reklama

Nepodceňujte cibuli, je to pochoutka i lék

Podle počtu slupek na cibuli se předpovídalo, jaká bude zima. Hodně vrstev varovalo, že zima bude tuhá Foto: Podle počtu slupek na cibuli se předpovídalo, jaká bude zima. Hodně vrstev varovalo, že zima bude tuháFoto: Thinkstockphotos

Vyvolává slzy, ale k pláči není. V kuchyni i v léčitelství je nepostradatelná.

Zkusili jste někdy vařit bez cibule? Asi to nebylo ono, její specifická chuť a vůně jsou nenahraditelné. Pěstuje se od pradávna a má své pevné místo v kuchyních po celém světě. O jejích vlastnostech nepochybovali a nepochybují lidoví léčitelé, v současnosti je navíc právem řazena mezi superpotraviny.

Cibule je všelék

Cibule obsahuje flavonoid kvercetin, který působí jako antioxidant. Je zdrojem nezbytného vitamínu C, vlákniny, železa a kyseliny listové. Zelenina, kterou máme většinou stále při ruce, je výborným pomocníkem v boji proti kašli a nachlazení, uleví při vosím bodnutí a lidoví léčitelé ji nasazovali i proti nadýmání. Cibule je dobrou prevencí proti křečovým žilám, hemoroidům a krevním sraženinám. Snižuje krevní tlak, hladinu cukru i cholesterolu v krvi.

Pro chuť

Cibule se běžně používá jako základ do polévek, omáček, rizot a dalších pokrmů. Nejzdravější je samozřejmě syrová, takže by neměla chybět v žádném salátu a ve většině pomazánek. Najdou se ale i pokrmy, kde cibule hraje hlavní roli, i ty bychom vzhledem k dostupnosti a přínosu cibule pro naše zdraví měli alespoň občas zařadit do jídelníčku. A malý fígl, kterým můžeme zmírnit pálení a slzení očí – před krájením dáme cibuli vychladit do lednice, případně si do úst vložíme kousek chleba.

Pečená cibule

Budeme potřebovat: Několik větších cibulí, cukr, rozmarýn, sůl, pepř, olivový olej, víno a vodu na podlévání

Postup: Cibuli oloupeme a rozčtvrtíme. Naskládáme do zapékací misky, zasypeme kořením, solí, lžičkou třtinového cukru a zakápneme olivovým olejem. Pečeme dozlatova v troubě rozpálené na 200 °C, průběžně podléváme vínem a vodou. Takto upečená cibule je výbornou přílohou k masům.

V kuchyni používejte jenom cibuli, která neklíčí, je tvrdá a má suchou slupku Foto: V kuchyni používejte jenom cibuli, která neklíčí, je tvrdá a má suchou slupku; foto: Thinkstockphotos

Rychlá francouzská cibulačka

Budeme potřebovat: 4 velké cibule, 3 lžíce oleje, 1 lžíce hladké mouky, sůl, pepř, 1 l zeleninového vývaru, několik krajíčků chleba a 100 g nastrouhaného tvrdého sýra

Postup: Cibuli oloupeme a nakrájíme na tenká kolečka. Se solí a pepřem zpěníme na oleji, zasypeme moukou a chvíli mícháme, než všechno zezlátne. Potom zalijeme zeleninovým vývarem, důkladně rozmícháme a zhruba 20 minut bez pokličky vaříme. Nakonec polévku naservírujeme do zapékacích misek, zasypeme sýrem, pokryjeme krajíčkem chleba, znovu zasypeme sýrem a krátce zapečeme v grilu.

Pro zdraví

Pro cibuli se určitě vyplatí běžet vždy při vosím bodnutí. Rychle ji rozpůlíme a postižené místo několik minut řeznou stranou potíráme. Je to jednoduchý způsob, jak ulevit od bolesti a zmírnit otok.

Při nachlazení je výborný čaj z cibule. Nakrájíme ji na tenká kolečka, zalijeme vařící vodou a necháme alespoň 10 minut pod pokličkou louhovat. Osladíme medem a pijeme třikrát denně.

Proti kašli můžeme jednoduše připravit cibulový sirup. Nakrájenou cibuli smícháme s medem nebo třtinovým cukrem, uzavřeme ve sklenici a počkáme, až cibule pustí šťávu. Sirup přefiltrujeme přes plátýnko a užíváme 1 lžičku 3x denně.

Naše babičky s oblibou aplikovaly cibulové obklady. Nakrájenou cibuli zabalíme do plátna a nahřejeme. Na zátylku uleví bolestem hlavy, přikládala se i na bolavá ouška, nebo dokonce přes noc na chodidla kvůli odhlenění.

(bras)

Mohlo by vás zajímat:

Článek

Článek

Sezóna červené řepy právě začíná Foto:

Zelenina pro zdraví a krásu aneb vaříme z červené řepy

Červená řepa je skvělou ingrediencí na přípravu polévek, hlavních jídel i dezertů.

Článek

Vlastní zelenina je poklad. Zkuste z ní vykouzlit třeba zdravou pomazánku Foto:

Pomazánky z vlastní zeleniny: 5x rychle a zdravě

Z cukety, mrkve, červené řepy, dýně nebo hrášku. Vyzkoušejte super snadné zeleninové pomazánky.


 


reklama