reklama

Objevte patison. Je skvělý na mnoho různých způsobů

Patizony mohou být velmi dekorativní Foto: Patizony mohou být velmi dekorativníFoto: Archiv Marty Pawlicové

Patison je spolu s cuketou tykví obecnou.

Patison je tykvovitá zelenina kterou lze upravovat mnoha způsoby. Plody patisonu jsou druhem dýně podobným cuketám, ale tvarem připomínají bílý či oranžový zpolštělý disk. Dužina je spíše moučná, k přímé konzumaci jsou lepší plody dozrálé. Lze je jíst i se semeny a slupkou. Patisonů je řada barvou i tvarem odlišných druhů.

Patisony, stejně jako ostatní druhy dýní, napomáhají odstraňování škodlivin ze střev a podporují trávení.

Další tykve (alias dýně najdete v našem speciálu ZDE)A la řízek

Některým receptům z patisonu se dá odolat jen stěží. Pro začátek doporučujeme začít s tím nejjednodušším – patison nakrájíme na plátky, obalíme v trojobalu a smažíme jako řízek. Podáváme s tatarkou a bramborami. Dalším snadným receptem je příprava nastrouhaného patisonu na zpěněné cibulce a česneku, Na závěr vmícháme vejce, sůl a pepř, můžete přidat i nivu. Nebo přidejte patison do klasického leča, budete překvapeni chutí.

Baví vás zahradničení? Inspirujte se v naší Encyklopedii.(mw)

Mohlo by vás zajímat:

Článek

Masožravé rostliny obvykle rostou na místech, kde je půda velmi chudá na živiny (na fotu řasnatka) Foto: Thinkstock

Budete jim lapat mouchy? Jak na masožravky v bytě

Masožravky je možné pěstovat i doma na okně. Co vše budete potřebovat?

Článek

Amarylis dokáže paralyzovat nervovou soustavu Foto: thinkstock.com

Pokojovky: Jsou jedovaté a stejně je máte doma

Bramboříky, difenbachie, dračince, filodendrony... Taky je máte rádi?

Článek

Hřib kovář/Boletus erytropus Foto: Jindřich Votýpka

Je hřib kovář jedlý, nebo nejedlý?

Na tuto otázku je odpověď jak od chytré horákyně: záleží na tom, v jakém stavu ho jíte.

reklama