reklama

Nemusíte pěstovat jen klasický salát! Zkuste letos i čekanku, rukolu či mangold

Obměňte svůj jídelníček Foto: Obměňte svůj jídelníčekFoto: Thinkstockphotos

Saláty jsou zdravé, tvrdí odborníci na výživu. Jsou pěstitelsky nenáročné, dodávají zahrádkáři. A víte, že některé mohou být také chuťově zajímavé? Jen si zvolit ten správný druh.

K alternativním salátům patří známé i méně známe druhy. Takový špenát si jistě pěstuje hodně zahrádkářů, ale už o čekanku nebo rukolu není velký zájem. Rukolu si mnoho lidí plete s pampeliškou a považuje ji za plevel.

Což takhle špenát?

Chcete-li mít stále čerstvý špenát po ruce, můžete ještě v červnu vysévat tzv. špenát orientálního typu FUJI F1. Tato odrůda je vhodná ke sklizni mladých listů. Špenát vysévejte do řádků 15 až 20 cm, v řádku optimálně 1 cm od sebe a 0,5 cm hluboko.

Špenát vysévejte do řádků. Foto: Špenát vysévejte do řádků.Foto: Thinkstockphotos

Pokud pěstujete novozélandský špenát zvaný také čtyřboč, v červnu už naplno sklízíte nejlépe odštipováním vrcholků výhonů 4 až 5 listů. Tímto podpoříte další intenzívní narůstání a také jsou tyto mladé špičky výhonků nejchutnější. Můžete sklízet i samostatné listy. Také čtyřboč pravidelně zalévejte a jednou měsíčně přihnojte zálivkou s přídavkem hnojiva.

Je také optimální čas pro výsev další alternativy špenátu – zeleninového listového amarantu (latinsky Amaranthus tricolor L.). Zelenolistá odrůda GREEN LEAF VEGETABLE poskytuje listy pro použití za čerstva na saláty či k dušení na úpravu jako špenát. Vysévejte do hnízd po 3 až 4 semínkách ve sponu 50 x 40 cm.

Mangold na mnoha způsobů

V červnu se už sklízí v dubnu vysetý mangold. Řapíkatou odrůdu LUCULLUS i listovou odrůdu mangoldu PERPETUAL SPINACH – GATOR sklízejte odřezáváním co nejníže, ale tak, abyste nepoškodili srdíčka. Mangold pravidelně zalévejte, zejména po sklizni je vhodná větší zálivka, aby se podpořil růst nových listů. Po sklizni je také velmi vhodné provést jednu zálivku s přídavkem hnojiva nebo přihnojení ledkem.

Zelená roketa

Můžete si také vysít ROKETU (někdy označovanou jako rukola) latinsky Eruka sativa. Vysévejte do řádků 15 až 20 cm, v řádku optimálně 0,5 až 1 cm od sebe a 0,5 cm hluboko. Mladé listy budete sklízet za 6 až 8 týdnů. Podmínkou úspěchu pěstování v tomto období je pravidelná zálivka. Přisušení podpoří předčasné vykvétání. Dobrou alternativou klasické rokety je WILD ROCKET (botanicky Diplotaxis tenuifolia). Wild rocket má tmavě zelené zoubkované listy 15 až 20 cm. Má velmi drobná semena, která potřebují dostatek vláhy pro vzejití. Odrůda má silnější aroma než standardní roketa a mladé listy jsou výborné na salát. Také je odolnější k předčasnému vykvétání.

