reklama

Rybíz dozrává, máme super tipy na jeho zpracování

Pro většinu z nás je červený rybíz dost kyselý, ale jako základ do marmelády nebo sirupu je skvělý Foto: Pro většinu z nás je červený rybíz dost kyselý, ale jako základ do marmelády nebo sirupu je skvělýFoto: Thinkstock

Rybíz patří k nejoblíbenějším plodinám tuzemských zahrádkářů.

Keříky s červenými, černými nebo bílými kuličkami u nás najdeme opravdu skoro v každé užitkové zahradě. Pěstování rybízu není náročné a úroda bývá veliká. Ale víme si s ní vždy rady?

Rybíz zraje právě během prázdninových měsíců. V té době ho přimícháváme do jogurtů a do pudingů, pečeme drobenkové koláče a bublaniny, ale pořád to nestačí, keříky jsou stále obalené. Bobulky na nich obsahují mimo jiné velké množství vitamínu C a také rutin, který pozitivně ovlivňuje stav našich cév, dále vitamíny skupiny B, vitamín A nebo vápník a železo. Byla by věčná škoda nechat takový poklad kosákům. Dělejte to jako naše babičky, zpracujte rybíz do marmelád, sirupů, kompotů nebo vín, které vám budou i v zimě připomínat krásné letní dny. Vyzkoušet můžete třeba některý z následujících tipů:

Úžasně jednoduchá marmeláda z černého rybízu

Suroviny: na 1 kg černého rybízu 1 kg cukru krupice nebo cukru třtinového

Postup: Rybíz otrhejte od stopek a důkladně proberte. Odstraňte opravdu všechny nahnilé bobulky a properte. Rybíz buď rozmixujte s cukrem nebo cukr rozpusťte ve vylisované šťávě. Můžete přidat i skleničku rumu, ale nevařte a nalijte rovnou do sklenic. Skladujte na chladném a tmavém místě.

Černý rybíz je jeden z nejspolehlivějších zdrojů pro doplnění vitamínu C Foto:

Rybíz do mrazáku

Rybíz je ideální ovoce k zamrazování. Otrhejte ho od stonků, propláchněte, nechte oschnout, co nejrychleji přesypte do speciálních sáčků označených datem sklizně a naskládejte do mrazáku. Před dalším použitím rybíz nerozmrazujte, do koláčů, bublanin nebo muffinů ho přisypávejte zmrzlý.

Nevařený domácí rybízový sirup

Suroviny: na 1 kg rybízové šťávy 1,5 kg cukru krupice a 3 g kyseliny citronové

Postup: Červený nebo černý rybíz obereme, zvážíme a zalijeme vodou (1 kg rybízu zalijeme ¾ l vody). Necháme 12 hodin stát a potom směs přecedíme přes čisté plátno. Čirou šťávu znova odvážíme a smícháme s cukrem a kyselinou citrónovou. Hned přelijeme do čistých lahví a uzavřeme korkovými nebo šroubovacími uzávěry. Skladujeme v temnu a v chladu. (Převzato z knihy Domácí konzervování ovoce a zeleniny)

Červený rybíz á la brusinky

Suroviny: 1 kg červeného rybízu, 600 g cukru, 6 hřebíčků, skořice vcelku, citrónová kůra

Postup: Všechny ingredience promíchejte a nechte přes noc uležet. Potom přiveďte k varu, a dál nechte na mírném plameni bez míchání dalších 20 minut. Horké lijte do skleniček, které necháte vychladnout dnem vzhůru.

(bras)

Mohlo by vás zajímat:

Článek

Zinek a antioxidanty, to je oč tu běží Foto:

Drobné ovoce – maliny, rybíz i jahody zvyšují chuť na sex. Pokud je tedy sníte celé

Zrníčka (semínka) jsou zárodkem nového života. Proto jsou nabitá minerály, tedy i zinkem, který zvyšuje potenci.

Článek

Odrůda meruňky Alfons Foto:

Nastává doba meruněk. Jak poznat, že jsou zralé?

Meruňka je jedním z nejrozšířenějších stromů na světě.

reklama