Užitková zahrada

11. září 2023 09:00

redakce Prima Living

Tajuplná zkratka SHU měří pálivost paprik. Víte, jak se počítá?

Indiáni kdysi využívali pálivé papriky jako zbraň. Zapálili pořádně ostré kousky a jejich dýmem odháněli či otupovali nepřítele. Vyznáte se v pálivosti paprik? Prostudujte si tabulku.

Měření pálivosti paprik se provádí již více než 90 let. Jednotky pálivosti stanovil americký chemik Wilbur Scoville (SHU – Scoville Heat Unit = Scovilleho pálivosti jednotky). Pálivost měřil tak, že se roztok chilli, alkoholu a cukru ředil vodou tak dlouho, až nepálil. Když se třeba Habanero ředilo třistatisíckrát vodou, znamená to 300 000 SHU. Sladkou papriku není třeba ředit, nepálí, má tedy nula jednotek SHU.

Nám známé „feferonky“ mívají okolo 1 000 jednotek SHU, populární Jalapeňos mohou mít až 8 000 SHU, tabasco až 50 000 SHU a zcela čistý kapsaicin má 16 000 000 SHU!

Kapsaicin

Hlavním zdrojem pálivosti paprik jsou zástupci skupiny látek zvaných kapsaicinoidy. Kapsaicin je bílá krystalická látka rozpustná v tucích, bez chutě a bez zápachu.

Obsah kapsaicinu v paprikách závisí na odrůdě, intenzitě slunečního záření, pěstebních podmínkách, stáří plodu a na pozici plodu na rostlině. Nejvíce kapsaicinu je v částech, kde jsou semínka spojena s dužinou.

PŘEČTĚTE SI TAKY: Chilli papričky fungují proti bolestem kloubů, zad a svalů i celulitidě. Udělejte si domácí mast

Tabulka pálivosti paprik

Paprika SHU
Sladká paprika 0
Pimento, Pepperoncini 100–500
Santa Fe Grande 500–1 000
Poblano/Ancho 1 000–1 500
Rocotillo 1 500–2 500
Jalapeño 2 500–5 000
Chipotle 5 000–10 000
Serrano/Manzano/De Arbol 10 000–30 000
Piquin /Chiltepin 50 000–100 000
Habanero/Scotch Bonnet/Birds Eye 100 000–350 000
Red Savina Habanero 50 000–600 000
Naga Jolokia 800 000–1 000 000

Údaje v tabulce obsahují přibližnou hodnotu pálivosti paprik.

Zdroj: autorský text ing. Marta Pawlicová, cs.wikipedia.org

Sdílejte článek
Štítky paprika feferonky papričky kapsaicin chilli paprička Wilbur Scoville SHU pálivost paprik

Přečtěte si také