Vypěstujete si ji sami doma

Zapomeňte na jahody nebo na vitamíny nabušené citrusové plody. Nejvíc vitamínů a minerálních látek na světě má...

Článek

Čerstvý špenát z vlastní zahrádky si můžete dopřát klidně i v lednu Foto:

Lednová sklizeň špenátu? Špenát můžete pěstovat i pod sněhem!

Čerstvé lahodné špenátové listy můžete sklízet i v lednu. A to i bez skleníku nebo pohádkové Marušky a jejích dvanácti měsíčních přátel. My jsme to vyzkoušeli a špenát byl...

Článek

Bazalka na okně Foto:

Pěstujte si bazalku doma i přes zimu. Poradíme, jak

Bazalka přináší chuť Středomoří. A čerstvou ji lze sklízet i v zimě. Musíte však vybrat vhodnou odrůdu.

reklama