Zahrada

3. května 2016 13:53

Markéta Zídková

Pro milovníky jedlých květů: Vyšel Notes květinové kuchařky

Na výpravy do přírody ho lehce přihodíte do batůžku.

Vloni vydala Jana Vlková Květinovou kuchařku, knihu, která čtenářům ukázala, že jíst se dá řada býlí i květin, co rostou všude kolem nás. Letos k nim přibyl malý sešitek – Notes Květinové kuchařky – ocení ho všichni milovníci jedlého kvítí a býlí.

Notes zahrnuje prostor pro vlastní poznámky i kalendárium, které je přehledně rozděleno do čtyř ročních období kytkožrouta – od prvního rašení rostlin až do prvních podzimních přízemních mrazíků. V notesu jsou uvedeny všechny rostliny, které se v kuchařce vyskytují, ale také ty, co se do knihy nevešly. Notes stručně popisuje i některá naleziště jedlého kvítí a býlí, nechybí ani lokality ve městech. Autorka Jana vám pomůže se na sběr vybavit a poradí, jak doma o úlovek pečovat.

Ukázka z knihy, foto: David Turecký/Pavla Dvorská

Podívejte se na ukázky z knihy:

Notes Květinové kuchařky zakoupíte v nakladatelství Smart Press za 212Kč.

Do přírody tak můžete vyrážet s malým notesem, doma pak čerpat podrobnější informace z knihy Květinová kuchařka – Jedlé kvítí a býlí na vaření i zdobení. Pokud jste ji dosud nezaregistrovali, tak vám ji krátce představíme:

Všichni víme, že lze jíst kopřivy, listy pampelišek, řada z nás se setkala s pojídači chudobek, v létě na výletě cucáme šťovík. Ale jíst se dá toho mnohem víc, jen se nebát a začít. Třeba právě s knihou Květinová kuchařka, se kterou objevíte nové chutě a vůně prostřednictvím jedinečných receptů s jedlým kvítím a býlím, které váš talíř promění v malířské plátno plné lákavých barev a tvarů.

Kniha nabízí praktický a názorný herbář, díky kterému v přírodě identifikujete ty správné rostliny. Herbář je spolu s receptovou částí přehledně rozdělen do čtyř ročních období kytkožrouta, tak abyste vždy v danou sezonu věděli, co sbírat. Kniha Jany Vlkové vám i poradí, kam a kdy se na lov kvítí vydat, čím se vyzbrojit nebo jakým místům a rostlinám se naopak vyhnout; obsahuje 99 rostlinných druhů (přičemž barevně znázorněnou část využíváme v kuchyni), zajímavé informace i tipy a také recepty na výtečné polévky, saláty, hlavní jídla či sladkosti. Sbírání a následné zpracování darů přírody, to není jen radost z neotřelých pokrmů, ale i cesta k vnitřnímu klidu, pohodě a vyrovnanosti.

Květinová kuchařka je k dostání v nakladatelství Smart Press za 449 Kč.

(web)

Mohlo by vás zajímat:


Přečtěte si také