reklama

Pro milovníky jedlých květů: Vyšel Notes květinové kuchařky

Autorka Jana Vlková čtenářům ukazuje, jak výživná je příroda, která nás obklopuje Foto: Autorka Jana Vlková čtenářům ukazuje, jak výživná je příroda, která nás obklopujeFoto: David Turecký/Pavla Dvorská

Na výpravy do přírody ho lehce přihodíte do batůžku.

Vloni vydala Jana Vlková Květinovou kuchařku, knihu, která čtenářům ukázala, že jíst se dá řada býlí i květin, co rostou všude kolem nás. Letos k nim přibyl malý sešitek Notes Květinové kuchařky ocení ho všichni milovníci jedlého kvítí a býlí.

Notes zahrnuje prostor pro vlastní poznámky i kalendárium, které je přehledně rozděleno do čtyř ročních období kytkožrouta – od prvního rašení rostlin až do prvních podzimních přízemních mrazíků. V notesu jsou uvedeny všechny rostliny, které se v kuchařce vyskytují, ale také ty, co se do knihy nevešly. Notes stručně popisuje i některá naleziště jedlého kvítí a býlí, nechybí ani lokality ve městech. Autorka Jana vám pomůže se na sběr vybavit a poradí, jak doma o úlovek pečovat.

Ukázka z knihy Foto: Ukázka z knihy, foto: David Turecký/Pavla Dvorská

Podívejte se na ukázky z knihy:

Notes Květinové kuchařky zakoupíte v nakladatelství Smart Press za 212Kč.

Do přírody tak můžete vyrážet s malým notesem, doma pak čerpat podrobnější informace z knihy Květinová kuchařka Jedlé kvítí a býlí na vaření i zdobení. Pokud jste ji dosud nezaregistrovali, tak vám ji krátce představíme:

Jana Vlková Foto: Všichni víme, že lze jíst kopřivy, listy pampelišek, řada z nás se setkala s pojídači chudobek, v létě na výletě cucáme šťovík. Ale jíst se dá toho mnohem víc, jen se nebát a začít. Třeba právě s knihou Květinová kuchařka, se kterou objevíte nové chutě a vůně prostřednictvím jedinečných receptů s jedlým kvítím a býlím, které váš talíř promění v malířské plátno plné lákavých barev a tvarů.

Kniha nabízí praktický a názorný herbář, díky kterému v přírodě identifikujete ty správné rostliny. Herbář je spolu s receptovou částí přehledně rozdělen do čtyř ročních období kytkožrouta, tak abyste vždy v danou sezonu věděli, co sbírat. Kniha Jany Vlkové vám i poradí, kam a kdy se na lov kvítí vydat, čím se vyzbrojit nebo jakým místům a rostlinám se naopak vyhnout; obsahuje 99 rostlinných druhů (přičemž barevně znázorněnou část využíváme v kuchyni), zajímavé informace i tipy a také recepty na výtečné polévky, saláty, hlavní jídla či sladkosti. Sbírání a následné zpracování darů přírody, to není jen radost z neotřelých pokrmů, ale i cesta k vnitřnímu klidu, pohodě a vyrovnanosti.

Náhled stránek Foto:

Květinová kuchařka je k dostání v nakladatelství Smart Press za 449 Kč.

(web)

Mohlo by vás zajímat:

Článek

Jedlý trávník na sídlišti Foto:

Návod, jak vytvořit jedlý trávník

Trávník aneb vitaminový salát k sešlapu.

Článek

Dýně vám bude růst i v pytli s hlínou Foto:

Zahradničení bez půdy? Základní pravidla, jak na to

Máte jen malý pěstitelský prostor, jakým je například terasa, veranda, balkon, střecha, nebo jen truhlíky za oknem? Pak ho pojďte využít.

Článek

Dejte zelenině volnost Foto:

Chcete velkou sklizeň zeleniny? Vysejte všechny druhy dohromady

Dříve v přírodě také rostliny nerostly ve skupinkách podle druhů, ale promíchané dohromady. Zkuste se k tomu vrátit.

reklama