reklama

Rostou. Co s nimi? Jednoduché a levné houbové recepty

Čerstvé houby – skvělá surovina do každé kuchyně Foto: Čerstvé houby – skvělá surovina do každé kuchyněFoto: Thinkstockphotos

Už vám doma nikdo nechce jíst houby? Možná to chce změnu.

Hub bylo letos požehnaně a jejich sezona zatím zdaleka nekončí. Určitě ještě nějaký ten košík přineseme, ale někteří z nás možná začínají mít pocit, že rodina není z našich houbových specialit nijak zvlášť nadšená. Zamysleme se nad změnou. V první řadě popřemýšlejme nad tím, jestli smaženici skutečně smažíme (sůl a pepř se přidává až před dokončením, aby houby nepouštěly vodu a nedusily se). A jestli houbové řízky připravujeme tak, aby byly dostatečně křehoučké, tedy že před obalováním klobouky položíme lupeny vzhůru, posolíme a necháte je několik minut odpočívat, aby se vypotily.

Možná je ale s naším kuchařským uměním všechno v pořádku, jenom by to chtělo trochu obměnit repertoár – zařadit recept, na který jsme letos zatím úplně zapomněli, nebo zkusit něco nového. V každém případě ale nevymýšlejme žádné složitosti. Pro inspiraci přinášíme několik ověřených receptů – všechny jsou jednoduché, rychlé a levné.

Z kotrče můžeme vyzkoušet polévku nebo guláš Foto: Z kotrče můžeme vyzkoušet polévku nebo guláš; foto: Thinkstockphotos

Vegetariánská dršťkovka

Budeme potřebovat: kotrč, 2 lžíce másla, 2 lžíce hladké mouky, sladkou papriku, pepř, sůl, majoránku, cibuli, česnek

Postup: Kotrč pečlivě očistíme od hlíny a jehličí, nakrájíme na větší plátky a asi půl hodiny povaříme. Mezitím si připravíme základ z másla, nakrájené cibule, česneku a sladké papriky a dáváme dobrý pozor, aby se koření nepřipálilo. Přisypeme a osmahneme mouku a nakonec ji rozmícháme s vývarem z kotrče a provaříme společně s kotrčem pokrájeným na nudličky připomínající dršťky. Nezapomeneme osolit, opepřit a přidat majoránku. Ne vždy máme kotrč k dispozici, ale tato polévka je výborná i z růžovek. Ty navíc není nutné předem vařit.

Není nad to, když si houby k obědu vlastnoručně nasbíráme… Foto: Není nad to, když si houby k obědu vlastnoručně nasbíráme; foto: Thinkstockphotos

Houbový guláš pana Srny

Budeme potřebovat: talíř očištěných hub, nejlépe růžovek nebo bedel, olej nebo sádlo, 2 nakrájené cibule, 2 lžičky sladké papriky, lžičku pálivé papriky, 1 feferonku nadrobno nakrájenou, stroužek česneku, sůl, kmín, bobkový list

Postup: Na rozehřátém tuku necháme zesklovatět cibulku, přidáme na větší kousky nakrájené houby a všechno koření kromě česneku a soli. Promícháme a necháme zhruba 20 minut podusit, až houby pustí vodu. Nakonec je asi 5 minut povaříme bez pokličky, přidáme sůl a rozmačkaný česnek a ještě tak 3 minutky necháme na plotně, nezapomeneme míchat. Tento gulášek je nejlepší s čerstvým chlebem.

Lišky jsou výborné s rýží, s těstovinami nebo na smetaně Foto: Lišky jsou výborné s rýží, s těstovinami nebo na smetaně; foto: Thinkstockphotos

Liškové rizoto s parmazánem

Budeme potřebovat: několik čerstvých lišek, 1 hrnek rýže natural, cibuli, stroužek česneku, olivový olej, 2 hrnky zeleninového vývaru, sůl, pepř, 100 g hoblinek parmazánu, případně trochu bílého vína

Postup: Na oleji zpěníme nakrájenou cibulku a česnek, po chvíli přihodíme překrájené, očištěné a oprané lišky, řádně propranou rýži a za stálého míchání ještě osmahneme. Zalijeme trochou bílého vína a nakonec přidáme horký zeleninový vývar, sůl a pepř. Pod pokličkou dusíme zhruba 30 minut, dokud není rýže měkká. Na talíři ozdobíme zelenou petrželkou a nastrouhaným parmazánem.

Do houbových karbanátků se hodí všechny druhy jedlých hub Foto: Do houbových karbanátků se hodí všechny druhy jedlých hub; foto: Thinkstockphotos

Karbanátky s ovesnými vločkami

Budeme potřebovat: porci nadrobno pokrájených hub, kmín, olej, 1 cibulku, hrnek jemných ovesných vloček, sůl, pepř, vajíčko, česnek a majoránku dle chuti, pohanku lámanku (případně strouhanku) na zahuštění

Postup: Houby podusíme se špetkou kmínu na troše oleje a cibulce, ovesné vločky mezitím zalijeme vodou. Podušené houby necháme vychladnout, přimícháme k nim vločky, lžičku soli, pepř, vajíčko, rozmačkaný česnek a majoránku a vypracujeme těsto, ze kterého půjdou dobře vytvarovat karbanátky. Konzistenci můžeme upravit buď troškou vody, nebo pohankou lámankou. Karbanátky smažíme z obou stran na rozpáleném oleji a podáváme s vařeným bramborem.

(bras)

 Mohlo by vás zajímat:

Článek

Ovoce i zelenina jsou zdravé všechny, při dietě si ale vybírejte Foto:

10 druhů ovoce a zeleniny, díky kterým zůstanete štíhlí

Léto je v plném proudu a na zahrádkách každý den dozrává nové ovoce a zelenina. Využijte je a získejte svou postavu snů.

Článek

Zelenina by měla být na našich talířích po celý rok, V létě ji ale alespoň částečně čerpáme z vlastních zdrojů Foto:

4 zeleninová jídla z vlastní zahrádky, po kterých nepřiberete

Máme pro vás několik tipů, jak odlehčit letní jídelníček.

Článek

Královna léta Foto:

5 jednoduchých jídel z cukety. Musíte je vyzkoušet

Cuketa patří k typicky letní zelenině. Někdy se jí ale urodí tolik, že si s ní nevíme rady.


reklama