reklama

Tajůplná zkratka SHU měří pálivost u paprik. Víte, jak se počítá?

V pojídání palivých paprik se konají i závody Foto: V pojídání palivých paprik se konají i závodyFoto: Thinkstock

Indiáni využívali pálivé papriky jako zbraň.Zapálili pěkně ostré kousky a jejich dýmem odháněli či otupovali nepřítele. Že by inspirace pepřových sprejů?

Měření pálivosti paprik se provádí již více než 90 let. Jednotky pálivosti stanovil Američan Wilbur Scoville (SHU – Scoville Heat Unit = Scovilleho pálivosti jednotky). Pálivost se měřila tak, že se roztok chilli, alkoholu a cukru ředil vodou tak dlouho, až nepálil. Když se třeba Habanero ředilo třistatisíckrát vodou, je to 300 000 SHU. Sladkou papriku není třeba ředit, nepálí, má tedy nula jednotek SHU. Nám známé „feferonky“ mívají okolo 1000 jednotek SHU, populární Jalapeňos mohou mít až 8000 SHU, tabasco až 50 000 SHU a zcela čistý capsaicin má 15 000 000 SHU!

Hlavním zdrojem pálivosti paprik jsou zástupci skupiny látek zvaných kapsaicinoidy. Kapsaicin je bílá krystalická látka rozpustná v tucích, bez chutě a bez zápachu. Obsah kapsaicinu v paprikách závisí na odrůdě, intenzitě slunečního záření, pěstebních podmínkách, stáří plodu a na pozici plodu na rostlině. Nejvíce kapsaicinu je v částech, kde jsou semínka spojena s dužninou.

Tady je tabulka pálivost. Číslo vyjadřuje stupeň SHU

Sladká paprika 0

Pimento, Pepperoncini 100 - 500

Santa Fe Grande 500 - 1000

Poblano/Ancho 1000 - 1500

Rocotillo 1500 - 2500

Jalapeño 2500 - 5000

Chipotle 5000 – 10,000

Serrano/Manzano/De Arbol 10,000 – 30,000

Cayenne/Tabasco 30,000 – 50,000

Piquin /Chiltepin 50,000 - 100,000

Habanero/Scotch Bonnet/Birds Eye 100,000 - 350,000

Red Savina Habanero 350,000 - 600,000

Naga Jolokia 800,000-1,000,000

Čistý kapsicin 16,000,000

(paw)

Mohlo by vás zajímat:

Článek

Trinidad moruga scorpion yellow - extrémně pálivá žlutá varianta, kterou msuíte schovávat před dětmi Foto:

Je čas vysít papriku – jak vybrat tu správnou odrůdu?

Paprika patří mezi nejoblíbenější druhy zeleniny u nás i ve světě. Mezi mladší generací stále narůstá zájem o pálivé až extrémně pálivé papriky.

Článek

Karolínský smrťák Foto:

Nejpálivější paprička světa – jaderná puma mezi zeleninou

Jmenují se "Karolínský smrťák" a nedají jíst. Je to jen žert šlechtitelů, přestože se z nich vyrábějí dochucovací emulze. Pokud je vezmete do ruky, střezte se poté si...

reklama