reklama

Pěstujte si bazalku doma i přes zimu. Poradíme, jak

Bazalka na okně Foto: Bazalka na okněFoto: Thinkstock

Bazalka přináší chuť Středomoří. A čerstvou ji lze sklízet i v zimě. Musíte však vybrat vhodnou odrůdu.

Pro zpestření salátů i další kuchyňské použití můžete už v lednu vysít i bazalku pro rychlení mladých listů. Bazalka obsahuje silici, která povzbuzuje činnost trávicích orgánů, zlepšuje chuť k jídlu, omezuje nadýmání a působí mírně dezinfekčně. Její hlavní místo je v kuchyni při přípravě salátů, omáček na těstoviny a polévek.

Do květináče s kvalitním substrátem o průměru 8 až 10 cm vysejte rovnoměrně okolo 10 semen do hloubky max. 0,5 cm. Pravidelně zalévejte a držte nejlépe při pokojové teplotě 20 až 23 °C na světle. Bazalka vyžaduje pro zdárný vývoj dostatek slunce. Při dosažení výšky 6 až 10 cm můžete postupně mladé listy sklízet. Velmi vhodná je především odrůda Mammolo genovese, která se vyznačuje tím, že je sice širokolistá, ale kompaktní, předurčená na rychlení do nádob.

Rádi pěstujete rostlinky? Další užitečné rady najdete v naší Encyklopedii.

(paw)

Mohlo by vás zajímat:

Článek

Čerstvý špenát z vlastní zahrádky si můžete dopřát klidně i v lednu Foto:

Lednová sklizeň špenátu? Špenát můžete pěstovat i pod sněhem!

Čerstvé lahodné špenátové listy můžete sklízet i v lednu. A to i bez skleníku nebo pohádkové Marušky a jejích dvanácti měsíčních přátel. My jsme to vyzkoušeli a špenát byl...

Článek

Řeřicha setá (Lepidium sativum) Foto:

Nejzdravější zelenina na světě? Vypěstujete si ji sami doma

Zapomeňte na jahody nebo na vitamíny nabušené citrusové plody. Nejvíc vitamínů a minerálních látek na světě má...

Článek

Vánoční hvězda Foto:

Co s vánoční hvězdou po Vánocích? Rozhodně ji nevyhazujte!

Vánoční hvězda není rostlinou na jedno použití, při správné péči vám za rok zase pokvete.

reklama