reklama

Nevíte, co s nadúrodou rajčat? Usušte je a naložte do oleje

Sušená rajčata - není to lepší, než doma vyrábět kečup Foto: Sušená rajčata - není to lepší, než doma vyrábět kečupFoto: Thinkstock

Něco jste rozdali sousedům, něco rozkrájeli do salátů a do leča, ale zásob rajčat pořád neubývá. Co s nimi? Připravte si z nich největší laskominu a specialitu středomořské kuchyně – sušená rajčata v oleji!

Na úvod musíme upozornit, že majitelé sušiček na ovoce a zeleninu jsou při výrobě této pochoutky lehce zvýhodněni, protože pouze naskládají plátky rajčat do přístroje, nastaví příslušný program a mají vystaráno. Pokud mezi ně nepatříte a rajčata budete sušit v troubě, budete to mít trochu komplikovanější, ale k výsledku – a stejně vynikajícímu – se dopracujete také.

Takže tedy rajčata nakrájejte zhruba na centimetr silné plátky, jemně posolte a položte buďto na plech s papírem na pečení, nebo na mřížku. Pokud máte horkovzdušnou troubu, naskládejte rajčata klidně do několika pater, ať se vám to vyplatí. Na sušení používejte pouze zralé a pevné plody.

Troubu nastavte na 100 °C a počítejte s tím, že rajské budete péct zhruba 4 hodiny. Nebo můžete zkusit rychlejší variantu: prvních třicet minut sušte při 180 °C, dalších třicet minut při 140 °C a na poslední půlhodinku snižte teplotu na 100 °C. Správně usušená rajčata by měla být pružná a ne příliš tvrdá, na což si ostatně dejte pozor, i pokud sušíte zeleninu v sušičce.

Článek

Usušit a pak dát do oleje a máte středomořskou pochoutku Foto:

5 rad, jak vybrat sušičku na ovoce a zeleninu

Sušení je jedním z nejstarších způsobů, jak potraviny uschovat na delší dobu.

Samotné nakládání už je zábava a můžete při něm zcela popustit uzdu fantazii. Menší šroubovací skleničky naplňte vždy do 2/3 sušenými plátky a proložte je podle chuti oblíbenými čerstvými bylinkami (bazalkou, tymiánem či rozmarýnem), česnekem nebo chilli papričkami. K naložení můžete použít olivový olej, ale někomu se jeho chuť při následné konzumaci zdá lehce štiplavá a tak dává přednost oleji slunečnicovému, který je zcela bez příchuti. Rajčata olej nasáknou pouze minimálně, takže jeho funkce je zde opravdu spíše konzervační.

Článek

Sušit můžete zeleninu, ovoce, houby i bylinky Foto:

Sušte zeleninu a ovoce snadno a rychle

Devět pravidel, která byste měli dodržovat při sušení ovoce a zeleniny.

Uzavřené skleničky vám v ledničce vydrží několik měsíců, k čemuž ovšem téměř nikdy nedojde, protože jakmile otevřete a ochutnáte první, další záhy následují. Do těstovin, do salátů nebo třeba jen na chleba se sýrem… Uvidíte, že se nebudete moct dočkat další úrody.

(kar)

Mohlo by vás zajímat:

Článek

Co druh tykve, to jiný tvar Foto:

Zavařovat, kandovat, sušit… S dýní se dají dělat divy!

Tradičních dýňových receptů na polévky, saláty a ragú najdete všude spousty. Co si ale trochu zaexperimentovat a zkusit něco jiného? Něco, co vám bude nejen moc chutnat,...

Článek

Hřib kovář/Boletus erytropus Foto:

Je hřib kovář jedlý, nebo nejedlý?

Na tuto otázku je odpověď jak od chytré horákyně: záleží na tom, v jakém stavu ho jíte.

Článek

Cibuloviny sázejte na podzim Foto:

Cibuloviny sázíme na podzim. Poradíme, jak

Kdo zahradničí, ten to dobře ví: na podzim je potřeba se chystat na jaro.

reklama