reklama

Připravte si chutný domácí sirup z bylinek, fialek či levandule

Dobré jsou i sirupy z bylinek Foto: Dobré jsou i sirupy z bylinekFoto: FTV Prima

Nejznámější je sirup z černého bezu. Co ale zkusit udělat šťávu z meduňky nebo tymiánu?

Jak praví moudré přísloví: před heřmánkem smekni, před bezem klekni. Už naši předkové totiž velice dobře znali jeho léčivé účinky – používá se na kašel, rýmu či při nemocech z nachlazení, jeho květy obsahují např. vitamin C. Lze ho pít celoročně jako domácí limonádu nebo v zimě přidávat do čaje. Podobně si lze připravit báječný sirup v podstatě ze všeho, z čeho vaříte čaj, přidáváte to do jídla či jinak konzumujete. Projděte se po zahradě nebo po louce a zjistíte, že zdroj výborného domácího pití najdete všude. Jak si takový sirup vyrobit, prozradila v pořadu Gondíci s. r. o. Michaela Naumecová.

Budete potřebovat:

6 hrstí levandule, květů černého bezu, meduňky, máty, fialek...

1,5 l vychladlé (předem) převařené vody

1 citron nakrájený na plátky

1,5 kg cukru

šťáva ze dvou citronů

50 g kyseliny citronové

V podstatě na 500 g cukru zvolte cca 2 hrsti dané rostliny

Postup

Sirupy z bylinek nedají velkou práci Foto: Sirupy z bylinek nedají velkou práciFoto: FTV Prima

Natrhejte požadované rostlinky. Dejte je do vhodné nádoby a zalijte 1,5 l vody, přidejte jeden na plátky nakrájený citron, kterým proložíte naloženou směs. Poté vše nechte 24 hodin louhovat.

Druhý den směs přeceďte buď přes plátýnko, nebo ručně vymačkejte šťávu. Vzniklý macerát opatrně přelijte přes jemné sítko do hrnce a přidejte 1,5 kg cukru. Přilijte šťávu ze dvou citronů a kyselinu citronovou, vše přiveďte k varu a ihned odstavte. Ještě horkou šťávu nalejte do předem vyvařených lahví a hned zazátkujte. Trvanlivost tohoto sirupu je až jeden rok.

Vše o pořadu najdete na stránce Gondíci s. r. o. Z této směsi získáte přes 2 litry sirupu, který můžete ředit vodou i jemně perlivou vodou v poměru asi 1:10. Získáte tak minimálně 20 litrů lahodné domácí limonády, která neobsahuje žádné chemické přísady, barviva nebo aromata.

Sirupy lze vyrábět i z mnoha dalších bylinek nebo kytek, jako je například máta, meduňka, sedmikráska, fialka, tymián, rozmarýn nebo pampeliška. Každá z těchto bylinek má zároveň příznivý účinek na naše zdraví.

Chutné sirupy je možné připravit i z ovoce. V tomto případě je dobré vylisovat šťávu pomocí mlýnku na ovoce, abychom se zbavili nežádoucích peciček. Výborným ovocem na výrobu sirupu je červený i černý rybíz, borůvky, maliny či ostružiny. Ovšem tyto sirupy jsou pracnější. V každé části sezony můžete mít různorodé sirupy. Naše příroda a krásná česká krajina je plná bohatství, stačí se jen rozhlédnout a využít toho, co nám nabízí.

Gondíci s. r. o. běží vždy v sobotu v podvečer na Primě.

(web)

Mohlo by vás zajímat:

Článek

Článek

Článek

Ředkvičky jsou zeleninová bomba Foto:

Smaženice z ředkviček chutná jako z hub. Zkuste ji

Tip na rychlou večeři. Třeba na zítra.

reklama