reklama

Skvělé buchty ze zeleniny. Vaše drahá polovička ani nepozná, že je v nich cuketa, řepa, dýně nebo mrkev

Muffiny, bábovky, dorty i koláče na plech. Všechny tyto dobroty můžeme upéct i z tradiční podzimní zeleniny Foto: Muffiny, bábovky, dorty i koláče na plech. Všechny tyto dobroty můžeme upéct i z tradiční podzimní zeleninyFoto: Thinkstockphotos

Jak tyto dobroty správně pojmenovat, abychom byli co nejpřesnější? Zeleninové buchty nebo snad dezerty či moučníky se zeleninovým základem? Ono je to vlastně jedno, důležitější je, že zdravé zeleniny obsahují spoustu prospěšných látek a sezona cuket, mrkve, červené řepy a dýní je zrovna teď v plném proudu.

Vtip je v tom, že nikdo nepozná, co vlastně v oněch buchtách je. Dezert s mrkví nechutná mrkvově, koláč s cuketou není zelený, a že je v něm cuketa, by vás stoprocentně nenapadlo. Navíc jsou tyto buchty krásně vláčné, lehoučké a šťavnaté. Většinou se jedná o snadné a rychlé recepty – zeleninu nastrouháme, přísady nasypeme do mísy, zamícháme a – světe div se – upečené těsto drží krásně pohromadě a nestává se, že by se při krájení na plechu nebo ve formě rozdrobilo…

Cuketová buchta si přímo říká o dozdobení čokoládovou polevou Foto: Cuketová buchta si přímo říká o dozdobení čokoládovou polevou; foto: Thinkstockphotos

Cuketová buchta s čokoládovou polevou

Budeme potřebovat: asi 400 g nahrubo nastrouhané cukety, 250 g třtinového cukru, 3 vejce, 2 dl oleje, 300 g polohrubé mouky, kypřicí prášek do pečiva, vanilkový cukr, 2 lžíce kakaa, 1 lžička skořice. Pokud máme při ruce, můžeme přidat také po hrsti rozinek a vlašských ořechů. Dále si připravíme zhruba půl skleničky marmelády na potření a na čokoládovou polevu: 80 g másla, 100 g moučkového cukru, 1 lžíci mléka, 1 lžíci škrobu, 1 lžíci kakaa

Postup: Cukr, vejce a olej rozšleháme, přidáme všechny ostatní ingredience, zamícháme a nalijeme na vyšší plech nebo do většího pekáče, který vyložíme pečicím papírem. Pečeme 25 minut v troubě vyhřáté na 180 °C. Polevu stihneme připravit během pečení koláče. Všechny přísady dáme do kastrolku, na mírném plameni je pomalu rozpouštíme a stále mícháme. Buchtu necháme zchladnout, pak ji potřeme marmeládou a polevou.

Mrkev koláč zvláční a dodá mu pěknou barvu Foto: Mrkev koláč zvláční a dodá mu pěknou barvu; foto: Thinkstockphotos

Mrkvový koláč na plech

Budeme potřebovat: 3 hrnky nadrobno nastrouhané mrkve, 2 hrnky polohrubé mouky (část pšeničné mouky můžeme nahradit jemnými ovesnými vločkami, případně moukou špaldovou), necelý hrnek třtinového cukru, hrnek oleje, 3 vejce, 1 necelý hrnek vlašských ořechů a rozinek, prášek do pečiva, 2 lžičky skořice, špetku soli

Postup: Olej, cukr a vejce rozšleháme a pak k nim postupně přidáme všechno ostatní. Zamícháme a nalijeme na vyšší plech vyložený pečicím papírem. Pečeme ve středně vyhřáté troubě 50 až 60 minut.

Skvěle se peče i z červené řepy Foto: Skvěle se peče i z červené řepy; foto: Thinkstockphotos

Dortík z červené řepy

Budeme potřebovat: 250 g uvařené, oloupané a nastrouhané červené řepy, 250 g hladké mouky, 150 dl oleje, 3 vejce, 150 g třtinového cukru, 2 lžíce kakaa, 2 lžičky jedlé sody nebo kypřicího prášku, půl tabulky kvalitní hořké čokolády, případně hrstku nasekaných mandlí

Postup: Všechny přísady rozmícháme, na kousky nasekanou čokoládu a mandle přidáme až na závěr. Směs nalijeme do vymazané a vysypané dortové formy (můžeme použít i bábovkovou), pečeme na 180 °C 40 až 50 minut, před vytažením z trouby špejlí zkontrolujeme, jestli je moučník dostatečně propečený.

Muffiny můžeme před pečením navrchu dozdobit trochou dýňových semínek Foto: Muffiny můžeme před pečením navrchu dozdobit trochou dýňových semínek; foto: Thinkstockphotos

Dýňové muffiny

Budeme potřebovat: 1 hrnek najemno nastrouhané dýně, 2 vejce, půl hrnku oleje, špetku soli, ¾ hrnku třtinového cukru, hrnek a půl polohrubé mouky, lžičku prášku do pečiva, lžičku jedlé sody, půl lžičky sušeného zázvoru, půl lžičky muškátového oříšku, lžičku skořice, po hrsti vlašských ořechů a sušených brusinek

Postup: Vejce rozšleháme s cukrem a olejem, přimícháme nastrouhanou dýni a potom postupně ostatní ingredience. Směs opatrně nalijeme do formiček vyloženými papírovými košíčky a pečeme v troubě vyhřáté na 170 °C zhruba 20 minut. Propečení kontrolujeme špejlí.

(bras)

Mohlo by vás zajímat:

Článek

Ovoce i zelenina jsou zdravé všechny, při dietě si ale vybírejte Foto:

10 druhů ovoce a zeleniny, díky kterým zůstanete štíhlí

Léto je v plném proudu a na zahrádkách každý den dozrává nové ovoce a zelenina. Využijte je a získejte svou postavu snů.

Článek

Zelenina by měla být na našich talířích po celý rok, V létě ji ale alespoň částečně čerpáme z vlastních zdrojů Foto:

4 zeleninová jídla z vlastní zahrádky, po kterých nepřiberete

Máme pro vás několik tipů, jak odlehčit letní jídelníček.

Článek

Královna léta Foto:

5 jednoduchých jídel z cukety. Musíte je vyzkoušet

Cuketa patří k typicky letní zelenině. Někdy se jí ale urodí tolik, že si s ní nevíme rady.


reklama