reklama

Nenechte si odkvést černý bez. Smažte, sušte nebo zkuste výborný sirup

Z květů černého bezu, citrónu a cukru můžete připravit výbornou limonádu nebo sirup Foto: Z květů černého bezu, citrónu a cukru můžete připravit výbornou limonádu nebo sirupFoto: Thinkstock

Bílé květy zaplavily krajinu.

„Před lípou smekni, před bezem klekni,“ říká jedno staré české přísloví. Doslova před pár dny začala tato oblíbená léčivka kvést, ideální doba pro její sběr začíná koncem května a končí na přelomu června a července, tak neváhejte a vyrazte do přírody, která nabízí náruče voňavých nažloutlých květů. Jejich léčivou sílu si můžete nejenom ihned užít, ale hlavně uchovat na zimu, kdy ji budete potřebovat daleko více. Připravit si můžete kloktadlo, mast, ale i lahodnou limonádu či sirup.

Nasušte si na celý rok

Naše babičky o bezu říkaly, že je to všelék. Řada z nás jde v jejich stopách a s košíkem vyráží ke keřům, které rostou stranou od rušných silnic – na jaře pro květy, koncem léta pro už zcela zralé bobule. Květy černého bezu, jejichž doba právě nastává, obsahují především silici, třísloviny, glykosidy rutin a sambunigrin a sliz. Odvar z nich je močopudný, dokáže snížit horečku, vyvolat pocení, nebo dokonce zmírnit dráždivý kašel.

Květy černého bezu i letos ohlašují, že léto tu bude každou chvíli. Vyzkoušíte jejich léčivou sílu? Foto: Květy černého bezu i letos ohlašují, že léto tu bude každou chvíli. Vyzkoušíte jejich léčivou sílu?Foto: Thinkstock

Sbírat bychom měli květy, které ještě nejsou úplně rozvité, ale určitě bychom si měli počkat na hezké suché počasí. Květy otrhejte a rozprostřete stonky vzhůru do lísek nebo na síta, která jste předem vyložili čistým papírem. Takto nechte květy ležet přes noc, kdy pěkně zavadnou a navíc se z nich většina hmyzu odstěhuje jinam. Před samotným sušením ze všech květů postupně odstříhejte všechny silnější stonky. Sušení by mělo být rychlé, ideální je teplota 35 až 40 ºC, při pomalejším sušení je velká pravděpodobnost, že květy zhnědnou. Nasušenou drogu přesypte do sklenic s pevným uzávěrem a skladujte v tmavé místnosti.

Květu černého bezu nasušte tolik, aby vystačil na čaj při nachlazení po celý následující rok Foto: Květu černého bezu nasušte tolik, aby vystačil na čaj při nachlazení po celý následující rokFoto: Thinkstock

Čajík proti nachlazení

Z nasušeného květu můžete připravit velice jednoduše čaj, který vám přinese úlevu především při silném nachlazení nebo při horečnatých onemocnění dýchacích cest. Jednu lžíci nasušené léčivky zalijte čtvrt litrem horké vody, zakryjte a nechte 10 až 15 minut louhovat. Scezený odvar oslaďte medem. Pokud se potřebujete opravdu pořádně vypotit, můžete ke květům černého bezu přimíchat i sušený lipový květ.

Mast a kloktadlo ze starého herbáře

MUDr. Hruška, který sbíral zkušenosti a rady jak u kolegů lékařů, tak u mastičkářů, přináší v populární a dodnes nepřekonané knize Jak se léčit rostlinami, hned dva zajímavé tipy na využití sušeného květu černého bezu. Prvním z nich je kloktadlo na zanícený nosohltan nebo mandle, kdy 5 gramů sušené bylinky nasypete do studené vody, přivedete k varu a ihned odstavíte. Kloktejte vychladlý a přecezený odvar.

