reklama

Připravte si léčivý jeřabinový likér. Je to hračka

Anebo vyrobit domácí likér Foto: Anebo vyrobit domácí likérFoto: Thinkstock

I z jeřabin lze připravit chutný likér.

Také milujete podzim a rádi se kocháte pohledem na stromy obtěžkané zrajícími jeřabinami? Věřte, že je škoda zůstat jen u kochání, zkuste si jeřabiny natrhat a připravit z nich vlastní domácí likér.

Během letošního podzimu si už asi moc neužijeme hub, ale všechno zlé je k něčemu dobré. Možná i vy zjišťujete, že díky tomu, že netrávíte víkendy na houbách, zbývá daleko více času na jiné podzimní plodiny a špajzka se vám utěšeně plní marmeládami, kompoty a různými čalamádami. Ale ještě by to možná chtělo něco speciálního, po čem byste sáhli při večerní pohodičce nebo při uvítání milé návštěvy. Co třeba likér z jeřabin?

Dejte tomu čas

Kromě klasického kompotu můžete zkusit upéct marmeládu nebo si vyrobit mošt Foto: Kromě klasického kompotu můžete zkusit upéct marmeládu nebo si vyrobit moštFoto: Thinkstock

Jako všechny likéry je i ten jeřabinový lahodný a navíc zdravý. Bylinkáři jeho užívání doporučují například při trávicích potížích a problémech s tlakem. Se sběrem bobulek ze stromů raději počkejte, až budou opravdu zralé a nejlépe ještě přešlé prvními mrazíky. Bobulky otrhejte ze stopek, důkladně properte a nechte oschnout. Na kilogram jeřabin si připravte litr vodky nebo rumu a velkou čistou zavařovačku. Bobulky do ní nasypte, zalijte alkoholem, případně můžete ještě dochutit třeba pomerančovou nebo citronovou kůrou, hřebíčkem, celou skořicí či vanilkou. Nádobu dobře uzavřete, postavte k oknu tak, aby se k ní dostaly sluneční paprsky, a potom buďte trpěliví a dejte tomu čas. Jeřabiny nechte macerovat nejlépe dva měsíce, během té doby sklenicí občas opatrně promíchejte. Nakonec svařte v půl litru vody půl kilogramu krystalového cukru a nechte zchladnout. Jeřabinový výluh přeceďte přes plátýnko nebo filtrační papír, důkladně promíchejte s rozpuštěným cukrem a nechte ještě pár dní uležet. Potom už hotový likér rozlijte do lahví a můžete se dát do ochutnávání.

(bras)

Mohlo by vás zajímat:

Článek

Až na podzim ukáže temnoplodec, jak se mu česky také říká, svou sílu a krásu.  Foto:

Trápí vás křečové žíly? Tak konzumujte lžičku aronie denně. Povinně!

Bobule, které na první pohled vypadají jen jako obyčejný ptačí zob nebo černé jeřabiny, v sobě skrývají poklad. Udělejte z nich víno, sirup či džem.

Článek

Hokkaido je podle orientální medicíny léčivé Foto:

Zaplavily pulty se zeleninou. Víte, jak se tahle dýně jmenuje?

Nebudeme vás napínat – jmenuje se hokkaido. Dýně hokkaido je velmi chutným a zdravým zpestřením jídelníčku.


reklama