Podmínkou úspěchu pěstování v tomto období je pravidelná zálivka. Foto: Podmínkou úspěchu pěstování v tomto období je pravidelná zálivka.Foto: Thinkstockphotos

Čekanka na listy i puky

Pokud si předpěstováváte z květnového výsevu čekanku, můžete ji už koncem června vysazovat. Doporučený spon je 30 x 30 cm. Po výsevu vydatně zalévejte. Do konce června můžete vysít další listové čekanky pro předpěstování sazenic pro podzimní sklizně. Můžete si vybrat červený typ (Palla Rossa), např. odrůdu ANNA, která se vyznačuje vitálním vzrůstem a dobrým zdravotním stavem. Je odolná k praskání a vybíhání do květu. Z pozdějších výsevů i dobrou skladovatelností. Nebo pak zelený typ (Pan di Zucchero), např. odrůdu BRAVO s vysoce válcovitými, vyrovnanými hlávkami tmavozelené barvy a s listovou manžetou připomínající hlávky pekingského zelí. Výška hlávky je 35 až 40 cm.

Do poloviny června je také optimální čas na výsev pukové čekanky pro předpěstování kořenů na rychlení puků. Foto: Do poloviny června je také optimální čas na výsev pukové čekanky pro předpěstování kořenů na rychlení puků.Foto: Thinkstockphotos

Do poloviny června je také optimální čas na výsev pukové čekanky pro předpěstování kořenů na rychlení puků. Vysévejte do hluboko propracované půdy do řádků 30 až 50 cm. Po vzejití vyjednoťte na vzdálenost 10 až 15 cm od sebe. Pro informaci, z 1 m2 můžete sklidit okolo 2,5 kg kořenů. Puková čekanka je vynikající, dieteticky hodnotná zelenina pro konzum rychlených puků v zimním období od prosince do února. Běžně dostupnou odrůdou je odrůda DI BRUXELLES. Tato odrůda při rychlení vytváří bílé, kompaktní, pevně uzavřené puky.

Exotické zelí

V červnu můžete začít předpěstovávat první sazenice pekingského zelí pro časnou výsadbu. Při časných výsevech je však nebezpečí předčasného vybíhání do květu, zvlášť při nízkých jarovizačních teplotách. Nebezpečí vykvétání můžete při tomto způsobu pěstování minimalizovat předpěstováním sadby při vyšší teplotě (optimálně 20 °C) až do stadia 8 až 10 pravých listů. Minimální noční teplota by neměla klesnout pod 15 °C. Pozor, sadbu neotužujte!

Druhým předpokladem úspěchu časného pěstování pekingského zelí je volba odrůdy vhodné pro tento způsob pěstování. Velmi vhodná je hybridní odrůda MANOKO F1. MANOKO vyniká vysokou odolností k vybíhání do květu a výborným zdravotním stavem. Manoko je vhodné pro letní a podzimní pěstování i pro nejranější sklizně. Rostliny vysazujte na venkovní záhonek, jakmile dosáhnou 8 až 10 pravých listů. Soudkovité hlávky jsou husté, krátké, světle zelené barvy.

Druhým předpokladem úspěchu časného pěstování pekingského zelí je volba odrůdy vhodné pro tento způsob pěstování. Foto: Druhým předpokladem úspěchu časného pěstování pekingského zelí je volba odrůdy vhodné pro tento způsob pěstování.Foto: Thinkstockphotos

Marta Pawlicová

Mohlo by vás zajímat:

Článek

Zahrada v květu Foto:

Perný květen na zahradě

Racionálně vzato by květy v květnu na zahradě neměly nikoho překvapit. Květnové oteplení jako každý rok zkrátka přiměje většinu u nás rozšířených rostlin k rozkvětu....

Článek

Salát sklízíme ráno, kdy je nejvíce čerstvý Foto:

Vyzkoušejte letos barevné odrůdy salátu s kadeřavými listy

Za normálního průběhu jara se právě teď můžete začít těšit z toho, jak to pěkně roste, na první plody své práce. A také budete kromě výsevů salátové zeleniny na venkovním...

Článek

Listová zelenina (Primární fotografie) Foto:

Listová zelenina

Listová zelenina je zelenina, u které jsou konzumní části listy nebo stopky. Tato zelenina bývá nejčastěji konzumována syrová v různých salátech. ...

 

 

 

reklama