Na drobná hnisavá kožní onemocnění můžete vyzkoušet tuto mast: Svařte 10 gramů sušených květů se dvěma lžícemi vepřového sádla, směs přeceďte přes čisté plátýnko, nalijte do sklenice a samozřejmě nechte vychladnout.

Bez černý (Sambucus nigra; L.) je keř, někdy spíše strom, který dorůstá maximální výšky až 10 metrů. O jeho léčivé síle ví lidstvo od pradávna, ve středověku mu dokonce některé národy připisovaly až magické schopnosti. Najdete ho téměř všude, i v městských parcích, ale roste hlavně ve volné přírodě, třeba na kraji lesů, na rumištích, v křovinách nebo na stráních. Má podlouhlé vejčité listy na okrajích pilovaté, ale pro lidové léčitelství jsou významnější jeho žlutavé květy, které se na něm objevují od konce května až do konce července, a také černofialové plody, na které se můžeme začít těšit až od konce srpna.

Dva tipy kulinářské: V těstíčku z piva či sladká verze se skořicí

Pokud patříte k vyznavačům vaření ze sezonních surovin, určitě byste během června měli vyzkoušet bezový květ v těstíčku, takzvané kosmatice. Většina z vás recept určitě zná, my vám ale doporučujeme nahradit mléko v těstíčku pivem, případně přidat strouhaný sýr. Z hladké mouky, vajec a piva si připravte hustší těstíčko, přidejte sůl a pepř, případně strouhaný sýr dle vlastního výběru. Oprané květy berte jednotlivě za stonek, namočte v těstíčku a hned položte do rozpáleného oleje v pánvi. Během smažení první strany květu odstřihávejte stonky a pak dosmažte i druhou stranu. Kosmatice jsou výborné s novým brambůrkem, čerstvou pažitkou a rozpuštěným máslem. Milovníci sladkého mohou zkusit květy namáčet do těstíčka bez soli, pepře a sýru a po usmažení dochutit skořicovým cukrem.

Sirup z bezových květů

Domácí sirup z květů je vynikající jako sladidlo do čaje, zvláště při nachlazení. Mezi lidmi koluje spousta receptů, liší se poměrem květů, vody a cukru nebo přítomností kyseliny citronové. Někdo sirup před nalitím do sklenic povaří, jiní radí jenom mírně zahřát, aby se cukr rozpustil. Tady je náš rodinný recept: Na 25 květů budete potřebovat 1,5 litru vody, 1 citron a 1 kg cukru. Květy ponořte do vody, přidejte kolečka oloupaného citronu bez jader a nechte 24 hodin stát. Potom tekutinu přeceďte přes plátýnko, přidejte cukr a chvíli povařte. Ještě horký sirup přelijte do vyvařených sklenic nebo lahviček, než vychladnou, postavte je dnem vzhůru.

Výborná kombinace Foto: Výborná kombinaceFoto: Thinkstock

Užijte si krásné dny pozdního jara a vyrazte na procházku spojenou se sběrem květů černého bezu. Pokud jste se nenechali zlákat žádným z výše uvedených receptů, utrhněte si alespoň pár rozkvetlých větviček jen tak, do vázy. A nesmutněte, až bez odkvete, během září ukáže tahle rostlina znovu svojí velkou sílu, tentokrát v drobných tmavých kuličkách, ze kterých se dá připravit výborný likér nebo marmeláda.

(bras)

Článek

Kotvičník zemní neboli Tribulus terrestris můžete pěstovat i v květináči  Foto:

Sex už není, co býval? Vypěstujte si přírodní viagru. Funguje i na ženy

A jako bonus vám narostou svaly, takže začnete rychleji spalovat a zhubnete.

Článek

Salát sklízíme ráno, kdy je nejvíce čerstvý Foto:

Vyzkoušejte letos barevné odrůdy salátu s kadeřavými listy

Za normálního průběhu jara se právě teď můžete začít těšit z toho, jak to pěkně roste, na první plody své práce. A také budete kromě výsevů salátové zeleniny na venkovním...

reklama